Arama sonuçları

ÖSYM Başkanı Aygün'den ücret artışı savunması: Kovid-19, harcamaları artırdı

ÖSYM Başkanı Aygün'den ücret artışı savunması: Kovid-19, harcamaları artırdı

ÖSYM’nin 2021-YKS için belirlediği sınav ücretlerini yüksek bulan adayların gösterdiği tepki, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yöneltilen soru önergesiyle TBMM gündemine getirildi.

Milliyet Gazetesi’nden Bahar Atakan’ın haberine göre, Selçuk, önergeye ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ün yazısıyla yanıt verdi.

ÜCRETLERİN NEDEN ARTIĞINI AÇIKLADI

ÖSYM’nin 2021-YKS ücretlerine göre; sadece TYT’ye girecekler 90 TL, TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girecekler 180 TL, tümüne girmek isteyenler ise 270 TL sınav ücreti yatıracak. Ücretlerin, 2021’de geçen yıla oranla yüzde 29 artırıldığını kaydeden Bağımsız Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Selçuk’a, “zamların gerekçesini” sordu.

Selçuk, önergeye Aygün’ün yazısıyla yanıt verdi. Aygün, ÖSYM’nin merkezi bütçeden pay almadığına dikkati çekerek, şöyle dedi:

“Başkanlığımızın her türlü kurumsal giderleri, adaylardan tahsil edilen sınav ücretlerinden karşılanmakta olup, başkanlığımıza merkezi bütçeden herhangi bir ödenek ayrılmamaktadır.”

YILDA YAKLAŞIK 50 SINAV OLUYOR

ÖSYM’nin yaklaşık 50 sınav yaptığını belirten Aygün, şöyle devam etti: “Bu sınavlara yılda 10 milyon aday girmekte olup bu adayların yarısı YKS adayı. Kovid-19 salgını tedbirleri sebebiyle salonlara seyrek aday ataması yapılması, görevli sayılarını ve ödemelerini, nakliye giderlerini ve sağlık gereçleri için yapılan harcamaları artırdı.”

TELAFİSİ İMKANSIZ OLUR

YKS’nin, ÖSYM’nin giderleri açısından maliyeti en yüksek sınav olduğunu, güvenlik tedbiri alınması kapsamında büyük özveriyle çalışıldığını belirten Aygün, şunları kaydetti: “Türkiye genelinde büyük bir organizasyonu sorunsuz şekilde yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu finansmanı sadece adaylardan topladığı başvuru hizmet bedelleri ile sağlayan Başkanlığımız sınırlı kaynaklarla bu işi yürütmekte. Başvuru ücretlerinin daha düşük belirlenmesi; sınav güvenliği, görevli sayısı, soru oluşturma ve bilişim teknolojileri kapsamında tasarrufu gerektirecektir ki, bu durum sınavların güvenliğini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir. Sınav hizmetlerine ilişkin süreçlerin yürütülmesi yurt genelinde dikkatle takip edilen önemli bir kamu hizmetidir. Bu süreçte oluşacak aksamalar telafisi imkansız maddi ve manevi zararlara sebep olabilecektir. Sınav süreçlerinin yürütülmesine ilişkin organizasyon kamu hizmeti olsa da burada kullanılan malzeme ve hizmet gibi unsurlar serbest piyasadan ihale edilmek suretiyle temin edilmektedir. Başkanlığımız sınav başvuru ücretlerini en uygun şartlarda ve gerektiği şekilde değerlendirerek hizmetlerini yürütmektedir.”

26-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş