Arama sonuçları

Özel okullarda iflas endişesi

Özel okullarda iflas endişesi

Uzaktan eğitim döneminde kan kaybeden özel okullar, yüz yüze eğitimle birlikte kayıtlara başladı. Önceki yıllarda ocakta yeni yıl kayıtlarını alan sektörde bu yıl yaprak kımıldamadı. ‘Tekrar uzaktan eğitime geçilirse iflaslar artar’ endişesi var.

Milliyet Gazetesi’nden Mine Özdemir Güneli’nin haberine göre, pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesi özel okulları olumsuz yönde etkiledi.

350 BİN ÖĞRENCİ KAYBETTİLER

Doluluk oranları 1 yılda yüzde 42’ye düşen, velilere ücret iadeleri yapmak zorunda kalan 1000’e yakın özel okul kapandı, 350 bin civarında öğrenci kaybı yaşandı. Özel okullar, önceki yıllarda yeni kayıtlarının büyük bölümünü ocak-şubat aylarında tamamlıyorlardı. Ancak bu yıl kayıtlarda ciddi düşüşlerin olduğu sektörde, yüz yüze eğitimlerin başlamasıyla kayıtlarda da hareketlenme oldu. Gerek bu durumdan gerekse de yüz yüze eğitime geçilmesinden ve öğrencilerin derslere katılımından memnun olan yöneticiler, Türkiye genelinde tekrar uzaktan eğitim yapılması durumunda aynı zorlu süreci yaşamaktan endişeliler. Sektör temsilcilerinin görüşleri şöyle:

“ÖDEMELERDE GECİKME OLUYOR”

Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay: Pandemiden dolayı, 1000’e yakın özel okul kapandı, el değiştirenler hariç. Türkiye genelinde 350 bin civarında öğrenci kaybımız var. Okullarımızda doluluk oranı yüzde 42-43’lerde. Yeni dönemin kayıtlarına yasal olarak ocakta başlanabiliyordu. Ancak bugünlerde yeni başlıyoruz. Doluluk oranı kaça çıkar belli değil. Kayıtlarımız, eylüle kadar devam ediyor.

MAKUL ARTIŞLAR YAPTIK

Makul artışlar yaptık, KDV iadelerimiz oldu, yüzde 8’den yüzde 1’e çekmişlerdi. O konuda özel okullar, velilere en ufak bir sıkıntı yaşatmadı. İadelerimizi yaptık, şimdi de kayıtlarımızı açtık. İllerin durumuna göre okulları açtık. Katılım yüzde 100’e yakın. Pandemi nedeniyle katılmak istemeyenler için de uzaktan eğitim veriyoruz. Tekrar uzaktan eğitime geçilirse, zaten özel okullar son derece sıkıntılı. Eğer iller, kırmızıya dönerse, okula gelmezlerse, çocuklarımız eğitim açısından büyük sıkıntı yaşar, çok büyük kayıpları var. Küçük çocukları birkaç gündür çağırıyoruz. İsteyerek, severek geliyorlar. Kapanma olursa okullar da elbette sıkıntı yaşar, ödemelerde gecikme oluyor. Veliler, taksit ödemiyorlar, online eğitime dönülürse aynı sorun yaşanır.

“TELAFİ EDİLEMEZ”

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk: Okulların açık olması demek toplumda bir şeylerin normale dönüyor olması demek. Keşke okullar daha önce açılsaydı. Bu süreçte oluşabilecek vaka artışlarından dolayı okulların sorumlu olmadığının anlaşılmasını çok isterdik. Ama bu ne yazık ki mümkün olmadı. Okulların açılmasıyla beraber biraz normalleşme başladı.

Kayıt hareketliliği şu anda başlamış durumda. Okullar, kabul ve bursluluk sınavlarını daha ziyade yüz yüze yapmayı tercih ediyor. Tedbirlerimizi almış durumdayız. 1 sınıfta 1 kişi, kocaman sınıfta 2 kişi şeklinde kurumlarımız sınavları yapıyor. Bu da paralelinde bir hareketlilik getirdi.

Vaka sayılarında artış olması durumunda, gelir seviyesi yüksek ülkelerdeki duruma bakılıp, değerlendirmenin çok iyi yapılmasını istiyoruz. Aşılama konusunda öğretmenlerimizle ilgili karar alındı. Köy okullarımızda aşılama başlandı ve oradaki öğretmenler aşılandı. Bu bize doğru, diğer okul öğretmenlerine doğru geliyor. Aşılamayla beraber online eğitime geçileceğini düşünmüyorum. Vaka sayıları artarsa, her yer kapansa bile özellikle ilkokul ve okul öncesinin hibrit dahi olsa açık kalmasında çok ciddi fayda var, kesinlikle kapatılmamalı.

Online eğitimin tek başına yürütülmesini kabul etmiyorum; bu durum özellikle küçük çocuklarımızda eğitimi telafi edilemez boyutlara sürüklüyor. Şu anda çocukları okula adaptasyonla uğraşıyoruz. Telafi eğitimlerinin turizme kurban edilmemesini istiyoruz, gerekirse yaz aylarına kadar uzatılması gerektiğini düşünüyoruz.

1,5 MİLYON ÖĞRENCİ OKUYOR

MEB’in 2019-2020 istatistiklerine göre Türkiye’de okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 18 milyon 241 bin 881 öğrenci eğitim alıyor. Bu öğrencilerden 1 milyon 468 bin 198’i özel okula gidiyor. Bu durumda özel okullardaki öğrencilerin örgün eğitimdeki oranı yüzde 8,8. Bu oran, okul öncesi eğitim için yüzde 17,7; ilkokul için yüzde 5,2; ortaokul için yüzde 6,3; ortaöğretim için de yüzde 13,1 olarak gerçekleşti.

Örgün eğitimde, 54 bin 715’i resmi okul, 13 bin 870’i özel okul, 4’ü açık öğretim olmak üzere toplam 68 bin 589 okul var. 727 bin 347 derslikten 139 bin 337’si özellerde yer alıyor. Öğretmen sayılarına bakıldığında ise örgün eğitim kurumlarında görev yapan 1 milyon 117 bin 686 öğretmen bulunuyor. Bu öğretmenlerin 174 bin 750’si özel okullarda görev yapıyor.

12-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş