Arama sonuçları

Robotlar işimizi elimizden mi alacak?

Robotlar işimizi elimizden mi alacak?

Teknolojinin yaşamın her alanında gücünü gösterdiği günümüzde “Gelecekte robotlar işimizi elimizden alacak mı?” sorusu en çok tartışılan konuların başında geliyor. Şimdiden fabrikaların üretim sürecinde robotlar insanların yerini almaya başladı bile.

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel markanın Altın Sponsor olduğu İTÜ Robot Olimpiyatları ile Kadir Has Üniversitesi Endüstri 4.0 Forumu, Marmara Üniversitesi Kariyer ve Gelişim Zirvesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu etkinliklerinde öğrencileri geleceğin fabrika otomasyonu konusunda bilgilendirdi. 

Robotların üretim sürecinde nasıl kullanıldığını Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel şöyle anlatıyor: 

HAYATİ ÖNEM TAŞIYORLAR: Fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotlar, sağladıkları hız ve kolaylıklarla her geçen gün sanayide daha çok rol alıyor ve günümüzde çok olağan bir işgücü haline geliyor.

YENİ ENDÜSTRİ EVRESİ NEDİR?: Yeni endüstri evresi, siber fizik sistemleri kullanılarak üretim süreçlerinin yeniden iyileştirilmesidir. Almanya'nın Endüstri 4.0 olarak adlandırdığı bu kavram, dünyanın farklı ülkelerinde başka isimlerle varlık gösteriyor. ABD'deki 'Smart Manufacturing' inisiyatifi bu oluşumun başka bir açıdan yaklaşımı. Japonya'da ise benzer süreç 'Inovation 25' olarak adlandırılıyor ve bu yaklaşık son 5 yıldır Japonya'da uygulanan bir yaklaşım. Dolayısıyla bu kavramı genel olarak yeni endüstri evresi diye adlandırabiliriz. Bu yeni endüstri evresine Mitsubishi Electric'in yanıtı ise e-F@ctory. Üstelik e-F@ctory yeni bir oluşum da değil. Mitsubishi Electric, e-F@ctory konseptini kendi üretim bantlarında 2003 yılından bu yana kullanıyor. 

TÜRKİYE’DE ROBOTLAR HIZLA ARTIYOR: Yeni süreçte üretilen her bir ürün, bugünün modern sistemlerinden farklı olarak ayrı bir seri numaralı kimliğe sahip olması ve belleklerinde sadece bazı temel bilgileri değil, kendi geçmişlerini de tutması planlanıyor. Bu ürünler tıpkı üretildikleri makineler gibi sürekli internete bağlı olacakı ve dolayısıyla konumlarının ve durumlarının her an kolaylıkla belirlenebilecek. 

GEREKTİĞİNDE TEPKİ VERECEKLER: Alıcıları sayesinde bulundukları çevreyi inceleyip gerektiğinde yine kendi yetenekleri ölçüsünde fiziksel tepki verebilecekler ve bunu yaparken de internete bağlı diğer cihazlarla gerçek zamanlı olarak bilgi alışverişinde bulunabilecekler. 

İNSAN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAKLAR: Günümüzde gelecekle ilgili birçok fütüristik öngörüde bulunmak mümkün. Önümüzdeki yıllarda insan ihtiyaçları kendi kendine yetebilen otomasyon sistemleri ile karşılanacak. Kişiselleştirilmiş ihtiyaçlara göre hazırlanan bir ürün fabrikada üretilirken değiştirilebilecek ve bunun kontrol altına alınacağı sistem yapısı sağlanacak. Fabrikalarda robotlar ve insanların etkileşimli çalıştığı üretim hatları, sadece robotlardan oluşan üretim hatlarından daha verimli. Japonya'da robot teknolojileri oldukça gelişmiş durumda, hatta hayat döngüsünün belki de son aşamasında yer alıyorlar.

İNSANSI ROBOTLAR DÖNEMİ GELİYOR: Bugüne kadar genelde yalnız çalışan robotlar, bundan sonraki dönemde muhtemelen insanla birlikte çalışan insansı robotlar olarak karşımıza çıkacak. Türkiye'de de başta sanayi olmak üzere robot kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotlar, sağladıkları hız ve kolaylıklarla her geçen gün sanayide daha çok rol alıyor ve günümüzde çok olağan bir işgücü haline geliyor. Üretim bantlarında insanla beraber çalışacak robot yatırımları. 

YENİ İŞ DİSİPLİNLERİ GELİŞECEK: Yeni endüstri evresi en çok insanların gelişmesini gerekli kılıyor. Temel bilimler ışığı ile başlayan endüstrileşme çalışmaları sonucunda çok farklı sektörlerde çok farklı yeni iş disiplinleri de gelişecek. Çok daha nitelikli, eğitim ve gelir düzeyi yüksek bir işgücü yapısı oluşacak. İnsanlar ağır koşullar yerine, çok daha konforlu işlerde çalışacaklar. Tüm bu gelişmelere hazır olmak için gençlerin yenilikleri takip etmeleri ve çok donanımlı olmaları gerekiyor.

 

09-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş