Arama sonuçları

Sakın gözyaşı kanalı tıkalı olmasın

Sakın gözyaşı  kanalı tıkalı olmasın

Bebeğinizin doğduktan birkaç hafta sonra gözlerinde sulanma, enfeksiyon   ve çapaklanma meydana geliyorsa, korkmayın. Muhtemelen sizin çocuğunuzda da yeni doğanlarda sıkça rastlanan gözyaşı kanalı tıkanıklığı sorunu  bulunuyor.

Emsey Hospital’dan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bilge, yeni doğan bebeklerin üçte birinde gözyaşı kanalının doğumsal tıkanık olduğunu söylüyor. Buna bağlı olarak da gözde sulanma, çapaklanma görüldüğünü anlatan Bilge, gözyaşı kanalı tıkanıklığı ile ilgili şunları anlatıyor:

GÖZYAŞI KANALI TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ: Sulanma, çapaklanmanın yanı sıra gözyaşının dışarı akması, kese bölgesinde şişlik ve keseye bastırınca iltihap  boşalması gibi bulgularda  gösterebilir. Bu şikayetler çoğunlukla doğumdan sonra birkaç hafta içinde başlar.

GELİŞİMİ TAMAMLAMAMIŞ OLUYOR: Sorunun kaynağı bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında gözyaşı kanalının gelişiminin tamamlanmaması. Bu da kanalın buruna açıldığı yerin ucundaki zarın delinmeden bebeğin doğması.

MASAJLA BİRKAÇ AYDA AÇILIR: Gözyaşı kanalı çoğunlukla kendiliğinden ve uygun yapılan gözyaşı kesesi masajıyla  birkaç ayda açılabilir. Eğer düzelmezse bir göz hastalıkları uzmanına başvurulması gerek.

BİR YAŞINA KADAR MASAJ: Gözyaşı kanalı tıkanıklığı teşhisi konulan bebeğe yine bir yaşına kadar masaj uygulanması gerekir. Yaklaşık bir yaşına kadar cerrahi genellikle önerilmez. Bu süre içinde  göz doktoru tarafından gösterilen masaj günde 3-4 kez tekrarlanmalıdır. Enfeksiyon, çapaklanma durumunda antibiyotikli damla kullanılması gerekebilir.

AMELİYAT SİZİ KORKUTMASIN: Eğer şikayetler bir yaşına kadar düzelmezse geç kalmadan sondalama işlemi yapılmalı. Bu işlemde gözyaşı kanalının içi temizlenerek, kanal içi sondayla açılır. Bu işlemin genel anestezi altında yapılması genellikle  aileleri tedirgin etmektedir. Ancak anestezi süresinin oldukça kısa olması ve günümüzün gelişen anestezi koşulları düşünüldüğünde, işlem çocuk açısından risk oluşturmaz. Tam tersine yapılması gereken aşamaların zamanında yapılmaması, çocuğu ileride daha zorlu cerrahi işlemlerle karşı karşıya bırakabilir.

Şule YILMAZ
Sağlık Editörü

info@pervinkaplan.com

pervinkaplanblog@gmail.com
 

 

05-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş