Arama sonuçları

Özel gereksinimli çocukların evdeki en büyük ihtiyacı oyun

Özel gereksinimli çocukların evdeki en büyük ihtiyacı oyun

Özel gereksinimli çocukların evdeki en büyük ihtiyacı oyun. Özel gereksinimli çocuklarla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde ailelere şu öneride bulundu: "Durum ne kadar zorlu olursa olsun evde rutinler oluşturun. Oyun, dans ve ev işi görevleri çocuklar için yararlı aktiviteler."

Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı Aynur Dankaz, "Şu an zihinsel engelli çocukların aileleri olarak koronavirüsle birlikte aynı anda birçok zorlukla da yüzleşiyoruz. Çocukların enerjilerini evin içinde doğru kanalize etmek gerçekten çok zor. Gece uykusuzlukları, bağırmalar gibi birçok olumsuzlukla savaş veriyoruz" dedi.

Dankaz, bu noktada özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin özel gereksinimli çocuklar açısından öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurguladı. "Zihinsel engelli çocuklar için özel eğitim vazgeçilmez, yaşam boyu devam etmesi gereken bir husus. Bu da ancak yüz yüze eğitimle mümkün. Ekran üzerinden verilen eğitimlere adapte olabilmeleri mümkün değil" diye konuştu.

‘EN BÜYÜK KAYGI; BANA BİR ŞEY OLURSA ÇOCUKLARIM NE YAPAR’

Aynur Dankaz, sadece zihinsel engelli çocukların değil ailelerinin de bu süreçle baş etmede zorlandığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aileler zaten var olan engel durumlarıyla savaşırken mücadeleleri koronavirüsle birlikte daha da zorlaştı. En büyük kaygı; bana bir şey olursa çocuklarım ne yapar. Çocuklara bir şey olsa onlara uygun sağlık imkanlarının sunulacağı bir yer de bulunmuyor. Maskeye karşı da tepkileri olabiliyor. Bu nedenle evde gerçekten hapis kaldık.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin, buralardaki eğitimcilerin de durumları düşünülerek, gereken tüm önlemler alınmak koşuluyla en azından haftada bir gün eve gelen hocalarla yüz yüze eğitim imkanı tanınabilir. Rehabilitasyon çok önemli, çocuklarımız için hayati. Devlet tarafından özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin de korunmaya alınması, varlıklarını sürdürmelerinin sağlanması gerekiyor."

‘EVDE DE RUTİNLERİ OLMALI’

Dankaz, aileler için de şu önerilerde bulundu: "Durum ne kadar zorlu olursa olsun, mutlaka sürecin etkilerini hafifletebilmek adına yapılabilecek şeyler var. Aileler her şeyden önce özel gereksinimli çocuklarına evde de bir rutin oluşturmalı ve bunu hiç bozmamalı. Özellikle çalışan aileler, çocuklarıyla birlikte vakit geçirebilmenin iyi yanlarını da görmeli. Çocuklarla birlikte dans etmek, oyunlar oynamak rutinin olmazsa olmazları. Bunlar ailelere de iyi gelecek aktiviteler." 

‘ÇOCUKLARA EV İŞİ GÖREVLERİ VERİN’

 Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan ise otizmli çocukların ailelerinin zaten sınırlı bir sosyal yaşamları olduğuna işaret etti.

Çayan, vakıf olarak da ailelere evde yapılabilecek aktivitelerle ilgili düzenli bilgilendirmede bulunduklarını, akademisyenlerin katılımıyla canlı yayınlar düzenlediklerini belirtti. Çayan, şöyle konuştu:

"Otizmli çocukların aileleri açısından evdeki imkanlar çok sınırlı. Bütün insanların sinirleri bozuldu, kaygıları arttı ama bu aileler açısından durum çok daha zor. Bir kere konu özel eğitim olduğunda bir anne-babanın öğretmenlik yapabilmesi çok zor. Aileler, her şeye karşın, oyun temelli işlerle çocukları ve kendilerindeki olumsuz etkileri azaltabilirler. Çocuklara ev işi görevleri vermeleri çocuklar açısından yararlı olacaktır."

‘MERKEZLERİN DAHA FAYDALI HALE GELMESİ İÇİN BİR FIRSAT OLABİLİR’

Çayan, koronavirüsle mücadelede özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin zor bir süreçten geçtiğine, eğitimcilerin işsiz kalmakla karşı karşıya bulunduğuna işaret ederek, bu konuda merkezlere destek verilmesi gerektiğini vurguladı.   

Çayan, merkezlerin salgınla ilgili sürecin yanında köklü sorunları olduğuna da dikkati çekti ve şu ifadeleri kullandı: "Belki bu süreç özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin daha faydalı hale getirilmesi açısından da bir fırsat olabilir. Haftada 8 seans bireysel, 4 seans da grup eğitimi ile yol alınamıyor. Çocuklara faydası minimum düzeyde. Çocukların gün içinde hem ailelerinden bağımsızlık kazanmaları hem de eğitimlerinin yoğun devam etmesini sağlayacak sisteme geçmemiz gerekiyor."

10-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş