Arama sonuçları

Özel okullar: Bu kriz nereden çıktı?

Özel okullar: Bu kriz nereden çıktı?

Özel okullar: Bu kriz nereden çıktı? Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gülan, teminat alınmadan özel okulların açılmaması gerektiğini söyledi.

Son iki yıldır hızla büyüyen özel okul sektöründe kriz yaşanmaya başlandı. Yeni kurulan okullara verilen yatırım teşvikleri, öğrenci başına verilen eğitim öğretim desteği belli girişimcilerin eğitim sektöründen “iyi para kazanılacağı” algısına yol açtı. Bunun sonucunda da 4 yılda özel okulların sayısı iki kat arttı. Öğrenci sayılarının bu yıl 1.5 milyonu bulması bekleniyor.

ÖZEL OKULLAR: BU KRİZ NEREDEN ÇIKTI?

Ancak hızla büyüyen bu sektörde artık sorunlar yaşanıyor. Aylardır aralarında zincir okulların da olduğu eğitim kurumlarında öğrenci maaşları ödenmiyor. Franchise sistemi ile açılan okullardan bazıları kapanırken, bu okulların veli ve öğrencilerine isim hakkı veren okulların yöneticileri “Bizim ilgimiz yok” yanıtı veriyor.

Peki ne oldu da büyümesinden herkesin mutlu olduğu özel okul sektöründe bu sorunlar yaşanmaya başladı.  

KAZANÇLI DİYE SEKTÖRE GİRENLER

Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gülan ile sektörde yaşanan bu krizin nereden çıktığını konuştuk. İşte Gülan’ın saptamaları:

“2 kez yeni okul kuracaklara yatırım teşviki, vergi indirimleri yapıldı. Üzerine öğrenci teşviki verildi. Teşvik özellikle Anadolu kentlerinde çok sayıda okulun açılmasına yol açtı. Ardından teşvik kaldırıldı. Özel okullar küçük kentlerde öğrenci bulamamaya başladı. Okulların sayısına baktığımızda okul başına düşen öğrenci sayısının da anlamlı biçimde artmadığını görüyoruz. Özel okullar yarı doluluk oranlarıyla çalışıyor. Bir de üzerine ekonomik kriz gelince, özel okullar sallanmaya başladı. Önümüzdeki aylarda da bu krizin etkisini göreceğiz. Okullar erken kayıt ücretleriyle geçen dönemi geçirdi. Ama bu dönem sıkıntılar yaşayacaklar. Bu kadar hızlı büyüme doğru değildi. Üstelik bu sektöre sadece ticari olarak bakanlar da girdi. Sonuç da kapanan, maaş ödeyemeyen okullar oldu.”

TEMİNAT ALINMASI GEREKİYOR

Peki çözüm nedir? Gülan bununla ilgili de şunları söylüyor:

“Okul açılırken teminat alınması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, en az 1 yıllık öğretmen maaşını karşılayacak teminatı istemeli.”

Gülan, franchise sistemi ile açılan okullarda sorun çıktığında bu sorumluluğun “isim hakkı” verenlerde de olduğunu söyleyerek, şöyle dedi:

“İsim hakkını satıyor ya da okulun cirosundan pay alıyor. Ama sorun çıktığında ‘benim sorumluluğum yok’ diyemez. Bakanlık franchise sistemi ile ilgili de çalışma yapmalı.”

23-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş