Arama sonuçları

Ölü tercih efsanesi nedir?

Ölü tercih efsanesi nedir?

Ölü tercih efsanesi nedir? YKS sonuçlarının açıklanmasıyla sınava hazırlık kadar önemli bir süreç olan tercih günleri içindeyiz.  Rehber öğretmenler olarak bizlerinde adaylar kadar heyecanlandığı ve en fazla mesai harcadığımız bu sürecin doğru yürütülmesi için dikkat edilmesi gereken noktaları basından, sosyal medyadan duyuyor ve takip ediyorsunuzdur. Ben bu zaman diliminde bizlere gelen bazı soruları yanıtlayarak sizlere yardımcı olmayı istedim.

ÖLÜ TERCİH EFSANESİ NEDİR?

Her tercih döneminde kullanılan ve sorulan bir sorudur. Sizlerin de bildiği gibi tercih döneminde adayların en fazla 24 tercih hakkı bulunmaktadır. Adaylar, ÖSYM kontenjanlar kılavuzundaki ilgili bilgileri ve başarı sıralarını dikkate alarak bir liste oluşturur. ÖSYM, kılavuzda bir önceki yılın üniversite ve bölümlere son yerleşen öğrencinin puanını ve başarı sırasını yayınlar. Adaylar tercih yaparken istedikleri bölümlerin başarı sıralarına bakarak rehber öğretmenleri ya da danışmanlarının yönlendirmesiyle geniş aralıktan tercih listesi yaparlar. Genelde bu liste puanı yüksek olan bölümden daha düşük puanlı bölümlere göre sıralanır.

BU EFSANENİN ÇIKIŞ KAYNAĞI NEDİR?

 

Örneğin ilgili puan türünde başarı sırası 15.000 olan bir bölüm ile başarı sırası 20.000 olan başka bir bölüm yerleştirilirken, 20.000 sıralı bölümün altına sonraki tercih olarak 15.000 sıralı bölüm yazıldığında “20.000 sıralamaya yerleşemezsen zaten 15.000 sıralamaya yerleşemezsin bu ölü tercih olur” yorumudur söz konusu efsane.

 

ÖSYM SİZİ NASIL YERLEŞTİRECEK?

 

Oysa ÖSYM yerleştirme yaparken adayı 1. tercihinden itibaren sistemde yerleştirmeye çalışır. Puan üstünlük esasına göre yerleştirmede adayın puanı o bölümü isteyen diğer adaylara göre yeterli gelmediyse 2. tercihine yerleştirme, yetmiyorsa 3.tercihine yerleştirme ve böyle devam ederken hangi bölüme puanı yetiyorsa o tercihine yerleştirir. 

Dolayısıyla aday tercihlerini puanı büyük olanı üste yazarak değil, puanı ne olursa olsun en çok istediği okulu üste yazarak yani tamamen istek sırasına göre listesini oluşturmalıdır. Bu durumda başarı sırası 20.000 olan bölümü, başarı sırası 15.000 bölümden daha fazla istiyorsa onu üste yazmalıdır. Üstelik bölümlere talebin artması ya da azalması, kontenjan değişiklikleri, yeni bölümlerin açılması gibi pek çok sebepten dolayı üniversitelerin yerleşme puanları ve sıraları her yıl az çok değişiklik gösterir. Bir yıl önceki verilerin bize sadece fikir vereceği unutulmamalıdır.

 

AYNI BÖLÜM BİRKAÇ KEZ TERCİH LİSTESİNE YAZILABİLİNİR Mİ?

 

Adaylar bir üniversitesinin bir bölümünü tercih listesinde sadece bir kez kullanabilirler. Tekrar yazma işlemini sistem kabul etmez. Tercih yaparken böyle bir şey yaparsanız sistem size bu bölümün seçildiğini hatırlatır ve yeniden seçilmenize izin vermez.

 

ÖNCE YÜKSEK BAŞARI SIRASI, ARAYA DÜŞÜK BAŞARI SIRASI SONRA TEKRAR YÜKSEK BAŞARI SIRASI OLAN BÖLÜM YAZMAK DOĞRU MUDUR?

 

Tercih listesi oluştururken elbette ilgili puan türündeki kendi başarı sıranızın üstünde ve altında geniş aralıktan seçim yapmalısınız. İlk hazırladığınız listede ne kadar üstten ne kadar düşük sıralı program seçtiğinizi görmek için bir mantık düzeninde liste oluşturabilirsiniz. Ancak seçeceğiniz üniversite ve bölümleri belirledikten sonra yeteri kadar üst ve alt gruptan tercih yaptığınızı kontrol edip başarı sıralarını göz ardı ederek tamamen istek sıranıza göre tercihlerinizi düzenleyip son haline getirmelisiniz. Bu durumda yüksek başarı sıralı programların arasında daha düşük başarı sıralı programlar olabilir. Unutmayın ÖSYM sizi ilk tercihinizden itibaren sitemde yerleştirmeye çalışacaktır. Siz de en çok istediğiniz üniversite ve bölümden başlayarak, istek sıranıza göre sıralamak zorundasınız.

 

 AZ TERCİH YAPMANIN RİSKİ VAR MIDIR?

 

Adayların yerleştirilmesinde ilk kural puan üstünlüğüdür. Milyonlarca öğrencinin seçim yaptığı bir sistemde bir yıl öncesinin taban puanları ve başarı sıraları bize sadece fikir veriri. Seçmek istediğini bölümün geçen yılkı taban puanını bu yıl almanız ya da başarı sırasının aynı olması yerleşirsiniz garantisini içermez. Sizin isteğiniz, puanınız kadar başka adaylarının istekleri ve puanları da değerlendirmededir. Geçen yıl ki başarı sırasını sağlamış olsanız bile bu yıl o programa yerleşemeyebilirsiniz. Bu durumda riske girmemek ve alt gruptan da tercih yapmak gerekir. Özellikle kontenjanı az olan bölümleri yazan adayların çok daha dikkatli ve risksiz bir liste oluşturmalarını öneririm. Ancak istemediğiniz hiçbir programı sadece tercih sayısını arttırmak için de yazmamalısınız. Tercihlerinizin hepsi kazanırsam kayıt kaptırır ve okurum dediğiniz bölümler olmalıdır.

Emeklerinizin karşılığını almak için doğru tercih yapmanızı ve hayallerinize kavuşmanızı dilerim.

23-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş