Arama sonuçları

Özel okullarda her şey para için

Özel okullarda her şey para için

Özel okullar, tavan zam ücreti uygulamasını delmek için yönetmeliğe aykırı olmasına rağmen yemeği zorunlu tutuyor. Özel Okul Velileri Platformu’ndan Özgür Özkan, etütlerden dahi ücret alınmaya başlandığını aktardı.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, özel okul zammına getirilen yüzde 36'lık tavan sınır, özel okullar tarafından çeşitli gerekçelerle delinmeye başladı. Birçok özel okul, erken kayıt bilgileriyle ilgili öğrenci velilerine gönderdiği yazıda yönetmeliğe aykırı bazı ek hizmetleri zorunlu tutuluyor.

Özel Okullar Yönetmeliği'nin 53. Maddesinin 5. Fıkrasında "Kurumlar öğrenci veya kursiyerlerden yemek, kahvaltı, servis, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar ayrıca tespit ederler. Bu fıkrada yer alan hizmetlerden, talep eden veliler faydalanır" diye belirtiliyor. Maddede belirtilmesine rağmen, birçok özel okul velilere kayıt için yemek ve kahvaltı ödemeye mecbur bırakıyor.

Örneğin Özel İzmir Bilfen İlkokulu ve Ortaokulu'nun öğrenci velilerine gönderdiği 2022-2023 yılı öğretim yılı ücretleri yazıda tüm sınıflarda yemek ve kahvaltının zorunlu olduğu belirtildi. Aynı yazıda velilerin 31 Mayıs 2022 tarihine kadar kayıt yenileme işlemlerinin yapılması gerektiği vurgulandı. Yazıda, "31 Mayıs 2022 tarihine kadar mazeret belirtmeksizin kaydını yenilemeyen öğrencilerin kayıt yenileme işlemlerinin yapılmayacağı belirtilmiştir. Bazı okullarımızda kontenjan dolu olduğundan 31 Mayıs 2022 tarihine kadar kayıt yenileme işlemi yapmayan öğrencinin kaydı yapılamayacaktır" denildi.

"ETÜTLERDEN ÜCRET ALANLAR BİLE VAR"

Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, BirGün'e yaptığı açıklamada, ek hizmetlerde herhangi bir tavan zam oranı olmadığı için, yemek, kitap seti ve servis gibi birçok hizmette zamların yüzde 100'ü bulduğunu söyledi.

Özkan, son tavan zam uygulamasından sonra birçok okulda eskiden ücretsiz olan etütlerin artık ücretli olduğunu belirtti ve ekledi: "Ek hizmetlerin tamamına ciddi zamlar yapıldı. Üstelik bu hizmetleri almıyorum da diyemiyorsunuz, yönetmeliğe aykırı olmasına rağmen dayatıyorlar. Bu da fiyatı istedikleri gibi şişirme olanağı sağlıyor. Çok rahat bir şekilde 'Yemekhane ücretini yatırmadan kaydı yapmam' diyebiliyorlar. Bazı zincir okullar servis firmalarıyla anlaşıyorlar. Onun dışında dışarıdan en fazla 1500 TL'ye alınabilecek kitap setlerini okullar 5 bin TL’ye varan ücretlerle velilere satıyor."

Okulların erken kayıt dayattığını vurgulayan Özkan, "Erken kayıt yapmayan veliler üstü kapalı biçimde kaydının yapılmayacağı ile tehdit ediliyor. Yüzde 36 tavan zam normalde eylülde bile kayıt yenileseniz geçerli ancak okullar mayısa kadar kayıt yapmazsanız kaydınızı yenilemeyiz diyor. Bazı okullarsa hala yüzde 36 kararına uymuyor. Yüzde 40-50 zam isteyen okulların olduğunu biliyoruz. Pandemi döneminde velilere geri ödeme yapmadılar ve ona rağmen hala bu haksızlıklara maruz kalıyoruz" diye konuştu.

24-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş