Arama sonuçları

Özel okullardan YÖK'e ‘pedagojik formasyon’ eleştirisi

Özel okullardan YÖK'e ‘pedagojik formasyon’ eleştirisi

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK), "Cumhuriyet'in 100. yılı ve eğitimin geleceği" temasıyla düzenlenen 21. Geleneksel Eğitim Sempozyumu'nun sonuç bildirgesini açıkladı. Sonuç bildirgesinde, bilgiye erişimin hızla kolaylaştığı günümüzde artık bilmenin değil, bilgiyi işlemek ve analiz etmenin çok daha önemli olduğu belirtildi.

Okul kültüründe değişiklikler yaratarak öğrencileri yetiştirmek için okul yöneticileri ve öğretmenlerin de değişimin bir parçası olması gerektiği ifade edilen bildirgede, eğitimde öğretmen kalitesi tartışılırken Türkiye'de son yıllarda eğitim fakültelerine giren öğretmen adaylarına getirilen puan barajının olumlu karşılandığı belirtildi.

YÖK’E ELEŞTİRİ VAR

Bildirgede şu değerlendirmelere yer verildi: "YÖK tarafından yeni alınan bir kararla pedagojik formasyonun üniversitelerin her bölümünden öğrencilere verilmesi kararı düşündürücüdür. Öğretmen adaylarının hem pedagojik formasyon için almaları gereken kredi miktarının azalması hem de bu öğretmen adaylarının eğitim fakültelerindeki öğrencilerden farklı olarak puan barajına da tabi olmaması eleştiri almıştır. Okul, çocukların ilk kez ailesinden ayrılıp tek başına var olduğu, başkaları ile ilişkiler kurduğu, kendi kararlarını verdiği, ilk kez birey olduğu yerdir. Bu açıdan bakıldığında tüm eğitim kurumlarının ve okulların, eğitim yönetimi alanında kuramsal ve uygulamalı olarak iyi yetişmiş yetkin yöneticilere ihtiyacı vardır. Değişen ekonomik, kültürel ve sosyal faktörlerden okulun nasıl etkilendiğini ve sorunların yönetim süreçlerinin etkili biçimde işletilerek, nasıl çözüleceğinin iyi anlaşılması son derece önemlidir."

OKUL KÜLTÜRÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Sonuç bildirgesinde, okulların sahip olduğu farklılıklar, benzerlikler ve okul imajlarının, nesillere aktardığı değerleri ve inanç sistemlerini de etkilediği bildirildi. Örneğin oyunu merkezine alan okullardaki eğitim ve öğrencilerin özelliklerinin diğerlerine göre çok daha farklı olabildiği aktarılan bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Okulun toplumda sürekliliğini sağlayan da okul kültürüdür. Şimdilerde 'Endüstri 4.0'dan 'Toplum 5.0'a geçerken okul kültürünün yeniden yapılandırılması gerekecektir. 'Endüstri 4.0'dan farklı olarak 'Toplum 5.0' denilen, insanı merkeze alan ve teknolojiyi insan yararına kullanmayı hedefleyen bir çağdayız. İnsan odaklı bir yüzyılda, Cumhuriyet'imizin yüzüncü yılında yaratacağımız okul kültürü, bu kültürü yaratan öğretmen ve yöneticilerin rolü çok önemli. Hep birlikte ve tüm canlılarla var olmayı öğrenip bunu yaşamın her alanına yansıtmak zorundayız. Bunun yollarını da gezegenimizden öğrenip okul kültüründe yaşatabiliriz. Birbirimizi ve tüm varlıkları gözeten, tüm yaşam biçimlerinin bugün ve yarın müşterek varoluşunu ve serpilmesini önemseyen dünyaları eğitim yoluyla kurabiliriz."

30-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş