Arama sonuçları

Pandeminin bir etkisi daha çıktı: Erken ergenlik

Pandeminin bir etkisi daha çıktı: Erken ergenlik

Her gün pandeminin neden olduğu yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Bunlardan birisi de erken ergenlik. Türk Pediatri Kurumu tarafından düzenlenen 56. Türk Pediatri Kongresinde konuşan Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Pirgon, pandeminin bir sonucunun da erken ergenlik olduğunu söyledi. Pirgon, buna yol açanın da salgın döneminde ailelerin çocuklarını enfeksiyondan korumak için kullandığı destekleyici ürünler olduğunu ifade etti.

DESTEKLEYİCİ ÜRÜNLER KULLANILDI

Pirgon şöyle dedi: “Aileler çocuklarının bağışıklığının yükselmesi için birçok destekleyici ürün kullandı. Bitkisel ürünler, vitaminler çocuklara verildi. Bu ürünlerin bir kısmı endokrin bozucu etki yaparak hormonal sistemi değiştirdi ve erken ergenliğe sebep oldu. Kapanmaların bitmesinden hemen sonra polikliniklerimize ergenliği başlamış, 6, 7, 8 yaşında kızlar başvurdu. Ne yaptığını sorduğumuz aileler, 1 yıl boyunca bağışıklık sistemini güçlendirecek bitkisel ürünler içirdiklerini söyledi.”

KIZ ÇOCUKLARINDA ARTTI

Bu arada İtalya’da pandemi döneminde yapılan çalışmalarda 1 yıl içinde kız çocuklarında erken ergenlik vakalarının çok artığı ortaya konuldu. Araştırmada, son 5 yıldaki vakalar karşılaştırıldı. Buna göre, salgın sürecince hem vaka sayılarında artış oldu hem de tanı alan çocukların seyirlerinde hızlanma görüldü.

Araştırmacılar bu durumu, tam kapanmaya giden İtalya’da evde kalınan süre boyunca çocukların vücut kitle indeksinin artmasına ve teknoloji aygıt kullanma sürelerinin artmasına bağladı. Erken ergenlik, ergenlikle ilgili semptomların kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce gözlemlenmesi olarak tanımlanıyor. Nedenleri arasında obezite, hormonlu gıdaların tüketimi, plastik ve kokulu temizlik maddelerine maruziyet olarak düşünülüyor.

 

26-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş