Arama sonuçları

Salgında çocuk olmak kolay değil

Salgında çocuk olmak kolay değil

Salgında çocuk olmak kolay değil. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı salgın nedeniyle evlerde kutlanacak. Atatürk’ün bayram olarak armağan ettiği çocukların durumuna ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel’in başkanlığındaki CHP Bilim Platformu bir rapor hazırladı. AKP’nin çocuklara hak ettiği imkânları ve şartları sunmadığının vurgulandığı raporda durum somut verilerle ortaya kondu ve CHP’nin politika önerileri sunuldu. 

BirGün'ün haberine göre, Kovid-19 salgınında yoksulluk içerisinde yaşayan ve dezavantajlı çocukların yaşam koşullarının daha da ağırlaştığı belirtilen raporda “Çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliği katmerleşti” dendi. Salgında yaşanan sorunlar şöyle sıralandı: 

  • Uzaktan eğitime geçilmesiyle dezavantajlı çocuklar ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu sistem, otizimliler, görme ve işitme engelliler gibi özel ihtiyaçları olan çocukların ihtiyaçlarına yanıt vermemekte. 
  • Eğitim Bakanı’nın açıklamasına göre öğrencilerin yüzde 5’inin televizyonlara, yüzde 20’sinin ise internete erişimi yok. Küçük evlerde kalabalık ailelerde olanların öğrenmeye elverişli ortamı yok. 
  • Sokakta çalışmak zorunda olan ya da yaşayan çocukla virüse karşı en korunmasız olan gruplardan biri. Onlara yönelik özel önlemler alınmadı. 

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ ÖNCELİKLİ HEDEF 

Raporda CHP’nin iktidara gelmesi durumunda alacağı önlemler şöyle sıralandı: Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması öncelikli hedef olacak. Hiçbir çocuk, yaşamak ya da ailelerine ekonomik destek vermek için çalışmak zorunda kalmayacak. Şiddet ve istismar nedeniyle çocuğun geleceği kararmayacak. 

100 ÇOCUKTAN 6’SININ HANESİNDE İŞSİZLİK VAR 

Türkiye'de sayısı 3 milyon 649 bin olan 15-17 yaş grubundaki her 100 çocuktan 16’sı çalışmak zorunda. Çalışan çocukların büyük kısmının kayıt dışı olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’deki tablo karanlık. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 2018’de yoksul çocuk sayısında bir önceki yıla göre yüzde 6 artış yaşandığını söyledi. İlgezdi, “Derinleşen ekonomik krizin, yoksul çocuk sayısındaki artışla da görülebiliyor. 2017 yılında 6 milyon 893 bin olan yoksul çocuk sayısına 2018 yılında 443 bin yeni çocuk eklendi. Türkiye’deki çocukların yüzde 32’si yoksul” dedi. 

Ebeveyni işsiz olan çocuk sayısının 2012-2018 yılları arasında yüzde 19 arttığına da dikkat çeken İlgezdi, “Aileye bakmakla yükümlü ebeveyni işsiz olan çocuk sayısı 2018’de yılında bir milyon 434 bine yükseldi. Bu verilere göre Türkiye’de her 100 çocuktan 6’sının hanesinde işsizlik hakim” dedi.

CHP’li vekil, şöyle konuştu: “Salgın nedeniyle sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte çalışan çocuk işçiler daha görünür hale geldi. Aile bütçesine katkı sunabilmek için çalışmak zorunda bırakılan çocuklar tehlikeli koşullarda ve emekleri istismar edilerek çalıştırılıyor. 2018 yılında SGK verilerine göre 7 bin çocuk iş kazası geçirdi. Bu bağlamda devletin sorumluluklarını hatırlaması, siyasi iktidarın gerekli önlemleri alması gerekiyor. Bir ülkenin geleceğini çocukları koruyarak kurabileceğimizi unutmayalım.” 

ISINMA VE BESLENME İHTİYAÇLARI KARŞILANMIYOR 

Raporda yer alan çarpıcı verilerden bir bölümü: 

  • Üç çocuktan birinin ısınma, sağlıklı beslenme ve yılda bir kez tatil yapma ihtiyacı karşılanamamakta. 
  • AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana eğitim sistemi 16 kez değiştirildi. Okullardaki eğitimin nitelik ve kalitesi artırılamadı. 
  • Öğrenci başına ilkokuldan yükseköğretime kadar kadar 5 bin 275 ABD doları harcama yapılırken, OECD ülkeleri ortalaması yaklaşık 10 bin ABD doları. 
  • AKP döneminde eğitim ticarileşti. 2003’te özel okulların resmi okullara oranı yüzde 2’den yüzde 25’e çıktı. 
  • 2017’de nikahların yüzde 5’i 16-17 yaş grubundaki kız çocuklarından oluştu. 
  • Savaşın ağır yükünü taşıyan Suriyeli yaklaşık 400 bin çocuk okula kayıtlı değil. 
  • Türkiye’de her 5 öğrenciden biri akran zorbalığına maruz kalmakta. 
  • Öğrencilerin dörtte biri kendisini okulda güvende hissetmemekte. 
  • Okullardaki kazalarda her yıl 20’ye yakın çocuk ölmekte, yaklaşık 600 çocuk yaralanmakta. 
  • Suça sürüklenen 107 bin 984 çocuğun 35 bin 986’sının bağımlılık yapan madde kullandığı görülmekte. 

23-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş