Arama sonuçları

Saraç: Artık üniversitelerimiz dünya sıralamasında da yer alıyor

Saraç: Artık üniversitelerimiz dünya sıralamasında da yer alıyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Artık üniversitelerimiz dünya sıralamasında da yer alıyor. 2016 yılında ilk 500'e giren 18 üniversitemiz, ilk 100'e giren 2 üniversitemiz bulunuyor. Bu bizi gerçekten mutlu ediyor ve gururlandırıyor" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Olağan Meclis Toplantısı'na katılan Saraç, son 3 yılda yükseköğretim alanında gerçekleştirdikleri projeler ve yaptıkları yeniliklerle "Üniversite-Sanayi İşbirliği" ve "Sanayi Doktorası" konularında bilgi verdi. Dünyada ve bölgede savaşların olduğuna değinen Saraç, Japonya, Çin, Kore ve Malezya örneklerinde olduğu gibi, ekonomik belirsizlikler karşısında ne olursa olsun tek seçeneğin bilim, teknoloji ve inovasyonu teşvik etmek, geliştirmek zorunda olunduğunu kaydetti. İşte Saraç’ın açıklamaları:  

ARTIK ÜNİVERSİTELERİMİZ DÜNYA SIRALAMASINDA DA YER ALIYOR: Bildiğiniz gibi Türkiye bu yolda aslında büyük bir mesafe kat etti. Şu an ihtiyaç duyduğumuz husus artık bir sıçrama. Artık üniversitelerimiz dünya sıralamasında da yer alıyor. 2016 yılında ilk 500'e giren 18 üniversitemiz, ilk 100'e giren 2 üniversitemiz bulunuyor. Bu bizi gerçekten mutlu ediyor ve gururlandırıyor. Bahsetmek istediğim diğer önemli noktada üniversitelerimizde bilim ve teknoloji kavramını ve kritik bilimsel beceriler eğitimini önde tutmaya çalışıyoruz. Bu üniversite sanayi işbirliğinde de destek sağlayacak önemli bir gelecek oluşturmaktadır.

DOKTORA DÜZEYİNDE ÖĞRENCİ SAYISI YETERSİZ: Öğretim üyesi sayısında son yıllarda çok ciddi bir artış var, hükümet öğretim üyesi sayısını son derece destekliyor. Doktora düzeyinde öğrenci sayısı 91 bin civarında ve bu sayıyı yeterli görmüyoruz. 

AKADEMİSYENE YAŞ DÜZENLEMESİ ÖNERİSİ: Vakıf üniversitelerinde profesörler, yardımcı doçentler ağırlıklı olarak çalışıyor. Profesörlerin sayısının fazla oluşu emekli hocaların devletten vakıflara geçmesi... Çünkü 'Devlette bir yaş sınırlaması var' idi diyeceğiz herhalde bir iki hafta sonra. Orayla ilgili bir önerimiz oldu yasamaya."

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISINDA 110 BİNE ULAŞTIK: Uluslararası öğrenci sayısında son yıllarda bir sıçrama görülüyor. Artış değil, buna artış kelimesi az gelir, ciddi bir sıçrama var. Bu sıçrama bizim bu seneki gelen duyumlar, bazı sıkıntılara rağmen, ülkemizin algıyla ilgili sıkıntılara rağmen, ülkemizin güçlü oluşuna olan inançla yine artacağı hususunda bizim tahminlerimiz devam ediyor. Uluslararası öğrenci sayısında 110 bine ulaştık. Uluslararası öğrencisindeki bu artış da bütün Avrupa ülkelerinde artış oranı itibarıyla hepsinin önünde.

2,5 YILDA 20 ÜLKEYLE MUTABAKAT ZAPTI: Son 2,5 yıla kadarki uluslararası anlaşma sayısı 12. Son 2,5 yılda 20 ülkeyle mutabakat zaptı yaptık. Şimdi tabii ki hızlı, hacmi yüksek bir değişime ihtiyacımız var. Bunlar güzel tablolar. Son 2,5 yılda ciddi bir kıpırdanma olduğunu gösteriyor fakat bizde kıpırdanma var ve bütün dünya yüksek öğretim, bilim hayatı veya üniversite sanayi işbirlikleri stabil hale mi geldi? Hayır. Dolayısıyla bizdeki kıpırdanma iyileşmeye doğru adımlarımız bir başka yerle mukayese edildiğinde ciddi bir hem hızlı hem de hacmi yüksek bir değişime ihtiyaç olduğunu da işaret ediyor. Çünkü eğitim ve öğretimdeki gecikmenin maliyeti en ağır maliyet." değerlendirmesini yaptı.

HER ÜNİVERSİTE FARKLI DEĞERLER ÜRETEBİLMELİ: Üniversiteler artık ihtisaslaşmalı. Her üniversitemizin birbirinin kopyası olmasını istemiyoruz. Her açılan üniversitemizin İTÜ veya ODTÜ'nün bütün yapılanmasının kopyalandığı bir üniversite olmasını istemiyoruz. Biz her üniversitemizin, üniversite olmanın şümullü yapısından kopmadan farklı değerler üretebilmesi, farklı alanlarda ihtisaslaşmasını istiyoruz ve planlıyoruz. 

ANADOLU'DAKİ ÜNİVERSİTELERDE İHTİSASLAŞMA: Anadolu'daki bazı üniversiteleri seçerek tarım, seramik ve hayvancılık gibi konularda ihtisaslaşmalarını sağladık. Bu alanda Kalkınma Bakanlığı ile de uyumlu çalışıyoruz, sanayicileri araştırma üniversitesi aşamasına geçmelerinin ilgilendiriyor.

25 ÜNİVERSİTENİN 10’U ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLACAK: 

"Etki alanı daha kısa olan bölgesel kalkınma odaklı yeni kurulan üniversitelerdeki o projeyi tamamladıktan sonra araştırma üniversitelerine geçtik. Bunun çalışması bir yıldır sürüyor. Parametreleri tamamlandı. 50 üniversite 'Biz araştırma üniversitesi olmaya namzetiz.' diyerek. Parametrelere göre eleme yaptık. 25 üniversitemizin rektörünü o parametrelere göre YÖK'e çağırdık, dün akşam bir toplantı yaptık. Daha sonra oradan 10 üniversiteye düşeceğiz. Bütün sistemi biz seçicilik ve seçkincilik üzerine yeniden inşa ediyoruz."

Küresel rekabette var olmanın teknoloji üretebilme kabiliyetiyle mümkün olacağını anlatan Saraç, üniversite sanayi işbirliğini son yıllarda sürekli konuşulan bir alan olmaktan çıkarmak istediklerini bildirdi. 

Saraç, sonuçları hayata yansıyacak, somut neticelerinin hayatı değiştirecek seviyeye ulaşmasını istediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda bakmamız gereken yer Ar-Ge'dir. Ar-Ge'ye verilen önem bütün dünyada artıyor. Ar-Ge harcamalarının oranı 2003'te 0,48 idi, bugün yaklaşık yüzde 1'e doğru vardı. Hedef yüzde 3 ama bunun yaklaşık yarısı özel sektörden, yüzde 40'ı yüksek öğretimden Türkiye'deki Ar-Ge çalışmalarının yüzde 10'u kamu. Hedef ise gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bunun 3'te 2'sinin özel sektör tarafından karşılanması noktasına varmak ama giderek ve çeşitlenerek bu Ar-Ge desteğinin büyüdüğünü, arttığını görüyoruz." 

"ÜNİVERSİTELERİMİZİN TEK FONKSİYONU TOPLUMA HİZMET" 

Mezun istihdam dengesini oluşturmanın YÖK'ün tek başına halledebileceği bir durum olmadığını vurgulayan Saraç, ilgili bakanlıkların ve devlet politikasının rehberlik etmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Saraç, YÖK'ün iyi bir tecrübeyle konulara yaklaştıklarını dile getirerek, sözlerini, "Üniversitelerin fonksiyonunun eğitim öğretimle de sınırlı olmadığının farkındayız. Üniversitelerimizin aslında tek bir fonksiyonu var. O tek fonksiyon da topluma hizmettir. Bulunduğu toplumun mükemmeliyet merkezi olmasıdır, toplumda donanımlı, devletini, milletini seven ve memleketi için çalışan bireyler yetiştirmektir. Bu bağlamda da üniversite sanayi işbirliği konusu gündemimizin başında yer alıyor" diye tamamladı.

 

17-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş