Arama sonuçları

Özel okul velisi soruyor: Uzaktan eğitimde ücret ödemeye devam edecek miyiz?

Özel okul velisi soruyor: Uzaktan eğitimde ücret ödemeye devam edecek miyiz?

Özel okul velisi soruyor: Uzaktan eğitimde ücret ödemeye devam edecek miyiz? Öne çekilen bir haftalık ara tatilin ardından eğitim-öğretim ‘uzaktan eğitim’ ile başladı. Bu öğrencilerin 1.5 milyonunu ise özel okul öğrencileri oluşturuyor. Özel okul velileri ise eğitim uzaktan devam ettiği sürece ücret ödeyip ödemeyeceklerini merak ediyor. Biz de bu soruyu Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gülan’a sorduk.

 

ÖZEL OKUL VELİLERİ SORUYOR: UZAKTAN EĞİTİMDE ÜCRET ÖDEMEYE DEVAM EDECEK MİYİZ?

 

Gülan, ilk haftanın ara tatil olarak geçirildiğini belirterek, sorularımızı şöyle yanıtladı:

ÖZEL OKUL VELİSİ SORUYOR: UZAKTAN EĞİTİMDE ÜCRET ÖDEYECEK MİYİZ?

Velilerin bir süre beklemeleri gerekiyor. Henüz bir şey söylemek için erken. Şu anda özel okullar dijital altyapıları ile öğrencilerine okulda gibi eğitim öğretim vermeye devam ediyor. Sanal sınıflarda dersler işleniyor. Öğretmenler de iş başında.

UZAKTAN EĞİTİM NE KADAR UZAR?

Bu eğitimin ne kadar süreceğini henüz bilmiyoruz. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre hareket ediyoruz. Şu anda sadece tahmin yapabiliriz. Bu olağanüstü bir süreç. İsteyerek, bilinçli şekilde okulların karar verdiği bir süreçten söz etmiyoruz. Koronavirüs salgınını önlemek için uzaktan eğitim kararı alındı. Bu süreçte okullar velilerini ve öğrencilerini destekleyecek, veliler de okullarını. Her şeyden önce de öğretmenlerimizi.

VELİ ÜCRET ÖDEMEYEBİLİR Mİ?

O zaman kayıt silinir. Şu anda eğitim sürüyor çünkü.

 

ÖĞRETMENLER BU SÜREÇTEN ZARAR GÖRÜR MÜ?

Hiçbir okul öğretmeninden vazgeçmek istemez. Okular öğretmenlerini elden çıkarmak istemez. Okullar öğretmenlerinin maaşlarını ay sonunda ödeyecekler. Çaresiz kalan bazı okullar öğretmenlerin sözleşmelerini iptal etmeye çalışabilir.

ÖZEL OKULLARA DESTEK GELECEK Mİ?

Birçok sektör için ekonomik paket açıklandı. Ancak bunlar arasında özel okullar yok. Vergi, SGK gibi giderlerde öteleme hakkımız yok. Eğer kayıt yenilemeler olmazsa sıkıntı olur. Okulların giderlerinin yüzde 60’sı öğretmen maaşları ile vergiler. Yine okulların yüzde 93’ü kira. Şu süreçte biz kiraları ve öğretmen maaşlarını ödemeyi düşünüyoruz. Bazı okullarımızda şu anda erken kayıtlar durdu. Bu sıkıntı yaratır. Bu süreci özel okul sektörü yara almadan atlatmak derdinde. Elbette öğrencilerimizin de eğitim öğretimin ara vermeden sürmesini sağlamak derdimiz.

ÇOK ÖZEL OKUL BATAR

Bir çaresi bulunacak bu sıkıntılı sürecin. Önlem alınmazsa birçok okul da batabilir. Herkes dayanabildiği yere kadar dayanacak. Bu sıkıntılı süreçte birbirimize destek olacağız.

 

MEB İLE GÖRÜŞME VAR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile görüşmemiz olacak. Okulların yüzde 70’i banka kredisi kullanıyor. Personel giderleri ve kiralar da var. Ekonomik önlemlerle ilgili özel okullarda neler yapılabileceğini konuşacağız.

TALEBİNİZ NE OLACAK?

Yazın da olsa yüz yüze telafi eğitimi yaparak yükümlülüğümüzü yerine getirmek isteriz. Açıklanan teşvik paketinde yer alan diğer sektörler gibi özel okullar olarak da bu paketin içine girerek, SGK, KDV gibi ödemelerin 6 ay ötelenmesini istiyoruz.

BAKAN SELÇUK NE YORUM YAPIYOR?

Katıldığı bir programda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a öğrencilerin okula gitmediği hatırlatılarak, öğrenim ücretinin ödenip ödenmeyeceği soruldu. Selçuk bu soruya şu yanıtı verdi:

"Özel okullara, şunu yapın ya da bunun yapın' demek hukuksal bir karar içerisinde olmalı. Bizde bu konuda teknik olarak çalışıyoruz ve tüm paydaşlarla irtibat halindeyiz.

23-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş