Arama sonuçları

Otizm için ‘Mavi Işık’ yakmaya hazır mısınız?

Otizm için ‘Mavi Işık’ yakmaya hazır mısınız?

Otizm için ‘Mavi Işık’ yakmaya hazır mısınız? 2 Nisan Dünya Otizm Günü. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bugün otizm farkındalığı için mavi ışık yakılacak.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) 2009 yılından beri Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD ) üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlatılacak. İnsanlar mavi giyecek ve sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar vererek otizmin farkında, onların yanında olduklarını ifade edecek.

OTİZM İÇİN ‘MAVİ IŞIK’ YAKMAYA HAZIR MISINIZ?

Nisan ayı boyunca dünyanın gündeminde olacak otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan 1’ine konulurken, bugün doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya gelmekte.

Nüfusa projeksiyon yapıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 387 bin 580 otizmli birey var. Bu durumdan etkilenen aile ferdinin ise 5 milyon 550 bin 320 olduğu tahmin ediliyor.

OKULA ERİŞENLERİN SAYISI YALNIZCA 30 BİN

Türkiye’de 0-19 yaş grubu arasında 434 bin 10 otizmli çocuk ve gençten okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50. Eğitim her çocuğun anayasal hakkıdır ama otizmli çocuklar için eğitim haktan da öte tek çare.

ERKEN TANI VE EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİ?

 

Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

IŞIKLAR OTİZM FARKINDALIĞI İÇİN YANACAK

Birleşmiş Milletler’in otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için 2 Nisan’ı Otizm Farkındalık Günü ilan etti. Bu günde de “Otizme Mavi Işık Yak” Kampanyası düzenleniyor. Kampanyanın Türkiye elçisi ise Tohum Otizm Vakfı. Vakfın çağrısı ile otizm farkındalığına destek vermek için akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, Amasya Kalesi gibi birçok yapı AGİD üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlanacak.

HER 20 DAKİKADA 1 ÇOCUĞA OTİZM TEŞHİSİ KONUYOR

“Otizme Mavi Işık Yak” Kampanyası ile ilgili açıklama yapan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, her 59 çocuktan 1’nin otizm riski ile doğduğunu söyleyerek, şöyle diyor:

“Her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Durum böyleyken Türkiye genelinde yaptığımız araştırmalar gösterdi ki ülkemizde her 10 kişiden 8’i otizmin ne olduğu bilmiyor. Rakamlar bize otizm farkındalığı konusunda daha çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor. “Otizme Mavi Işık Yak” ise hem bireysel hem de kurumsal olarak destek verilebilecek ve otizm farkındalığı konusunda herkesi harekete geçirebilecek çok önemli bir kampanya. Buradan herkesi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününde mavi giymeye,#otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapmaya ve otizm farkındalığına destek vermeye davet ediyorum.”

 

01-04-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş