Arama sonuçları

Sayıştay raporu: Okullar çocuklara tuzak

Sayıştay raporu: Okullar çocuklara tuzak

Sayıştay raporu: Okullar çocuklara tuzak. BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, sayıştay raporlarında, valiliklerin milyonlarca liraya yaptırdığı okul binalarının durumu gözler önüne serildi. Raporlarda, birçok çocuğun yaralanmasına ve ölümüne yol açan demir bahçe kapılarının elektrikli ve otomatik yapılması gerekirken elektriksiz ve sürgülü yapıldığı ortaya çıktı.

Eskişehir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda incelenen yapım işlerinde tespit edilen hatalı ve kusurlu imalatlar sıralandı. Raporda, “Okul ana giriş kapısının elektrikli kayar kapı yerine elektriksiz sürgülü demir kapı yapıldığı, engelli yürüme yollarının yapımında gerekli özenin gösterilmediği, merdivenlerde kaymaz bantların özensiz takıldığı, okul içi merdivenlerde duvar kısmında tutunma barının yapılmadığı" tespitleri yer aldı.

ENGELLİ YÜRÜME YOLLARI

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda da “Yapım işleri ile ilgili olarak yapılan fiili fiziki denetimlerde, bazı yapım işlerinde hatalı ya da kusurlu işçilikler ile projesinde belirtilenden farklı malzemelerin kullanılmış olduğu görülmüş olup yüklenicinin işini özenle yapmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Raporda,yerinde inceleme yapılan kamu binalarında tespit edilen hatalı ve kusurlu imalatlar “Engelli yürüme yollarının yapımında gerekli özenin gösterilmediği ve okul ana giriş kapısının elektrikli kayar kapı yerine elektriksiz demir kapı yapılması” olarak belirtildi.

DÜŞÜK KALİTEDE MALZEME KULLANILAMAZ

Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda ise “Yüklenici ihale dokümanında kararlaştırılan cins ve kaliteden daha aşağı kalitede malzeme kullanamaz” denildi. Sayıştay denetçileri, Maraş’ta milyonlarca liraya yaptırılan bir okulda da faciaya davetiye çıkaran “Okul ana giriş kapısının elektrikli kayar kapı yerine elektriksiz demir kapı yapılmadığını” tespit etti.

ÇOCUKLAR HAYATINI KAYBETTİ

2013 yılında Ankara Etimesgut’taki bir ilkokulun rayından çıkan 200 kiloluk demir bahçe kapısı, annesi ve beş yaşındaki kardeşinin gözünün önünde yedi yaşındaki Şükrü Salih Sağlam’ın üzerine devrildi. Kapının altında kalan ve başı zemine çarpan çocuk hayatını kaybetti. 

2018 yılında da Kocaeli'nin Derince ilçesinde, üzerine okulun metal bahçe kapısının devrilmesi sonucu ağır yaralanan yedi yaşındaki Mehmet Ali İşler, uzun süre tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti. Okullarda demir bahçe kapısının devrilmesi sonucunda da onlarca çocuk yaralandı.

12-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş