Arama sonuçları

Oxford, Harvard, MIT 'listeden düşsün' diyen çıkar mı?

Oxford, Harvard, MIT 'listeden düşsün' diyen çıkar mı?

Oxford, Harvard, MIT 'listeden düşsün' diyen çıkar mı? En iyi 500 arasında Türkiye’den bir tek İstanbul Üniversitesi yer alıyor. Üniversite bölünürse bu sıralamada kalabilecek mi?

İşte bu sorunun yanıtını Gazete Habertürk yazarı Pervin Kaplan yazdı. 

 

OXFORD, HARVARD, MIT ‘LİSTEDEN DÜŞSÜN’ DİYEN ÇIKAR MI?

 

Kaplan’ın Oxford, Harvard, MIT ‘listeden düşsün’ diyen çıkar mı başlıklı yazısı şöyle:
Günlerdir devlet üniversitelerinin bölünmesini öngören yasa tasarısıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Aralarında kökleri 1453 yılına dayanan İstanbul Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün istediğiyle kurulan ve Cumhuriyet'in ilk üniversitelerinden Gazi Üniversitesi'nin de yer aldığı 10 üniversiteye 3 üniversite daha eklendi.
Aralarında Anadolu Üniversitesi'nin de bulunduğu yeni üniversitelerin "bölünecekler listesine" alınmasıyla sayı da 13'e yükseldi. 

 

ÜNİVERSİTELER KÖKLERİNDEN KOPARILIYOR

 

Üniversitelerinin "köklerinden" koparılarak parçalanmaya çalışıldığını söyleyen öğrenci, akademisyen ve mezunlar ise bu karardan geri dönülmesini istiyor, bunun için eylem yapıyor.
Ama seslerini duyan yok.

 

BÖLÜNME GEREKÇELERİ NEDİR?

 

Bölünmenin gerekçeleri "Kontenjanlarının çok fazla olması, bölünen üniversitelerdeki meslek yüksekokullarının üniversiteyi kendi misyonundan uzaklaştıracak şekilde çoğalması" diye açıklanıyor.

BU SORULARIN YANITLARI VAR MI?

 

Peki bu üniversiteler kendileri mi kontenjanlarını artırdı?
Bu kadar çok sayıda fakülte, yüksekokul, bölüm açılmasına "Ben açtım" diyerek mi karar verdi? 
Her dönemde başta milletvekilleri olmak üzere öğrenci kontenjanlarının artırılmasına, yeni üniversiteler kurulması taleplerine kim onay verdi?
Bu sağlıksız büyümeye, bilimsel üretkenliği olmayanların üniversitelere doldurulmasına, öğrenci sayılarının artmasına kim izin verdi?
Tüm bu hatalı kararların bedelinin üniversitelere çıkarılması ne kadar doğru?

DÜNYANIN EN İYİ 500 ÜNİVERSİTESİNDEN BİRİ İÜ

 

Üstelik bölünecek üniversiteler listesinde yer alan İstanbul Üniversitesi ise dünyanın en prestijli sıralaması olan ARWU'da "Dünyanın en iyi 500 üniversitesi" sıralamasına giren Türkiye'nin tek üniversitesi. İki tıp fakültesinden biri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi üniversiteden koparılıyor.
Bu bölünme İÜ'nün dünya sıralamasındaki yerini etkileyecek mi? 

NOBELLİ MEZUNLARINDAN PUAN ALACAK

 

Sayfamızda da okuyacaksınız Nobelli mezunları Orhan Pamuk ile Prof. Dr. Aziz Sancar'dan üniversite "ek puan" almaya devam edecek ama tıp gibi bir fakültenin koparılmasının sonuçları ne olacak? Yayın sayıları düşmeyecek mi? 
Üniversitenin en büyük avantajı 2 tıp fakültesine sahip olması. Çünkü en fazla yayın tıp alanında yapıldığı için makale sayısı yüksek oluyor. Şimdi bu yayınların kaynağı fakültelerden biri gidiyor. 

İÜ BÖLÜNDÜKTEN SONRA YERİNİ KORUYABİLECEK Mİ?

 

401-500 bandından dünyanın en iyileri sıralamasına giren İÜ, bu sırasını koruyabilecek mi?
Türkiye'den de üniversiteleri sıralayan kuruluş olan URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut bu soruya şöyle yanıt veriyor:
"İÜ, Türkiye'nin ilk üniversitesi. Prestiji yüksek. İstanbul Üniversitesi'nin adını dünyada herkes biliyor. Ama sağlıksız büyüdüğü de bir gerçek. Yayın sayısı geçen yıl 1242, öğretim görevlisi sayısı 2 bin 915. Akademisyen başına yaklaşık 0.4 yayın düşüyor. Aldığı atıf sayısı 816. Her yayına bir atıf bile yok. Daha küçük olan Hacettepe'de 1679 hocadan çıkan yayın 1471. Ama aldığı atıf 1152. Bu rakamlar yayın yapmayan hocaların üniversiteye doldurulduğunu, İÜ'de sorun olduğunu gösteriyor. Üstelik yayınların çoğu etki değeri düşük dergilerde. 

ÜNİVERSİTE BÖLÜNÜRSE NE OLACAK?

 

Peki bölündüğünde ne olacak? İki Nobelli mezunundan puan almaya devam edecek ama yayınlarını kaybedecek, sayı düşecek. Bin yayın şartı Nobelli mezunları olduğu için değerlendirmeye alınmasında kriter olmayacak. Ama listeye girebilir mi, aynı yeri koruyabilir mi gelecek yıllarda göreceğiz. Yayın yapmayan hocaları ayıklarsa, yüksek etki gücü olan yayınlarda makale yayınlatabilirse o zaman yine listede kalabilir."

LİSTEDEN DÜŞÜRECEK BAŞKA ÜLKE VAR MI?

 

Akbulut'un da söylediği gibi Dünyanın En İyi 500'ü arasında tek Türk üniversitesi olarak giren İstanbul Üniversitesi bölünmeden sonra en iyiler liginde yer alabilecek mi belli değil. 
Dünya listelerindeki üniversitelerini bölüp, listeden düşürmeyi göze alan başka ülke duydunuz mu?
Harvard, MIT, Oxford, Cambridge, Stanford, Yale için "listeden çıkması için" herhangi bir girişimde bulunan çıkabilir mi sizce? 

 

27-04-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş