Arama sonuçları

Özel eğitimciler eşitlik istiyor

Özel eğitimciler eşitlik istiyor

Görme, işitme, zihinsel, bedensel yetersizliği olan bireyler ile dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü, otizm spektrum bozukluğu, down sendromlu olan çocuklara eğitim veren öğretmenler özlük haklarından mahrum bırakılıyor.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na bağlı öğretmenler ceza aldıkları durumlarda Devlet Memurları Kanunu’na bağlı, ancak çalışma yaşamındaki özlük hakları ise İş Kanunu’na göre belirleniyor.

NASIL DEĞİŞİKLİK YAPILDI?

Özel eğitim kurumlarına bağlı öğretmenlerin yaşadığı bir diğer sorun ise Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne geçen yıl yapılan değişiklik. Bu değişiklikle eklenen öğretmenlerin çalıştığı kurumdan taşınma, evlenme, hastalık gibi gerekçelerle işten ayrılması durumunda bir yıl boyunca herhangi bir kurumda çalışmasına izin verilmemesi.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenleri Derneği (Özrö-Der) Genel Başkanı Ceyhun Bozdağ, 20’nci Milli Eğitim Şurası’nda 128 maddede tavsiye kararları alındığını ve bunlardan ikisinin kendilerini yakından ilgilendirdiğini söyledi. Bozdağ, şöyle dedi:

“Bu maddelerde öğretmenlik meslek kanunun çıkarılması gerektiği ve tüm öğretmenleri kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği, aynı zamanda özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerinde devlet okullarındaki öğretmenlerle asgari aynı düzeyde özlük haklarına sahip olmaları yönünde düzenleme yapılacağı belirtildi. Böyle önemli kararlar alınması gündemdeyken, diğer taraftan ise öğretmenlik mesleğini ayaklar altına alan, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 44’üncü Maddesinin 5’inci bölümü hala yürürlükte.

İŞVEREN İSTEMEDEN AYRILIRSAN

İşverenin isteği dışında işten ayrılırsan 1 yıl özel öğretim kurumlarında görev alamazsın. Soruyoruz; öğretmen sadece işten ayrılmak istediği için böyle bir ceza reva görülebilir mi? Bu madde öğretmeni açlıkla terbiye etmeye çalışan bir zihniyetin ürünüdür. Bu durumu kötüye kullanabilecek işverenlerin olacağını tahmin etmek zor değildir. Tüm başvurulara rağmen, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ısrarla bu maddeyi yönetmelikten çıkarmıyor. Bizler emeğiyle bu günlere gelmiş öğretmenleriz, Yetkililerin gereken hassasiyeti gösterip, daha fazla öğretmenimiz mağdur olmadan bu konunun çözülmesini talep ediyoruz."

13-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş