Proje okullara öğretmen ataması: Kariyer ve likayat gözetilmedi

Eğitimciler proje okullara yapılan öğretmen atamalarında kariyer ve likayat ilkelerinin gözetilmediğini dile getirdi. Türk Eğitim Sen yaptığı açıklamada hizmet puanı üstünlüğü dikkate alınmadan atama yapıldığını belirtti. Sendika yaptığı açıklamada, sendika üyesinin proje okullarına öğretmen atama işlemleri kapsamında tercih ettiği proje okuluna kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmeksizin kendisinden daha düşük puanlı öğretmenler atandığını belirtti.
Bunun üzerine sendikanın yargıya gittiği ifade edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Sendikamız avukatlarınca, üyemizin tercih ettiği proje okuluna hizmet yılı ve puan üstünlüğü gibi objektif kriterler gözetilerek atanması gerekirken atanmamasına ilişkin işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali istemiyle açılan davada, yerel mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma isteminin reddine ilişkin karara karşı itiraz edilmesi sonucu, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesinin 2024/1586 Y.D. itiraz nolu ve 30.07.2024 tarihli kararı ile yürütmeyi durdurma isteminin reddine ilişkin yerel mahkeme kararının kaldırılmasına karar verilmiştir.”
HUKUK VE MEVZUATA UYGUN DEĞİL
Sendika kararın gerekçesinde yer alan ifadeleri ise şöyle açıkladı: “Uyuşmazlık konusu olayda, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına atamalar yapılırken esas alınan somut ve objektif kriterlerin neler olduğunun gerek savunma dilekçesinden, gerekse eki belgelerden anlaşılamadığı, bu haliyle öğretmen atamalarında esas kriter olan hizmet puanı üstünlüğünün, belirtilen atamalar yapılırken dikkate alınmadığı, hizmet puanı üstünlüğü, kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde belirlenecek objektif kriterlere göre değerlendirme yapılmadan, kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilmeden atama işleminin gerçekleştiği görülmekte olup, bu kapsamda, Mahkemece, 2024 Yılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atamalarında esas alınan objektif kriterler araştırılmak suretiyle, bu kapsamda gelen bilgi ve belgeler değerlendirilerek yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmesi gerekirken, bu hususlarda bir araştırma yapılmaksızın verilen Mahkeme kararında hukuka ve mevzuata uygunluk görülmemiştir.”
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Bu karar üzerine mahkemece objektif kriterler araştırılmak suretiyle, bu kapsamda gelen bilgi ve belgeler değerlendirilerek yeniden bir inceleme yapıldığı belirtilen açıklamada Ankara 9. İdare Mahkemesinin 2024/926 E. Sayılı ve 17.10.2024 tarihli kararıyla işlemin yürütmesi durdurulduğu belirtildi. Kararın gerekçesinde ise şu ifadeler kullanıldı:
“Bu durumda; özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına atamalar yapılırken esas alınan somut ve objektif kriterlerin bulunmadığı, ilgili Yönetmelikte hizmet puanı üstünlüğü ibaresine yer verilmemesinin kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde atama değerlendirmeleri yapılırken hizmet puanı üstünlüğünün dikkate alınmayacağı anlamına gelmeyeceği, dolayısıyla Yönetmelikteki şartların sağlanması kaydıyla hizmet puanı üstünlüğünün objektif kriter olarak alınması gerektiği dikkate alındığında, Mamak Anadolu İmam Hatip Lisesi için 4 (dört) din kültürü ve ahlak bilgisi norm kadrosu ayrıldığı, bunlardan 2 (iki) din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni norm kadrosuna atama yapıldığı, atanan öğretmenlerden birisinin hizmet puanının da davacıdan düşük olduğu anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. Öte yandan dava konusu işlemin uygulanmakla etkisi tükenecek işlemlerden olması nedeniyle uygulanması halinde telafisi imkansız zarar olacağı da açıktır.”
30-10-2024