Arama sonuçları

Özel yetenekte kurallara dikkat

Özel yetenekte kurallara dikkat

Özel yetenekte kurallara dikkat. Üniversite için tercihler 14 Ağustos’ta sona eriyor. Plastik sanatlar, müzik, sahne sanatları, spor gibi farklı alanlar için ise üniversiteler, tercih döneminden ayrı olarak özel yetenek sınavları gerçekleştiriyor. Bu programlara başvurabilmek için adayların Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci aşaması olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) 150 ve üzeri almaları gerekiyor. Bu yıl YÖK, Eylül 2019’da yaptığı değişiklikle özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına girişte TYT’de 800 bin başarı sırası barajı getirdi.

Resim, müzik, beden eğitimi öğretmenliği gibi programlara girmek isteyen adayların bu barajı geçmesi gerekiyor. Özel yetenek sınavı gerektiren programlar ve kontenjanları, tercih kılavuzunda Tablo 5’te yer alıyor. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre, bu yıl koronavirüs nedeniyle bazı üniversiteler sınav yerine Özel Yetenek Sınavları Puan Hesaplama Formülü’ne göre öğrencilerini alacak, bazıları da performans sınavlarını e-posta üzerinden elektronik kayıtları değerlendirerek yapacak. Özel yetenek sınavlarında ön kayıtları devam eden bazı üniversiteler şöyle:

FARKLI DEĞERLENDİRME

İstanbul Üniversitesi: 14 Ağustos’a kadar ön kayıtların yapılabileceği Devlet Konservatuvarı’nda bu yıl pandemi nedeniyle özel yetenek sınavlarında farklı uygulamaya gidilecek. Örneğin Opera ve Oyunculuk’ta birinci aşama giriş sınavı, elektronik ortamda yapılan kayıtlar üzerinden değerlendirilecek ancak ikinci aşama sınavları yüz yüze olacak. Flüt, Obua, Klarnet, Fagot, Saksafon, Korno, Trompet, Trombon, Tuba lisans programlarında da farklı sınavlar adayları bekliyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: Güzel Sanatlar Fakültesi’ne ön kayıtlar, 14 Ağustos’a kadar devam ediyor. Resim, Grafik Tasarımı’na 40’ar, Heykel, Seramik ve Cam, Sahne Dekoru ve Kostümü, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu’na 15’er, Tekstil ve Moda Tasarımı’na 20, Geleneksel Türk Sanatları’na 35, Fotoğraf’a 25 öğrenci alacak üniversite, pandemi nedeniyle sınavı tek seferde yapacak.

Gazi Üniversitesi: Özel yetenek sınavlarına ön kayıtları 13 Ağustos’a kadar kabul eden üniversitede, Müzik Öğretmenliği’ne 62, Resim-İş Öğretmenliği’ne 75, Antrenörlük Eğitimi’ne 68, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği’ne 53 öğrenci kabul edilecek.

Anadolu Üniversitesi: Üniversite, Resim-İş Öğretmenliği’ne 17-20 Ağustos’ta ön kayıtları online alacak. Devlet Konservatuvarı’nda Sahne Sanatları’nda Tiyatro’ya 20, Opera’ya 10; Yaylı Çalgılar Yapımı’na 5, Genel Müzikoloji’ye 10, Müzik’e 41, Türk Müziği’ne 15 öğrenci kabul edecek. Ön kayıtlar 24 Ağustos’a kadar yapılabilecek. Engelliler Entegre Yüksekokulu’nda Grafik Sanatlar’a 11, Seramik’e 11 öğrenci alacak. Bu programlar için ön kayıtlar 24 Ağustos-2 Eylül’de olacak.

Yıldız Teknik Üniversitesi: Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Bileşik Sanatlar’a 15, Grafik Tasarımı’na 40, Ses Sanatları Tasarımı’na 20, Müzik Toplulukları’na 20 kontenjan ayrıldı. 20 Ağustos’a kadar ön kayıtların yapılabildiği üniversitede, çizim sınavları 1-2 Eylül’de gerçekleştirilecek.

Ege Üniversitesi: Resim İş Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Antrenörlük Eğitimi’ne özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul edecek üniversite, ön kayıtları 14 Ağustos’a kadar alacak.

Pamukkale Üniversitesi: 17-20 Ağustos tarihleri arasında ön kayıtları kabul eden üniversitede, Eğitim Fakültesi’nde Müzik Öğretmenliği’ne 30, Resim-İş Öğretmenliği’ne 40 öğrenci alınacak.

Sakarya Üniversitesi: Devlet Konservatuvarı’nda Müzikoloji, Türk Halk Oyunları, Çalgı Eğitimi, Ses Eğitimi’ne özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak üniversite, başvuruları, 24 Ağustos’a kadar kabul ediyor. Müzik Bilimleri Bölümü başvurusu için özel yetenek sınavının ilk aşamasında video performans kaydı ve portfolyo dosyası, diğer bölümler için video performansı kayıtları alınacak.

ŞARTLARI İYİ İNCELEYİN

Bahçeşehir Üniversitesi: Üniversitenin konservatuvarı bu yıl ilk öğrencilerini alacak. Yüzde 30 İngilizce eğitim verilecek konservatuvarda, Oyunculuk ve Müzikal Tiyatro’yu kapsayan Sahne Sanatları ve Müzik Teknolojileri, Performans, Caz, Türk Müziği, Klasik Batı Müziği, Müzikoloji, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği’ni kapsayan Müzik bölümleri var. Başvuruları 20 Ağustos’a kadar alan üniversitede sınavlar, 24-28 Ağustos’ta online yapılacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi: Moda ve Tekstil Tasarımı’na, 21 Ağustos’a kadar başvuru yapılabiliyor. Çizim Sınavı 27-28 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Müzik için ise başvurular 23 Ağustos’ta alınacak. Ayrıca yazılı, sözlü sınav ve mülakat da yapılacak. Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi için ise başvurular 19 Ağustos’a kadar sürüyor. Korona nedeniyle sınav online gerçekleştirilecek.

Yeditepe Üniversitesi: Grafik Tasarım, Moda ve Tekstil Tasarımı, Plastik Sanatlar ve Resim bölümleri için çizim sınavı yapılacak. Tiyatro bölümü ise sahne sınavıyla öğrenci alacak. Adaylar sahne sınavına yüz yüze ya da online olarak katılabilecekler. Ön kayıtlar 23 Ağustos’a kadar yapılabiliyor.

SINAV YAPMAYACAKLAR

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi: Üniversite özel yetenek sınavına ön kayıtları 19 Ağustos’a kadar kabul ediyor. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, Resim, Seramik ve Cam, Tekstil Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Grafik Tasarımı bölümleri için özel yetenek sınavı, üniversite senatosunca alınan Covid-19 tedbirleri kararı gereği 2020-2021 eğitim öğretim yılında uygulanmayacak. Bu bölümlere başvurmak isteyenlerin sistem üzerinden kayıt yaptırmaları yeterli olacak. Başvuran adaylar, ÖSYM tarafından hazırlanan Özel Yetenek Sınavları Puan Hesaplama Formülü’ne göre puan sıralamasına konulacak.

İzmir Ekonomi Üniversitesi: Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü’ne başvurular, 27 Ağustos’a kadar devam ediyor. Bu yıl pandemi nedeniyle dijital portfolyo alınacak olup ayrıca yetenek sınavı yapılmayacak.

YÖK’ÜN KARARI BU YIL UYGULANIYOR

YÖK, Ekim 2019’da aralarında Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı’nın yer aldığı 14 bölümü, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölüm kapsamından çıkarma kararı aldı. Bu durumda adayların bu programlara girmesi için AYT’ye de girmesi gerekecekti. Ancak gelen tepkiler üzerine YÖK, kararı 1 yıl erteleyerek, 2021’de uygulamaya geçileceğini açıklamıştı. 2020 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda bu bölümlerin özel yetenek sınavıyla öğrenci almayacağı görülüyor. Tablo 4’teki programların karşısında (---) işareti var. AYT’ye giren ve ilgili puan türünde, puanı olanlar bu bölümleri tercih edebilecekler.

12-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş