Arama sonuçları

Özel liselerde milyon TL’lik ‘kayıt çekme' pazarı oluştu

 Özel liselerde milyon TL’lik ‘kayıt çekme' pazarı oluştu

Özel liselerde milyon liralık 'kayıt çekme' pazarı oluştu. Aralarında yabancı özel liselerin de olduğu özel okullarda milyon TL’lik bir kayıt çekme pazarı oluşmuş durumda.  Aileler çocukları açıkta kalmasın diye okullar arasında kayıt taşırken ortalama 4 bin ile 7 bin TL arasında bir ücreti yakıyor.

 

ÖZEL LİSELERDE MİLYON LİRALIK 'KAYIT ÇEKME' PAZARI OLUŞTU

 

Özel okullar geçtiğimiz 27 Haziran’dan itibaren taban puanlarını açıklayarak, ön kayıt-kesin kayıt yoluyla öğrencilerini almaya başladı. Özel okullarda kayıtların 11 Temmuz'da biteceği açıklandı ama Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 13 Temmuz'a kadar kayıt yapabileceklerini belirtmesi üzerine okullar da kayıtlarını bu tarihe uzattı.

KAYIT ÇEKME SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Ancak okulların bazılarının açıklanan takvime uymaması, velilerin de çocuklarının okulunu garantileme kaygısı milyonlarca liralık bir kayıt çekme pazarının oluşmasına neden oldu.

Veli, çocuğunun okul kaydını garantilemek için ilk puanı tutan okula kayıt yaptırıyor, sonra beklemeye başlıyor.  Daha çok istediği okulda kontejan boş kaldığında bu kez o okula kayıt yaptırıyor. Yani bir önceki okuldan kayıt çekiyor. Bu işlemler birkaç kez tekrarlanıyor. Her defasında da veliler kayıt çektikleri için okulun yıllık öğrenim ücretinin yüzde 10'unu okula bırakıyor.

YÖNETMELİK YÜZDE 10'UNU KESEBİLİRSİN DİYOR

Özel öğretim kurumları yönetmeliğine göre veli çocuğunun bir okula kesin kaydını yaptırdıktan sonra başka bir okula kaydını aldırdığında okullar toplam öğrenim ücretinin yüzde 10’unu veliden kesiyor.

EN AZ 8 BİN İLE 14 BİN TL

Veli her okuldan kaydını aldığında ise tekrar bu yüzde 10’u ödemek zorunda. Özel liselerin ücretlerinin 73 bin ile 40 bin TL arasında olduğu dikkate alındığında bir veli tek kayıt çekme işlemi yaptığında 7 bin ile 4 bin TL arasında, iki okul değiştirdiğinde ise 14 bin TL ile 8 bin TL’yi okullara bırakıyor.

Özellikle yabancı özel liselerde bazı okullarda 50 ile 70 arasında kayıt çeken ve başka okullara geçen veliler oldu. Kayıt çekme işlemini de veliler ortalama 2-3 kez yapıyor.

ÇOCUKLAR AÇIKTA KALACAK DİYE KORKUYORLAR

Bu velilerden birisi, şöyle konuşuyor: “Ne yapabiliriz? Çocuklar açıkta kalacak diye korkuyoruz. Puanı tutan bir okula kayıt yaptırdıktan sonra çok istediğimiz bir başka okul olursa oraya geçiyoruz. Arada sürekli para kaybediyoruz. Ama çocuklarımızın eğitimi ve geleceği söz konusu olduğunda yapacak bir şey yok. Okulların anlayışlı olmasını bekliyoruz.”

Tıpkı bu velinin dediği gibi aileler çocuklarının geleceği söz konusu olduğunda bu kayıt döneminde ortalama 14 bin TL ile 8 bin TL’yi sokağa attı.

Bir okul yönetici başta rağbet gören okullarda yaklaşık 3-4 milyon TL arasında "kayıt çekme" geliri oluştuğunu dile getiriyor. Yönetici, "Ortalama 50 okul bunu yapsa ortaya 3-4 milyon TL'lik bir toplam gelir çıkıyor. Yani aileler bu parayı okullara bıraktı. Okullar kontenjanlarını doldurduktan sonra bu kayıt çekme olarak aldıkları ücretlerini velilere iade etmeli" diyor.

BU UYGULAMA ETİK Mİ?

Okullar ise yönetmelik kurallarını uyguladıklarını söylüyor. Ancak LGS sisteminden kaynaklanan güvensizlik ve endişe nedeniyle ailelerin içine düştükleri bu çıkmazdan da en azından ekonomik olarak yararlanmak doğru mu?

Kayıt parasının alınması yasal olabilir ama etik mi bunu sorgulamak gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) belki bu konuda bir öneri getirebilir

11-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş