Arama sonuçları

Özel öğretim kursu 8 bilim grubunda en fazla 3 kurs açacak

Özel öğretim kursu 8 bilim grubunda en fazla 3 kurs açacak

Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin özel okula dönüşümünü öngören yasayı iptal etmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ni “dershanelere göre” ayarladı. MEB, iptal edilen yasayı "yönetmelikle" doldurma yoluna gitmiş oldu. 

İşte Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikteki değişiklikler: 

YENİ TANIMLAMA YAPILDI: 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda geçen yıl yapılan düzenlemede olduğu gibi yeni yönetmelikte de dershane ibaresi yer almadı. Ancak  okul dışı eğitim alma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik farklı çözüm yollarının üretilmesi için özel öğretim kursu, kişisel gelişim kursu, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursu ve yetenek kursu başlıklarında yeni kurs tanımları getirdi. "Tanımlar" başlığı altına, bilim grubu, özel öğretim kursu, kişisel gelişim kursu, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursu, yetenek kursu, ders yılı ve öğretim yılı ibareleri eklendi.

BİLİM GRUBU ÜNİVERSİTE SINAVI İÇİN: Bilim grubu, Bakanlıkça, lise ve dengi okul öğrencileri ile mezunlarına yönelik onaylanan çerçeve programı doğrultusunda, özel öğretim kursları kategorisinde belirlenen gruplar olarak tanımlandı.

8 BİLİM GRUBUNDA KURS VAR: Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarında, özel öğretim kursları açılabilecek.

3 KURS AÇABİLECEKLER: Ancak kurumlar en fazla 3 bilim grubunda kurs açabilecek.

KURS PROGRAMI TTK’DAN: Özel öğretim kursu açacaklardan, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi için diğer belgelerin yanı sıra bilim gruplarının Talim ve Terbiye Kurulu’nca (TTK) onaylanan çerçeve programına veya programlarına uygun olarak kurum tarafından en fazla üç bilim grubunda hazırlanmış ve genel müdürlükçe onaylanmış kurs programı istenecek.

VALİLERE GÖRÜŞž SORULACAK: Maarif müfettişlerince görevlendirme onay tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içinde düzenlenen inceleme raporunda ve valilikçe kurumun açılmasında sakınca bulunmadığının belirtilmesi halinde dosya, 5 iş günü içinde bakanlığa gönderilecek. Bakanlık ruhsat verince valilikçe 5 iş günü içinde kurum açma izni düzenlenecek.

EKSİKLİĞžİ GÖRÜLEN KAPATILACAK: Maarif müfettişlerince eksikliklerini süresi içerisinde tamamlamadığı tespit edilen kurumlar hakkında sürekli kapatma işlemi uygulanarak bu kurumların kurum açma izinleri ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları da iptal edilecek.

ÖОRENCİ İÇİN KURS 19.00’A KADAR AÇIK: Zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin devam ettiği programlarda eğitimler 07.00 ile 19.00 saatlerinde yapılacak.

HAFTADA 6 GÜN KURS VAR: Pazar günleri öğrenciler kurslara gitmeyecek.

EN FAZLA 8 SAAT: Özel öğretim kurslarında her bir program için haftada en az üç, en fazla sekiz saate kadar ders verilebilecek.

EN AZ 18, EN ÇOK 36 HAFTA: Özel öğretim kurslarında yıllık çalışma takvimi, öğretim yılı süresi içinde en az 18 en fazla 36 hafta olmak üzere planlanacak.

TEMEL LİSEDE KOTA YÜZDE 10 ARTIRILDI: Dönüşüm programı kapsamında açılan ortaokullar ile temel liselerin her sınıf düzeyinde kayıtlı öğrenci sayısı toplam kontenjanın yüzde 40'ını geçemeyecek. Bu oran daha önce yüzde 30’du.

TEMEL LİSEDE HAFTA SONU MEZUNA HAFTA İÇİ ÖОRENCİSİNE KURS: Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik, Türk Dili ve Edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarını uygulamak isteyen temel liselerde, Genel Müdürlüğün izni ile sadece hafta sonlarında, kendi öğrencilerine takviye kurslarını ise hafta içinde 07.00 ila 19.00 saatlerinde verebilecek.

MEZUNLAR AYRI KATLARDA: Çeşitli kurslar kapsamında açılan özel öğretim kurslarına devam eden lise ve dengi okul öğrencileri ile mezunlarının eğitim aldıkları bilim derslikleri ayrı katlarda oluşturulacak.

SINIF EN FAZLA 16 KİŞžİ: Okullarda sınıf mevcutları, okul öncesi eğitimde 20, organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik anadolu liselerinde 30, diğer okullarda ise 24'ten fazla olamayacak. Ancak lise ve dengi okul mezunlarına yönelik bilim grubu programlarını uygulayan temel liselerin bu programlarının sınıf mevcutları 16 kişiyi geçmeyecek. 

30 ÖОRENCİ SINIRI: Okullar dışındaki kurumlarda ise sınıf mevcutları 30 öğrenci veya kursiyerin üzerinde olamayacak. Ancak özel öğretim kurslarında sınıf mevcutları 16 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek. Özel öğretim kurslarında kursiyer grupları öğretim programlarında belirtilen öğrenim seviyesine göre oluşturulacak.

8. SINIF ETÜT MERKEZİNE: Anayasa Mahkemesi’nin 12 yaş sınırını kaldırmasıyla etüt merkezlerine 8. Sınıf öğrencileri de gidebilecek.  

ÜCRETLER EN GAÇ MAYIS’TA AÇIKLANACAK: Temel liseler hafta sonu lise ve dengi okul mezunlarına yönelik eğitim verecekleri bilim grubu için alacakları ücretleri ocak ayından itibaren mayıs ayının sonuna kadar tespit ve ilan edecek.

KİŞžİSEL GELİŞžİM KURSLARI AÇILACAK: Kişisel gelişim kursları öğrenim seviyelerine, ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği ve benzeri eğitimlerin verildiği çeşitli kurs kapsamındaki özel öğretim kurumlarını kapsayacak. Buna kapsamda, yabancı dil kursları ile açıköğretim öğrencileri için hazırlanan kurslar olacak.

MESLEK EDİNDİRME KURSLARI: Bilgisayar, muhasebe, güzellik ve cilt bakımı, modelistlik ve stilistlik, turizm ve otelcilik, insan kaynakları ve sekreterlik, emlakçılık, reklamcılık, sigortacılık, televizyon, radyo ve spikerlik, iş makinesi belgesi gruplarında meslek edindirme ve mesleki gelişim kursları açılabilecek.

YETENEK KURSLARI: Müzik, dans ve bale kursları düzenlenebilecek. Bu öğretim programları dışında, özel öğretim kursları kategorisi hariç, programında sadece teorik konulara yer veren ve uygulama dersliğini ihtiyaç duymayan diğer kurslar açılabilecek.

TEFTİŞž VE DENETİME BAKILACAK: Kurumun müracaat tarihinden önce yapılan teftiş veya denetimlerinde, kurumun geçici kapatılmasına ilişkin teklif bulunması halinde, bu teklifin uygun görülerek uygulanmasından sonra hakkında adli veya idari soruşturma bulunan kurumların ise soruşturması sonuçlandıktan sonra devir işlemi gerçekleştirilecek. Sürekli kapatılma teklifi getirilen kurumlar devredilemeyecek.

SORUޞTURMAYA DİKKAT EDİLECEK: Bir başka kuruma dönüşmek amacıyla başvuru yapan kurumların müracaat tarihinden önce yapılan teftiş veya denetimlerinde, kurumun geçici kapatılmasına ilişkin teklif bulunması halinde bu teklifin uygun görülerek uygulanmasından sonra hakkında adli veya idari soruşturma bulunan kurumların ise soruşturması sonuçlandıktan sonra dönüşüm talebi değerlendirmeye alınacak.

 5 YIL KURUM AÇAMAYACAKLAR: Soruşturma sonucunda kurumu sürekli kapatılan kurucuya 5 yıl geçmeden tekrar kurum açma veya bir kurumu devir alma ya da bir kuruma ortak olma izni verilmeyecek.

KURSTA ÖОRETMEN GÖREVLENDİRME: Çeşitli kurslarda, kurs programına uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici, özel öğretim kurslarında ise ilgili bilim grubu programına uygun öğretmen veya uzman öğretici görevlendirilecek.

20 SAATTEN SONRA ONAYA: Kurumlarda, Bakanlıkça onaylanan öğretim programları uygulanacak. Meslek edindirme ve mesleki gelişim kurslarında, yetenek kurslarında, kişisel gelişim kurslarında ve hizmet içi eğitim merkezlerinde, 20 ders saatini geçmeyen kurs faaliyeti dışındaki diğer etkinliklerin programları, millî eğitim müdürlüğünce uygun bulunması durumunda uygulanabilecek.

ÖLÇME DEОERLENDİRME BİRİMİ KURULACAK: Kurumlarda, ölçme ve değerlendirme uzmanı sorumluluğunda isteğe bağlı olarak ölçme ve değerlendirme birimi kurulabilecek. Birim, öğrencilerin veya kursiyerlerin genel başarı seviyesini, özel yetenekli veya öğrenme güçlüğü çeken bireyleri ve öğrenme güçlüğü çekilen konuları tespit ederek diğer eğitim personeli ile işbirliği içerisinde gerekli iyileştirme tedbirlerini alacak.

AÇIK UÇLU SINAV YAPILACAK: Özel öğretim kurslarında, Genel Müdürlükçe onaylanan öğretim programlarında yer alan kazanımların ölçülmesi amacıyla açık uçlu soruların da yer aldığı ücretsiz sınavlar yapılacak. Bu sınavlar kurumlar tarafından, kursiyerlerin gelişimini takip etmek amacıyla, eğitim döneminin başında, ortasında ve sonunda gerçekleştirilecek. Sınav sonucunda, kursiyerlerin konulara göre başarı analizleri yapılacak ve kursiyerlere geri bildirim verilecek. Sınavlara sadece kurumda kayıtlı kursiyerler katılacak. Bu kursiyerler için Kurs Bitirme Belgesi düzenlenmeyecek. Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik bilim grubu programlarını uygulayan temel liselerde de bu sınavlar yapılacak.

Bu blog AA abonesidir 

08-08-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş