Arama sonuçları

Parasını veren ‘tez’ini yazdırıyor

Parasını veren ‘tez’ini yazdırıyor

Tez yazdırma’ işi büyük bir sektöre dönüşmüş durumda. Yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenler, parasını verip tez yazdırabiliyor. Ortalama 20 bin TL’ye tez yazdırmak mümkün. Akademik danışmanlık adıyla hizmet veren şirketler arasında taksit yapanlar bile var. Yine dünyanın farklı ülkelerinde para karşılığı diploma alanlar, hatta Türkiye’deki gözde üniversitelerden sahte diplomalar yaptıranlar bile var. Unvan ve akademik kariyer için yapılan sahtekarlıkların ortaya çıkması durumunda ise diploma iptalinden hapis ve para cezasına kadar ciddi yaptırımlarla karşılaşılabilir. 

TAKSİTLE BİLE YAZDIRILIYOR

Yüksek lisans veya doktorada parayla tez yazdırma sorununun arttığını belirten Posta’nın haberine göre akademisyen-Yazar Ecehan Ersöz, “Bu tarz yöntemler akademinin ciddi bir sorunu. Yükseköğretim Kurulu daha önce bu konunun önüne geçmek için birçok adım atmış olsa da yapanlar var. O kadar büyük bir sektöre dönüşmüş ki akademik danışmanlık adıyla hizmet veren şirketler arasında taksit yapanlar bile var” dedi. Taksitle bile tez yazma işlevi yapan kurumların olduğunu anlatan Ersöz, ihtihalin akademide ciddi bir sorun olduğunu ve bazı tezlerde bu oranın yüzde 40’lara bile ulaştığını belirtti.  

Tezin çalıntı ya da başkasına yazdırılmasının ortaya çıkması durumunda ciddi yaptırımların olduğunu aktaran Ersöz, şunları söyledi: “Bu durum ortaya çıktığında çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Akademik kadrodan çıkarma, bir daha atanamama, unvanın geri alınması, yüksek lisansınızın, doktoranın iptal edilmesi gibi sonuçları var. Hapis ve para cezası dahi alabilirler. Kişinin tüm kariyerinin yok olması söz konusu. Akademik çalışma yapan kişiler bu konuda kendi emeklerini ortaya koymalı. Amaç hem kendini hem de bilimi yapacağı çalışmalarla geliştirmek, ilerletmek olmalı. Bu yaklaşım kişilere yüksek öğrenimin her kademesinde, tez yaptırıp bir kenara koymaktan daha büyük değer sağlar.”

29-09-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş