Arama sonuçları

‘Sağlık öğrencilerinin de aşılanma hakkı olmalı’

‘Sağlık öğrencilerinin de aşılanma hakkı olmalı’

‘Sağlık öğrencilerinin de aşılanma hakkı olmalı.’ Sağlık eğitimi alan üniversite öğrencileri, “Sağlık Öğrencileri Aşı İstiyor” adı altında bir kampanya başlattı. BirGün’den İsmail Arı'ya konuşan öğrenciler, aşılama planında yer almamasına karşın “AKP Eskişehir Gençlik Kolları Başkanı Fatih Özata’ya aşı yapıldığını” da hatırlatarak “Nitelikli eğitim hakkımızı alabilmek için Kovid-19 aşısının yapılmasını ve yüz yüze eğitimin başlamasını istiyoruz” diye konuştu.

“Bizler artık fakültelerimize dönmeyi ve yeniden uygulamalı eğitimin bir parçası olmayı talep ediyoruz” diyen Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Helin Akyazılı şunları söyledi: “Aşılama sürecinin başlamasıyla beraber sağlık çalışanlarının öncelikli olduğu duyuruldu. Diş hekimliği stajyer öğrencileri ve tıp fakültesi 5. sınıf stajyerleri ile intörnlerin aşılaması hızlı bir şekilde başladı ama saydıklarım dışındaki pek çok sağlık öğrencisi henüz aşı hakkına ulaşamıyor. Bir sağlık öğrencisi için eğitimin temeli hastanede oluşturulur. Sağlık öğrencileri olarak bizler elbette teorik eğitim de görüyoruz ama mesleki bilgi esas olarak hastanede öğreniliyor. Ders görüyoruz ama eğitim sürecinin bir parçası olamıyoruz.”

MESLEKİ KAYGILARA NEDEN OLUYOR

“Öncelikli gruplar arasında yer almayanlara aşı vurulurken stajlarını yapamayan öğrenciler aşı olamadı” diyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi hemşirelik bölümü öğrencisi Gizem Akkanlı da şöyle konuştu:

“Teknoloji erişimi kısıtlı olan arkadaşlarımızın derslere katılamaması, sistem kapasitesini aşan kalabalık sınıflara ders işlendiği için öğrencilerin sistemden düşmesi gibi pek çok sıkıntı yaşadık. Tüm bu koşulları sağlayamayan öğrencilere ‘kaydınızı dondurabilirsiniz’ gibi eğitim hakkımızdan vazgeçmemizi isteyen yaklaşımlar oldu. Yapmamız gereken stajları yapmadığınızdan online staj adı altında video ve ödevler ile eksiklerimiz giderilmeye çalışıldı. Fakat online eğitim gibi online staj da niteliksiz oldu. Özellikle sağlık gibi teorik bilginin pratik bilgiye dönüştürülmesi gereken bir alanda bilgiyi işleyemediğinin farkında olan öğrenciler için bu durum mesleki kaygıları ortaya çıkarıyor.”

ÖĞRENCİNİN STAJA DEVAM ETMESİ SAĞLANMALI

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Berfin Gürbüz ise şunları anlattı: “Pandemi boyunca uzaktan online teorik eğitim sürdürülmüş olsa da staj uygulamalarıyla desteklenmeyen bir sağlık eğitimi düşünülemez. Sağlık öğrencilerinin yalnızca teorik eğitim alabildiği uzun bir süreçten geçtik ve zaten pandemi haricinde de hasta yetersizliği, hastane yetersizliği, diş hekimliğindeki yüksek kotalar gibi problemler yaşayan stajyer sağlıkçıların klinik uygulamalardaki eksikliği zaman kaybedilmeden kapatılmalı. Çünkü aksi takdirde staj yapamadan mezun olmuş binlerce sağlık çalışanın birkaç yıl içinde sağlık alanında niteliksel bir düşüşe de sebep olacağı göz önünde bulundurulmalı.”

FOTOĞRAFLARA BAKARAK SINAV OLUYORUZ

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci de “Derslerimiz çok verimsiz bir şekilde uzaktan işleniyor” diyerek şunları anlattı: “Tıp ve diş gibi uygulamalı eğitimin çok önem arz ettiği sağlıkla ilgili bölümlerde bu derslerin online olarak uzaktan yapılması gelecekte hem hekim olarak bizleri hem de hastalarımızı tehdit ediyor. Ben köyde yaşıyorum, elektrik ve internet altyapısı çok kötü. Sürekli derslerden kopma veya derse katılamama sorunu yaşıyorum. Devam zorunluluğumuz da olduğu için bu durum benim gibi birçok öğrencide çok büyük bir strese neden oluyor. Normalde laboratuvarda görerek çalışıp girdiğimiz sınavlarımıza bütün alt yapı yetersizliği ile online olarak çalışıyoruz ve laboratuvarda göreceğimiz materyallerin fotoğraflarına bakarak sınav oluyoruz” diye konuştu.

01-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş