Arama sonuçları

Özel okullar ne kadar zam yapacak?

 Özel okullar ne kadar zam yapacak?

Özel okullar ne kadar zam yapacak? Bir süredir özel okullarda “iflas” konuşuluyor. Özel okulların da diğer sektörler gibi yaşanan ekonomik krizden etkilendiği, konkordato ilan edilen okulların da gelecekte yaşanacak iflasların ilk işaretleri olduğu dile getiriliyor.  

Özellikle de tehlikede olan okulların 1-2 yıllık okullar olduğu dile getirilirken, benzer sıkıntının franchise olarak büyüyen zincir okullarda da yaşandığı da ifade ediliyor. Hürriyet’ten Nuran Çakmakçı sadece İstanbul’da yaklaşık 100, Türkiye genelinde ise 200 okulun batacağının sektörde konuşulduğunu söylerken, Milliyet’ten Aysel Bozan da batacak okullar arasında bazılarının konkordato bile ilan etmeden kaçıp gideceklerini yazdı.

Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal ise zor durumda olan okulların ortaklık arayışları içinde olduğunu dile getirdi. Sektör temsilcileri devletin, okul kuracak olanlardan teminat almasını, belli şartların istemesini ve plansız büyümeye izin vermemesi gerektiğini söylüyor. Aynı cadde üzerinde birkaç okul varken, şimdi dizi dizi okullar açıldığına dikkat çekiyor.

ÖZEL OKULLAR NE KADAR ZAM YAPACAK?

Peki ne oldu da bu sorunlar yaşanıyor?

Aslında istatistikler bize ne olduğunu gösteriyor? Yanıtı hızlı ve plansız büyüme. Son 5 yılda hem özel okulların hem de bu okullarda okuyan öğrenci sayısı yüzde 100 oranında artı. Eylül 2016 ile 2017 arasında 1777 özel okul açıldı. Geçen yıl yalnızca açılan okul sayısı 2 bin 700’ü aştı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayımladığı 2017-2018 öğretim yılı örgün istatistikleri geçen yıla göre özel okulların payının yüzde 7.6’den 8.3’e çıktığını gösteriyor. Özel okul sayısı 11 bin 694 oldu.

Özel okullarda okuyan öğrenci sayısı da son 5 yıl içinde yüzde 100 artarak, 1 milyon 351 bin 712 buldu. Bu okullarda 150 bine yakın öğretmen çalışıyor.

ÖZEL OKUL SEKTÖRÜ NEDEN BU KADAR BÜYÜDÜ?

Peki ne oldu da bu okulların sayısı bu kadar arttı?

Özel okul sayısının da öğrenci sayısının da artmasında sürekli değişen eğitim sistemlerinin etkisini unutmamak gerekiyor. TEOG’da yaşanan sıkıntılar, ardından ilk kez geçen yıl uygulanan LGS hep velilerin endişelerine ve özel okullara yönelmelerine neden oldu. Sadece geçen yıl özel liselerde okuyan öğrenci sayısı 45 bin arttı, yarım milyonun üzerine çıktı.

TEŞVİK ÖĞRENCİ SAYILARINI ARTIRDI

Özel okulda sayıların artmasının bir nedeni de 2014-2015 öğretim yılından bu yana özel okullarda okuyan öğrencilere verilen teşvikler oldu. 2018-2019 öğretim yılında teşvik alan yeni öğrenci sayısı toplam 75 bin olurken, teşvik alan öğrenci sayısı 253 binin üzerinde.

Teşvik miktarı da 3 bin 290 TL ile 4 bin 610 TL arasında değişiyor. 8 binin üzerinde okul teşvikten yararlanıyor.

Ancak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu desteğin kalkacağını açıkladı.

Bu durumunda özel okulların öğrenci sayısını olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor.

 

ÖĞRETMENLERİN MAAŞLARI ÖDENMİYOR

Özel okullarda çalışan yaklaşık 150 bin öğretmen var. Birçok okulda öğretmenlerin aylardır maaşlarının ödenmediği de gelen haberler arasında. Köklü kurumlarda ya da yavaş büyümeyi tercih edenlerde sorun olmadığı ifade ediliyor olsa da tüm bunlar özel okul sektörüne karşı velide güvensizlik, korku ve kaygıya neden oluyor. Çünkü sonuçları çocuklarını etkileyecek, kapı önüne mi konulacak diye de haklı olarak endişeleniyorlar.

ÖZEL OKULLAR NE KADAR ZAM YAPACAK?

Peki 30 bin TL ile 100 bin TL arasında değişen öğrenim ücretleri ile eleştirilen özel okullar ne kadar zam yapacak?

Bu soruyu Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal’a sorduk. İşte yanıtı:

Özel okullar ara sınıflara zam yaparken yasal olarak uyguladıkları bir faiz var. Özel okulun ara sınıflarının öğrenim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücrete (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi+ + Tüketici Fiyat Endeksi) / 2 oranına en fazla yüzde 5 artış yapılarak hesaplanacak.

GEÇEN YIL ZAM ORANI NE OLDU?

Özel okullarda geçen yıl zam oranı yüzde 12 civarındaydı. Yönetmeliğe göre TÜFE, ÜFE oranlarına göre yüzde 18 civarında zam yapabilecekken, yüzde 12 yaptılar. Şu anda ise yönetmelik özel okullara yüzde 37’lere kadar zam yapma olanağı tanıyor. Ancak böyle bir zammı hiçbir okul yapmaz. Veliler zaten bu oranlara dayanamaz. Makul ve mantıklı, velisini ve aynı zamanda da işinin devamını düşünecek olan okulların bu oranda zam yapmayacaklarını düşünüyorum. Çünkü böyle kriz dönemlerinde okullar zam oranlarında enflasyonu dikkate almaz. Velinin ödeyebileceği rakamlarını bilirler.

11-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş