Arama sonuçları

Robot kodlama tamam, sıra drone kodlamada

Robot kodlama tamam, sıra drone kodlamada

Robotik kodlama konusunda Türkiye’den ABD’ye yarışmaya giden ilk ortaokul takımına sahip Erkan Ulu Okulları’nın yeni müfredat dersi; “DRONE KODLAMA”!

Eğitimde yenilikçilikte son nokta; Erkan Ulu Okulları’nda “Drone Kodlama” da müfredat dersi olarak uygulanacak.

Robotik eğitiminin seçmeli değil, müfredat dersi olarak verildiği Erkan Ulu Okulları'nda drone sürüşü eğitimi değil, Drone Kodlama eğitimine başlanıyor.

Teknolojinin vazgeçilmezlerimizden olduğu bugünlerde, dronelar hayatımızın neredeyse her alanına girmeye ve daha çok karşımıza çıkmaya başladı. Askeri kullanımın yanı sıra, ulaşım, kargo, sinema, moda, arama kurtarma ve doğayı koruma gibi çok farklı alanlarda da dronelar hayatımızın içinde.

ROBOT KODLAMA TAMAM, SIRA DRONE KODLAMADA

Günlük yaşamımızda sadece uçuşuna tanık olduğumuz droneların bu görevleri, nasıl yerine getirdiklerini hiç düşündünüz mü? Elbette burada da KODLAMA ile.

2015 yılında bilişim teknolojileri dersini müfredatına alarak, robotik ve kodlamayı ders olarak ilk kez başlatan Erkan Ulu Okulları, yine bir “ilk”e imza atarak, şimdi de drone kodlama derslerini başlattı.

Okul, bugüne dek “robotik, programlama, vektörel tasarım, 3D tasarım ve 3D baskı” gibi birçok farklı konuda oluşturduğu müfredatlar ile bilişim teknolojileri alanında verilen eğitimleri oldukça üst düzeye taşıdı.

DRONE KODLAMA VE OTONOM UÇUŞ EĞİTİMİ MÜFREDATA GİRDİ

Teknoloji eğitimindeki yetkinliklerini daha ileriye taşımak üzere geçtiğimiz yaz aylarında gerçekleşen yeni öğretim yılı planlama toplantılarında ortaya çıkan fikir ile başlayan çalışmalar sonrasında “drone kodlama ve otonom uçuş eğitimi”, müfredattaki yerini aldı.

İlk aşama, öğretmenlerin eğitim süreci ve eğitimin içeriğinin belirlenmesi oldu.

Bilişim teknolojileri dersi de diğer tüm derslerde olduğu gibi farklı alt branşlarda ve ünitelerde gerçekleşen Erkan Ulu Okulları’nda drone müfredatının oluşturulmasından evvel, ilgili tüm branş derslerindeki öğretmenlerin eğitimi planlandı. Çünkü drone ve otonom uçuş eğitimi var olan diğer branşlar ile senkronize çalışılabilecek yeni bir branştı. Öğretmenler yaklaşık 5 ay süre ile aldıkları eğitimlerde “bir drone yapımından bir drone programlamaya kadar” çok farklı başlıklarda bilgilenerek çok sayıda projeler geliştirme olanağı buldular.

Yenilikleri yakından takip eden bir okulda çalışıyor olmanın hayal güçleri ve yaratıcılıklarını doğrudan etkilediğini belirten öğretmenler, beraber ürettikleri fikirlerin, yönetimden öğrencilere kadar sahiplenilip el birliğiyle başarıldığını görmekten çok mutlular. Drone kodlama eğitimi ile de yepyeni bir dünyaya öğrencileriyle birlikte hazırlanıyorlar.

NEDEN DRONE KODLAMA VE OTONOM UÇUŞ EĞİTİMİ?

Droneları hep bir kumanda kontrolü ile görüyoruz. Ama kumandanın drone’u nasıl yönettiğine dair arka planın nasıl işlediği pek ilgi çekmemişti.

Erkan Ulu Okulları’nın drone eğitimi vermeye karar vermesindeki hareket noktası da bu oldu. İlk adımlardaki söylem “kumandayı da sıfırdan programlayarak kullanmak” oldu. Öğrencilerine ilk günden itibaren teknolojiyi tüketen değil üreten olmak üzere eğitim veren bir kurum olmak da bunu gerektiriyordu. Bugün gelinen noktada dronelar artık okul içinde gezebilen, her an karşılaşılabilinen bir araç.

Yeri geldiğinde bir oyun sahasında kurtarma görevi yapan, yeri geldiğinde kargo taşıyan bir sistem. Eğitimin başlamasıyla birlikte öğrenciler de öğretmenlerinin eğitimleri sırasında oluşturduğu projeler gibi çalışmalar yapmak üzere son derece heyecanlılar.

Öğretmenlerin şu anda öğrencilerden bağımsız çalıştıkları projeler de mevcut. Droneları kodluyor ve onlara çeşitli deneme görevleri veriyorlar.

 

TÜRKİYE’DE İLK OLDU

 

Henüz Türkiye’de satışı bulunmayan ve yurtdışından temin edilen, eğitim amaçlı kullanılmak üzere tasarlanmış olan dronelar ile gerçekleştirilen eğitimler; Türkiye’de ilköğretim çağı öğrencileri için verilen ilk drone kodlama eğitimi. Derslerde, öğrenciler yeni bir eksende çalışarak teknolojik yetkinliklerini en üst seviyeye taşıyorlar. Öğrencilerin önce hazırlayıp ardından çevresel koşulları da dikkate alıp bilgisayarda kodlamasını yaparak çeşitli görevler verdikleri dronelar, ekstra bir kumanda kontrolü olmadan verilen görevi tamamlamak üzere havalanıyor ve planlanan sürede görevini tamamlamaya çalışıyor.

 

Bu kodlama aşamalarında öğrencilerin dikkat etmesi gereken birden çok kriter var. Bu yüzden “Üretim Atölyesi” olarak adlandırılan bilişim laboratuvarında üreten bir nesil yetiştirebilmek üzere eğitim veren okulda drone eğitimi de sonuç odaklı değil “süreç odaklı” olarak planlandı. Öğrenciler eğlenirken birçok kazanımı elde edebilecekleri bir eğitim programında ders işleyecekler.

 

21. YÜZYILIN GLOBAL ÖĞRENCİLERİ YETİŞİYOR

 

Okul; 2011 yılından bu yana uyguladığı tablet destekli teknolojik sınıflarının yanı sıra, 2015 yılında müfredatına eklediği “kodlama, robotik, grafik tasarım dersleri ve Girişimcilik & İnovasyon Kulübü”yle geleceği şekillendirecek 21. yüzyılın öğrencilerini yetiştiriyor.

“Robotik ve kodlama” dersleri, her sınıf düzeyinde aynı başlıklar altında işleniyor ancak dersler her yaş grubuna göre özelleştiriliyor. Oyun çağına daha ilkokul öğrencileri için sınıf, bir uzay üssü olarak hayal ediliyor ve öğrencilere görev olarak birtakım problemler verilip çözüm üretilmesi isteniyor. Ortaokul sınıflarında ise daha çok gerçek yaşamdan problemler üzerinde duruluyor.

 

ANALİTİK DÜŞÜNMEYE İLKOKULDAN İTİBAREN BAŞLIYORLAR

 

Öğrencilerin hem bireysel hem de takım çalışması ile gerçekleştirdikleri bu dersler, iletişim ve liderlik becerileri kazanmaları desteklerken programlama ve problem çözümlemeleri ise analitik ve eleştirel düşünme yapısını geliştiriyor.

Haftada 3 saat işlenen “programlama, robotik ve grafik tasarım” derslerinde “Scratch, Robotc ve Inkscape” gibi programlarla eğitim teknolojilerinden fazlasıyla faydalanılıyor. Öğrencilerin yıl sonu hedefi ise artık dronelar aracılığıyla otonom uçuşları daha etkin ve güçlü gerçekleştirebilmek.

KENDİ OYNAMAK İSTEDİKLERİ OYUNLARI YAZIYORLAR

 

Özel Erkan Ulu Okulları bilişim teknolojileri öğretmeni ve eğitim teknolojileri uzmanı Meltem Öksüz Karagöz, şunları anlatıyor:

“Öğrencilerimizin hayatlarının ve hayallerinin bilişim dersleri ile yeni boyutlar kazanması, gelecek için gerçekten değerli bir yatırım. Bugüne dek kodlama dersi ile oynamak istedikleri oyunları nasıl yazacaklarını öğrenirken robotik teknolojileri dersi ile de donanım yeteneklerini geliştiriyorlardı. Sıradaki büyük adımımız ise dronelar. Drone kodlama ve otonom uçuş eğitiminde de yine ‘yaş grubunda öncü’ bir çalışmaya imza atmak için bütün enerjimizle çalışıyoruz.

Yaptığımız her işte öncü olmayı önemsiyoruz. Robotik için ilk emin adımlarımızı attığımızda da 2015 yılında Türkiye’ye yurt dışından ilk kez bizim getirdiğimiz bir set ile çalışmalarımıza başlamıştık. Müfredatımızı kendimiz oluşturup ikinci yılımızda Amerika’da gerçekleşen Dünya turnuvasına katılan ilk Türk takımı olmuştuk. Geçtiğimiz yıl aynı sistemi kullanarak ortaokul öğrencileri ile üniversite seviyesinde yarışmalara katıldık ve Ocak 2019’da da Finlandiya’da çok değerli bir başarı ile ülkemize döndük.”

Karagöz, STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) alanlarını bir araya getiren projeler ürettiklerini de dile getirdi. Karagöz şöyle konuştu: “Biz öğrencilerimizle hayallerimizde yaşamak istediğimiz her şeyi mümkün kılmaya azmeden hevesli bir ekibiz. Okulumuzda sahip olduğumuz teknoloji ve bilişim altyapısı da çalışmalarımızı bu yönde destekliyor.” diyerek müfredat ve teknoloji farklılıklarını dile getirdi.

www.erkanulu.k12.tr

Bu yazı advertoryal olarak hazırlanmıştır

07-02-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş