Arama sonuçları

Özel okullar hakkını arayanı ‘kara liste’ye mi alıyor?

Özel okullar hakkını arayanı ‘kara liste’ye mi alıyor?

Özel okullar hakkını arayanı ‘kara liste’ye mi alıyor? Özel okullarda çalışma koşullarından şikayet eden öğretmenler sosyal medyada sesini duyurmaya başladı. Buna karşılık özel okul yöneticileri de ‘kara liste’ oluşturma girişiminde.

Özel sektörde çalışan öğretmenler çalışma koşulları nedeniyle sosyal medyada örgütlenirken, çalışma koşullarından şikayet edenler için “kara liste” hazırlığı yapıldığı ortaya çıktı. Yaşadıklarını Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) duyuramayan özel sektördeki öğretmenler de “Asgari ücrete öğretmenlik olmaz” diyerek çaresizliklerini aktardı.

ÖZEL OKULLAR HAKKINI ARAYANI ‘KARA LİSTE’YE Mİ ALIYOR?

Devlette öğretmenler kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen diye “kast sistemi” gibi çalışıyor. Ücretli öğretmenlik uygulaması ise her kesimden tepki görse de 81 ilde 80 binin üzerinde ücretli öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenlerin sigortaları sadece çalıştıkları gün kadar yatırılıyor, eğitim ödeneğinden yararlanamıyor, maaş promosyonu alamıyor. Bu öğretmenler kendilerini “ücretli köleler” diye tanımlıyor.

Bir yanda da sayıları 700 binlere dayanan atama bekleyen öğretmenler ordusu var. 2020 bütçesinde ise sadece 20 bin öğretmen ataması görünüyor. Sendikalar ise en az 60 bin atama talebinde bulunuyor. Yeni Öğretmenlik Meslek Kanun taslağı ise “5.2 milyar bütçe gerekiyor” diyerek gündemden kalkarken, özel sektörde ise başka sıkıntılar yaşanıyor.

100 BİNE YAKIN ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENİ

Özel okullarda çalışan yaklaşık 100 bin öğretmen de kaderine terk edilmiş durumda. Onlar da seslerini duyurmakta sıkıntı yaşıyor. Özellikle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışan öğretmenlerin sıkıntıları daha büyük. Cumhuriyet’in haberine göre bu öğretmenler asgari ücretle çalışıyor, tazminatsız işten çıkarılıyor. Yine özel sektörde çalışan öğretmenler, sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarında ise “vazgeçiliyorlar.”

Özel kurumlardaki diğer öğretmenler de benzer koşullara sahip olduklarını ancak bakanlığa dertlerini anlatmak için ulaşamadıklarını söylüyor.

SOSYAL MEDYADA ÖRGÜTLENİNCE

Özel okullarda aylardır maaşları ödenmeyen, sigortaları tam yatırılmayan öğretmenler, sosyal medyada örgütlenirken özel okul yöneticileri de harekete geçti. Özel okul yöneticilerinden oluşan bir platformda ise “kara liste” uygulamasına geçilmesi önerildi. Bu öneri şöyle ifade edildi: “Değerli kurucu arkadaşlar, madem çalışanlarımız bizden memnun değil ve elbirliği içinde bindikleri dalı kesmekte, bizlerin de memnun olmadığımız personeli yazdığımız ortak bir liste oluşturmakta hakkımız var. Adını, ilini yazarız, alım yaparken sektörü beğenmeyen bu kişilerle çalışılmaz. Zaten onlar da çalışmak istemiyor. En azından bu dertten onları kurtarmış oluruz.”

 

 

26-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş