Arama sonuçları

‘Robot’a karşı ‘insan’ öğretmen mi?

‘Robot’a karşı ‘insan’ öğretmen mi?

"GeleceÄŸin öÄŸretmeni nasıl olacak?” Ä°ÅŸte bu soru günümüzde baÅŸta eÄŸitimciler olmak üzere en sık yanıtı aranan sorulardan birisi haline geldi. Konuyla ilgili makaleler kaleme alınıyor, sempozyumlar düzenleniyor.

Peki yanıtı var mı?

Önce gelin neden bu sorunun yanıtı aranıyor ona bakalım.

GELECEĞİN ÖÄžRETMENÄ° NASIL OLACAK?

Yapay zeka birçok alana olduÄŸu gibi eÄŸitime de girdi. Gelecekte etkisini çok daha fazla göreceÄŸiz. Yapay zekanın hızla bazı mesleklerin yerini almaya baÅŸlayacağı “gelecekte” ise iÅŸini kaybetmeyecek sayılı mesleklerden biri öÄŸretmenlik olacak.

GELECEKTE ÖÄžRETMENLER Ä°ÅžLERÄ°NÄ° KAYBEDECEK MÄ°?

Bunu popüler bilimin en gözde isimlerinden birisi olan New York City Üniversitesi'nde akademisyen fizikçi ve fütürist Prof. Dr. Michio Kaku söylüyor.

Bunun anlamı robot öÄŸretmenler olmayacak deÄŸil. Onlar da olacak. Hatta bugün bile robot öÄŸretmenler karşımıza çıkmaya baÅŸladı.

Ama bu geliÅŸme öÄŸretmenliÄŸi yok edecek mi?

 Kaku “hayır” diyor.

ÖÄžRETMEN MENTORLUK GÖREVÄ°NÄ° ÜSTLENECEK

Çünkü öÄŸretmen bu süreçte mentorluk görevi üstlenecek. ÖÄŸrenciye kılavuzluk edecek. Yani ‘robot’ öÄŸretmen ile ‘insan’ öÄŸretmen karşı karşıya gelmeyecek, birlikte çalışacak. Robot öÄŸretmen öÄŸrenciye eksiklerini gidermede yardım ederken, öÄŸrencisini anlayan, onun zayıf ve güçlü yönlerini bilen ‘insan öÄŸretmen’ onun kılavuzu olacak.

Günümüzde bilgiye ulaÅŸmak kolay. Ancak gelecekte hem çok daha kolay hem de çok daha ucuz olacak. Kaku’nun deyimiyle göze takılacak kontak lensler sayesinde ‘bir göz kırpma’ ile bilgiye ulaşılacak.

SINIFLARIN TEK AKILLISI ÖÄžRETMENLER DEĞİL

Yani artık sınıfın tek akıllısı ‘öÄŸretmen’ olmayacak ki, günümüzde de böyle deÄŸil mi? ÖÄŸrenciler birçok sınıfta öÄŸretmenden daha kolay ve hızlı bilgiye ulaÅŸmıyor mu?

Bilgiye ulaşım bu kadar kolay olunca, öÄŸretmenin deÄŸeri azalacak mı?

Elbette hayır.

ETÄ°K DEÄžERLERÄ° KÄ°M ÖÄžRETECEK?

DeÄŸiÅŸecek eÄŸitim sistemi içinde öÄŸretmen de kendini yenilecek, yeni rolünün gerektirdikleriyle donanacak. GeçtiÄŸimiz aylarda Ä°sviçre’de yapılan “Yapay Zekâ Dönemi ve Ä°sviçre EÄŸitimi” konulu panelde dersleri robotlar iÅŸleyecek olsa da çocuklara özgüven, yaratıcılık ve etik deÄŸerleri ‘insan öÄŸretmenlerin’ vereceÄŸine dikkat çekiliyordu.

ÖÄžRETMENÄ° DIÅžLAYAN SÄ°STEM OLMAZ

Yine yapay zeka alanında çalışan akademisyenlerden biri olan University College London öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Rose Luckin ise eÄŸitimde kullanılacak yapay zeka geliÅŸtiricilerini “öÄŸrenme ve öÄŸretmeni” unutmamaları konusunda uyarıyordu. Yani öÄŸretmeni dışlayan, “yapay zeka geleceÄŸinin” olmayacağını dile getiriyordu.

Ne teknolojiye ne geliÅŸmeye sırt çevirmek mümkün.

DÜNYA YAPAY ZEKAYA YATIRIM YAPIYOR

Tüm dünya yapay zekaya yatırım yapıyor. GeçtiÄŸimiz ay mühendislik denilince akla ilk gelen yükseköÄŸretim kurumlarından biri olan Massachusetts Institute of Technology (MIT) 1 milyar dolar yatırımla yapay zekâ fakültesi kurma kararı aldı.

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, yapay zeka alanında 2025 yılına kadar 3 milyar Euro'dan fazla kaynak ayıracaklarını, bu alanda da 100 adet profesörlük kadrosu oluÅŸturacaklarını açıkladı.  

Çin ise pilot olarak okuttuÄŸu yapay zeka derslerini gelecek yıldan itibaren zorunlu kılma hazırlığında. ÖÄŸrencilere bilgisayar becerileri, mühendislik, teknoloji yazarlığı gibi bilgilerin yanı sıra yapay zekaya yönelik sistematik bilgiler verilecek. Ancak yapay zeka kitaplarını hazırlayan ÅŸirket, bu alanda yetiÅŸmiÅŸ öÄŸretmen olmamasının sorun yaratacağını vurguluyor. 

Kısaca öÄŸretmeni bu sürece yetiÅŸtirmek gerekiyor. 21’inci yüzyılın yeterliliklerine sahip öÄŸrencileri yetiÅŸtirmenin yolu da öÄŸretmenden geçmiyor mu? Bu yeterlilikleri onlara kazandıracak olan da gelecekte karşılaÅŸacakları sorunlarda çözüm yollarını gösterecek olanlar da öÄŸretmenler olacak.

Bunun tek yolu da nitelikli öÄŸretmen yetiÅŸtirmekten geçiyor. Nitelikli öÄŸretmen ise, nitelikli temel eÄŸitimden geliyor. Türkiye’nin en büyük eksikliÄŸi de temel eÄŸitimin “nitelikten” yoksun olması. Bu noktada da öÄŸretmen eÄŸitimleri çok önemli hale geliyor. Çocukları olduÄŸu gibi öÄŸretmenleri de geleceÄŸe hazırlamak gerekiyor. Bunun için de hem sivil toplum örgütlerine hem de Milli EÄŸitim Bakanlığı'na çok iÅŸ düÅŸüyor.

Bu yazı SEV Connect dergisinde yayımlandı

21-01-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ