Arama sonuçları

Rehberlik öğretmenlerine ‘angarya’ mı geliyor?

Rehberlik öğretmenlerine ‘angarya’ mı geliyor?

Rehberlik öğretmenlerine ‘angarya’ mı geliyor? Meclis’te kabul edilen kanuna göre öğretmenler gibi rehberlik öğretmenleriyle ilgili düzenleme geldi. Bu düzenleme ile rehberlik öğretmenlerine “angarya görevler” verilmesinin yolunun açıldığı eleştirileri var.

Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisine ilişkin düzenlemeyi de içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda geçtiğimiz 15 Nisan’da kabul edildi.

REHBERLİK ÖĞRETMENLERİNE ‘ANGARYA’ MI GELİYOR?

Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğretmenlerin izinleri ve tatilleri düzenlendi. Buna göre öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız 2 ay izinli olacak ancak telafi eğitimleri yapıldığında bu izin 1 aya kadar kısaltılabilecek.

Ayrıca yasada rehberlik öğretmenleri ile ilgili düzenleme de yer aldı. Buna göre rehberlik öğretmenleri; tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilecek. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamayacak.

EŞİTLİK İLKESİNE VURGU YAPILDI

İşte bu düzenleme eğitimciler tarafından eleştirildi. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, rehber öğretmenlerin diğer meslektaşlarından ayırarak değerlendirmenin kabul edilemez olduğunu söyledi. Geylan şöyle dedi:

“Anayasamızın 10. Maddesi ‘Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar’ der. Tüm öğretmenlerimiz sorumluluklarının farkındadır ve her daim gereğini yapmaktadırlar. Ancak angarya ve zorlama kabul edilemez. Rehberlik öğretmenlerimizin, izin ve tatil dönemlerinde görevlendirilmeleri isteğe bağlı olmalı ve görevlendirilenlere ek ders ücretleri yüzde 100 artırımlı ödenmelidir.”

19-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş