Arama sonuçları

Özel okullarda gündem zam: Ne okullar ne veliler memnun

Özel okullarda gündem zam: Ne okullar ne veliler memnun

Özel okul ücretlerine yapılan yüzde 65 zam, ne sektörü ne de velileri memnun etti. Kolejler, ‘Ayakta kalmakta zorlanırız, teşvik verilmeli’ derken oranı fazla bulan veliler ise yemek, kıyafet ücretlerine de sınır istiyor.

Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre, özel okulların 2023-2024 eğitim öğretim döneminde yapacağı zam oranı kesinleşti. Buna göre özel okul ücretlerinde zam oranında tavan artış yüzde 65 oldu. Ancak bu oran ne özel okul sahiplerini ne de velileri memnun etti. Sektör temsilcileri, artan maliyetler, öğretmen maaşları nedeniyle zam oranının yetersiz olduğunu, birçok kurumun ayakta kalmakta zorlanacağını belirtiyor. Kendi maaşlarına yüzde 65 zam almadıklarına dikkat çeken özel okul velileri ise oranı yüksek buluyor. Veliler ayrıca kitap, yemek, kırtasiye gibi ek hizmetlerle yüzde 65 sınırının delinerek ücretlerin yüzde 100’ün üzerinde zamlanacağı konusunda endişeliler. O nedenle veliler, ek hizmetlere de üst sınır getirilmesini talep ediyorlar.

OKULLAR ZORLANACAK

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, oranın yetersiz olduğu görüşünde. Geçen yıl da yüzde 36’lık sınır getirildiğini hatırlattı. Taşel, “Tüm okullar açık verdi. Bu yılki zamlar düşünüldüğünde yüzde 65’in yeterli olmadığı kanaatindeyiz, Bakan Özer’e de ilettik. Devletimizden bu anlamda teşvikler bekliyoruz. Aksi takdirde zorlanan okullar olacaktır. Okulların bu yıl da zarar etmeye tahammülü olmadığını herkes görüyor” dedi.

Okulların giderlerinin yüzde 70’ini istihdamın oluşturduğunu kaydeden Taşel, şöyle dedi. “170 bini öğretmen olmak üzere 400 bin çalışan var.  Öğretmenlerin maaşlarının piyasanın aşağısında kalmaması lazım. Çalışanlarımızı mağdur etmemeliyiz. Bu zammı az bulmamızın nedeni de budur.”

Taşel, servis, kırtasiye, yemek gibi ek hizmetlerle okul ücretlerine yapılan zam oranının üzerine çıkılması konusunda ise “Servisler zaten okullardan bağımsız hizmet veriyor. Yemek fiyatlarında ise gıda ürünlerindeki zamları düşünmek gerekir. Yemek kalitesinden taviz vermek istemiyoruz. Sağlık da eğitim kadar önemli. Yoksa yemek ucuza da mal edilir. Okullar, yemekten kâr etmiyor” ifadelerini kullandı.

EK HİZMETLERE DE SINIR GELSİN

Veliler, zamlar için üst sınır getirilmesini olumlu bulsalar da oranın yüksek olduğu görüşündeler. Maaşlarına yüzde 65 zam almadıklarına dikkat çeken veliler, yeni ücretleri ödemekte zorlanacaklarını belirtiyorlar. Bazı veliler ise çocuklarını özel okuldan alacaklarını söylüyor. Veliler diğer yandan kitap, yemek, servis gibi ek hizmetlerde yapılan zamlarla yüzde 65 sınırının çok üzerine çıkılmasından da endişeliler. Geçen yıl yüzde 36 tavan zammının, ek hizmetlere yapılan artışlarla delindiğini ve veliye yansıyan zam oranlarının yüzde 100’ü aştığını kaydeden Özel Okul Velileri Platformu, okulların ek hizmetlerden fahiş kazanç elde etmesinin önüne geçilmesini talep ediyor. Platformun verdiği bilgilere göre yemek ücreti 7 bin TL olan bir kolej, 2023-2024 için 25 bin TL, 11 bin TL olan bir kolej ise 30 bin TL istiyor. Yine genel gider başlıkları altında istenilen ücretlerin de iki katına çıktığı kaydedildi.

ÖĞRETMENLER MAAŞ BEKLİYOR

Özel okul zamlarının bir diğer tarafı ise öğretmenler. Yapılan açıklamalarda öğretmenlerin görmezden gelindiğini belirten Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası asgari ücret tutarındaki maaşları kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Okullara zamların karşılığını maaşlarında da görmek isteyen öğretmenlerin görüşleri şöyle:

*Çoğu kurumda öğretmenler asgari ücret, hatta altında maaşa çalıştırılıyor ve geçinemiyorlar. Bu konuyla ilgili de bir düzenleme yapılmalı!

*Özel okul öğretmeninin maaşı için de bir düzenleme getirin. Şimdi öğretmene ne para verecek bu okullar?

*Aynı zam oranı ve fazlasını özel okul yöneticilerinden orada görev yapan öğretmenlere de bekliyoruz.

ROBERT, 500 BİN TL’Yİ GEÇEBİLİR

Özel okullardaki yüzde 65 zam oranı pek çok aileyi düşündürüyor. Çünkü bu yıl 70 bin TL olan bir okulun ücreti gelecek yıl 45 bin 500 TL zamla 115 bin 500 TL’ye çıkacak. 100 bin TL olan bir okul ise 165 bin TL’ye ulaşacak. 10 taksit yapılsa dahi aylık 16 bin 500 TL gibi bir rakam velilerin cebinden çıkacak. Üstelik buna yemek, kırtasiye, kıyafet gibi masraflar dahil değil.

Her yıl rekoru elinde tutan Robert Kolej’in öğrenim ücreti 2022-2023 öğrenim yılı için üst sınıflara geçişte 176 bin 800 TL olarak belirlenmişti. İlk kez okula başlayanlar ise 228 bin 900 TL ödemişti. Gelecek yıl kolej yüzde 65 zammı uygularsa bu yıl 228 bin 900 TL ödeyenler 377 bin 685 TL ödeyecekler. Taksit ve 7 günlük yurt ücretiyle birlikte bu rakam 500 bin TL’yi aşacak. Çünkü bu yıl 7 günlük yatılı yurt ücreti 123 bin 400 TL’ydi. Yurt ücretlerine hiç zam yapılmasa bile öğrenim ücretiyle birlikte rakam 501 bin 85 TL’ye ulaşıyor.

09-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş