Arama sonuçları

Salgın kadına karşı ‘ev içi şiddet’i artırdı

Salgın kadına karşı ‘ev içi şiddet’i artırdı

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun hazırladığı "Salgın Sürecinde Çalışma Hayatı ve Ev İçi Şiddet" raporuna göre, kadın çalışanların yüzde 62’si son 3 ay içinde ev içinde veya birlikte oldukları kişiler tarafından şiddetin bir türüne en az bir kez maruz kaldı.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) iş birliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı desteğiyle 2014 yılında başlattığı İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesi kapsamında hazırladığı "Salgın Sürecinde Çalışma Hayatı ve Ev İçi Şiddet" raporu, salgın sürecinde kadın çalışanların yaşadığı ev içi şiddetin arttığını ortaya koydu.

KADINLARIN YÜZDE 62’Sİ ŞİDDETE UĞRADI

Online toplantıyla paylaşılan rapora göre, kadın çalışanların yüzde 62’si son 3 ay içinde ev içinde veya birlikte oldukları kişiler tarafından şiddetin bir türüne en az bir kez maruz kalırken, şiddete maruz kalan kadınların en çok maruz kaldığı şiddet türü yüzde 58 ile psikolojik şiddet oldu. Bunu yüzde 15 ile sosyal şiddet, yüzde 12 ile fiziksel şiddet ve yüzde 9 ile cinsel şiddet takip etti.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami ise Kovid-19 küresel salgını süresince, kadınlar ve kız çocuklarının, aile içi şiddete karşı daha kırılgan bir duruma geldiğini, buna ayrıca, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine kısıtlı erişim ile derinleşen ekonomik ve sosyal stresin de eklendiğini kaydetti.

EV İÇİ ŞİDDETİN ÖNLENMESİ GEREKİYOR

Mohtashami, rapora ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (BADV) projesi, işyerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakalarının önlenmesi ve söz konusu vakalara müdahale edilmesi yönünde gerekli mekanizmaların tesis edilmesi konusunda özel sektörün aktif bir aktör olabileceğini gösteren başarılı bir projedir. Bu raporda da kanıtlandığı gibi, BADV projesi kapsamındaki şirketler, çalışanlarının salgın süresince etkili destek alabilmeleri için daha verimli ve dayanıklı önleme ve müdahale mekanizmaları sunabilmişlerdir. Ancak, yine bu rapor, işimizin henüz tamamlanmadığını da göstermektedir. İş yerindeki kadınların seslerine, deneyimlerine ve ihtiyaçlarına öncelik verebilmek için ev içi şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik çabalarımızı yoğunlaştırmamız ve yaratılmış olan ivmeyi daha da artırmaya devam etmemiz gereklidir. Artık harekete geçip, tek bir gün değil, her gün şiddete hayır deme zamanıdır."

İŞ DÜNYASI POLİTİKALAR GELİŞTİRMELİ

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise konuşmasında salgınla birlikte kadınların ev içi ve bakım emeği yüküyle ev içinde maruz kalınan şiddet oranlarının artığını belirtti. Safkan, şöyle dedi:

"Şirketlerin aile içi şiddetle mücadeledeki etkin rollerini artırabilmeleri için çalışanların mevcut politikalara yönelik farkındalığının artırılması, yöneticilerin şiddet belirtileri hakkında bilgilendirilmeleri gerekiyor. Evden çalışan kadınların ev-iş dengesi kurmasına kurumsal destek sağlamak da bir o kadar mühim. Tüm iş dünyasını kadına yönelik ev içi şiddetle mücadele politikaları geliştirmeye ve uygulamaya davet ediyor ve bu yayının bu konuda kendilerine rehberlik edeceğini umuyorum."

TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Oya Ünlü Kızıl da kadına yönelik şiddetin toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan tamamen sona ermesinin mümkün olmadığını söyledi.

 

18-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş