Arama sonuçları

Özel okullarda zam yüzde 62.98 olabilir mi?

Özel okullarda zam yüzde 62.98 olabilir mi?

Özel okullarda erken kayıt dönemi ve bursluluk sınavları başladı. Okullar erken kayıt yapan velilerine indirim yaparken, 2022-2023 öğretim yılında özel okul öğrenim ücretlerinin ne kadar olacağı da tartışılmaya başlandı. Bu arada Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) sosyal medya hesabından yaptığı ve ”2022-2023 öğretim yılı okul ücretleri için zam artış oranının yüzde 62.98 olduğunun görüldüğü” açıklaması ise tepkiyle karşılandı.

TÖZOK Yönetim Kurulu olarak yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

YÖNETMELİĞE GÖRE YÜZE 62.98

“Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri ve MEB’in geçmiş yıllardaki uygulamaları değerlendirildiğinde 2022-2023 öğretim yılı okul ücretleri için zam artış oranının yüzde 62.98 olduğu görülmektedir. Kurumlarımız, velilerini ve çalışanlarını göz önüne alarak azami dikkatle bütçe yapacak ve kendi artış oranlarını yayınlayacaklardır.”

VELİLER TEPKİLİ

Bu açıklamanın ardından ise veliler tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:

“Dalga mı geçiyorsunuz? Fırsata çevirin, bu tamamen saçmalık. Yüzde 100 yapın, düz hesap olsun. Şaka falan herhalde. Yüzde 62 nedir? Eğitim eşitsizliği vardı da bu artık iyice uçurum.”

Bir süre sonra ise söz konusu duyuru derneğin hesabından kaldırıldı.

ZAM ORANLARINA RAZI ETMEK

Bazı veliler ise özel okulların önümüzdeki öğretim yılı için öğrenim ücretlerini yüzde 40-50 arasında belirlemeye başladıklarını dile getirerek, “Özel okullar yasal olarak zam yapma haklarının 62.98 olduğunu söyleyerek, yüzde 40-50 zam oranlarına bizleri razı etmeye mi çalışıyor? dedi.

Bu arada TÖZOK yönetimi ise öğrenim ücretlerini belirleme yetkisinin kendilerinde olmadığını belirterek, açıklama yapmak istemediklerini ifade etti.

NASIL ZAM YAPABİLİRLER?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre özel okullar, bir sonraki yılın eğitim ve öğretim ücretini belirliyor. Buna göre özel okulun ara sınıflarının eğitim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücrete (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla yüzde 5 artış yapılarak hesaplanıyor.

KEYFİ BİR BELİRLEME DEĞİL, YÖNETMELİK BÖYLE

Görüştüğümüz özel okul yöneticilerinin dile getirdikleri görüşler ise şöyle

“Özel okulların yapabileceği zam oranı yönetmelikte yer alan hesaplamaya göre azami yüzde 62.98. Bu keyfi olarak söylenen, özel okulların bulduğu bir rakam değil. Enflasyon oranları ortada. Ancak hiçbir okulun bu oranda zam yapacağını düşünmüyoruz. Ortalama yüzde 35-45 arasında bir zam olabilir. Yani okullar yasaya göre yüzde 62.98 zam yapma hakkına sahipken, bu oranda yapabilirler. Kimse bu rakamı yapmaz çünkü veli kaybederler. Ancak bu enflasyon oranlarıyla okulların yaşaması da mümkün değil. Öğretmen maaşları da zamlanacak. Oysa bizim en önemli gider kalemimiz.

Nedense Türkiye’de her sektör saygı görüyor ama özel okullara gereken saygı gösterilmiyor. Hepimiz zor bir süreçten geçiyoruz, önümüzdeki dönemde kapanan ve devredilmeye çalışılan okulları göreceğiz.”

PEKİ NEDEN BU ORAN AÇIKLANDI?

Peki, özel okul yöneticilerinin ortalama yüzde 34-40 arasında artış olacağını öngörmesine rağmen yüzde 62.98 oranında zam yapma hakkına sahip olduklarını dile getirmelerinin nedeni nedir?

Bunun nedeni acaba Milli Eğitim Bakanlığı’ndan geleceği düşünülen bir ücret müdahalesinin önünü kesmek olabilir mi?

YÜZDE 62.98 ZAM OLURSA NE OLUR?
 

100 bin TL olan okulun ücreti 162 bin 980 TL.

80 bin TL olan okulun ücreti 50 bin 384 TL artış ile 130 bin 384 TL.

70 bin TL olan okulun yıllık ücreti 44 bin 86 TL artış ile 114 bin 86 TL.  

KALDIRILAN DUYURU

04-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş