Arama sonuçları

Özel çocuklara 19 bin öğretmen

Özel çocuklara 19 bin öğretmen

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, otizm tanılı öğrencilere bin 521 özel eğitim okulunda 19 bin 357 öğretmenle hizmet sunulduğunu söyledi.

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 41 bin 854 otizm tanılı öğrenciye bin 521 özel eğitim okulunda 19 bin 357 öğretmen ile özel eğitim hizmeti sunulduğunu bildirdi. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir’in, otizmli çocukların eğitimine yönelik yapılan çalışmalara ilişkin soru önergesini yanıtlayan Özer, şu bilgileri verdi:

DESTEK EĞİTİM ODALARI: Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla akranları ile birlikte aynı sınıfta eğitimlerini sürdüren özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için eğitim kurumlarında destek eğitim odaları açılmakta ve bu öğrencilerin eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amaçlanmaktadır. Söz konusu dersliklerde eğitimin daha nitelikli ve verimli olarak sunulabilmesi için destek eğitim odalarının fiziki ortamları ile materyal ve donatım malzemelerine ilişkin standartlarının oluşturulması amacıyla yürütülen çalışmalar tamamlanmış olup 37’si 2021 yılında olmak üzere toplam 638 destek eğitim odasının belirlenen standartlar doğrultusunda donatımı sağlanmıştır.

STANDARTLARA UYGUN: Ayrıca yarı zamanlı kaynaştırma uygulamaları kapsamında hizmet sunulan özel eğitim sınıflarının fiziki ortamları ile materyal ve donatım malzemelerine ilişkin standartlar da oluşturulmuş olup 41’i 2021 yılında olmak üzere toplam 174 özel eğitim sınıfı standartlara uygun hale getirilmiştir.

YENİ MODEL: Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim almakta olan öğrencilerimiz için alan yazındaki son gelişmeler takip edilmekte olup bilimsel dayanaklı uygulamalara dayalı yeni model uyarlamasına ilişkin ‘DATA OSB Modeli’ konulu çalıştay düzenlenmiştir. Bu doğrultuda okul öncesi dönemdeki otizm spektrum bozukluğu tanılı ve risk altındaki öğrenciler için tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim hizmetlerinin niteliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik yeni model uyarlama çalışmaları devam etmekte olup uygulamaya geçirilmesi planlanmaktadır.

EĞİTİMDE BÜTÜNLEŞTİRME ZİRVESİ: Aileler ve STK’lara yönelik Farkındalık Oluşturma Faaliyeti kapsamında 12 pilot ilde gerçekleşecek etkinlik kampanyaları hazırlık çalışmaları devam etmektedir. 21-22 Haziran 2022 tarihinde düzenlenecek Eğitimde Bütünleştirme Zirvesi hazırlıkları yapılmaktadır.

502 YAYGIN EĞİTİM KURS PROGRAMI: Yaygın eğitim kurumlarında özel eğitim ihtiyacı bulunan bireylere yönelik hazırlanarak yayımlanmış ve uygulamada olan 502 yaygın eğitim kurs programı bulunmaktadır. Bu kurslardan özel eğitim ihtiyacı olan vatandaşlarımız yararlanabilmektedir.

24-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş