Arama sonuçları

Seçimlere Doğru: Eğitim

Seçimlere Doğru: Eğitim

Seçimlere Doğru: Eğitim. Türkiye yeni bir erken ya da bazı siyasetçilerin tanımladığı haliyle “baskın” seçimle karşı karşıya, baskın ya da erken adına her ne denirse densin halk 24 Haziran’da geleceğini yeniden oylayacak.15 yıldır iktidarda olan AKP’nin başarısızlıklar listesinin ilk sırasında eğitim yer alıyor. O nedenle eğitim alanı ile ilgili topluma verilecek mesajlar ve oluşturulacak politikalar çok önemli. Bu politikaların kendisi kadar gerçekleşebilir olması da bir o kadar önemlidir.

 

 

SEÇİMLERE DOĞRU: EĞİTİM

 

Söz konusu politikaların neler olabileceğine ilişkin söylenebileceklerin sıralamasına geçmeden önce var olan sorunlara dikkat çekmekte fayda olduğunu düşünüyorum. 10 madde başlığında sıraladığımız sorunlara ve bu sorunlara ilişkin ortaya koyduğumuz çözümlere ilişkin program, plan ve yatırımların 2 yıl içinde gerçekleştirilmesi durumunda nitelikli ve güçlü insan, güçlü toplum olma yolunda büyük ilerlemeler kaydedeceğimizi belirtmek isterim.

Sorunlar ve çözümler şöyle sıralanabilir:

 

SORUNUN TEMELİNDE 4+4+4 YATIYOR

 

Eğitimin öncelikli sorunu bugün uygulanmakta olan 4+4+4’lük sistemdir.4 yıllık temel eğitim süresi çocuklara yetmemektedir. Bu nedenle 4+4+4’lük okul sistemi temel eğitim aşaması okulöncesi dönem hariç 6 yıl üzerine 3 yıl ortaokul ve 3 yıl lise olacak şekilde mutlaka yeniden düzenlenmelidir.

EĞİTİME ERİŞİM VE OKULLAŞMA

 

Özellikle erken çocukluk ve okulöncesi eğitimde okullaşma oranları hala hedeflerin çok gerisindedir. Erken çocukluk ve okul öncesi eğitimde hedeflerin tutturulmamasının en büyük nedeni bu eğitim aşamasının paralı olmasıdır. Okulöncesi dönem erken çocukluk eğitimi (0-3 yaş) ve okulöncesi eğitim (4-5-6 yaş) olacak şekilde planlanmalı, merkezi hükümetin ya da yerel yönetimlerin sorumluluğunda ve parasız olmalıdır.

 

DEVLET OKULLARI ARTIK PARALI OLDU

 

Devlet okulları paralı, velilerin eğitim maliyetleri yüksektir. Okulların parasız olmasını sağlamak, yoksul velilerin eğitim maliyetlerini düşürmek için okula bütçe, yoksul öğrenciye eğitime hazırlık ödeneği verilmelidir. Okul bütçesi yıllık öğrenci maliyetleri üzerinden hesaplanmalı, okullara ödenek olarak aktarılmalıdır. Öğrenci ödeneği ise yoksulluk sınırının altında gelire sahip bütün ailelerin çocuklarına verilmelidir. Bu rakam okulöncesi için 400,ilkokul için 600,ortaokul için 800,lise için 1000 TL olmalıdır.

 

OKULLARDA KÜTÜPHANE VE SPOR SALONU YOK

 

Eğitim ve öğrenme süreçleri sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleri ile bir bütündür. Bu etkinliklerin tam olarak gerçekleştirilebilmesi için kütüphane ve spor salonlarının tam teşekküllü ve her türlü alt yapısı ile faaliyet yürütecek olanaklara kavuşturulması gerekmektedir. Her okula bir kütüphane ve spor salonu önümüzdeki 2 yılda tamamlanarak çocukların hizmetine sunulmalıdır. 

 

İKİLİ EĞİTİM ORANLARI YÜKSEK

Halen on binlerce okulda ikili eğitim yapılmaktadır. İkili eğitim yapılan okulların tamamında 2019 yılı sonuna kadar tam gün eğitime geçilmelidir. İkili eğitim sorunu 2 yılın sonunda eğitim sisteminin bir sorunu olmaktan çıkarılmalıdır.  

 

ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE İSTİHDAM

Öğretmen yetiştirme sistemi ve istihdamı sorunludur. Öğretmen yetiştirme sistemi yeniden ele alınmalı, yapılandırılmalı ve ihtiyaç bulunan bütün alanlardaki öğretmen açıkları kapatılmalıdır. İşsiz öğretmenlerin kendi alanlarında bir iş yapmak ve seçenek olmak üzere(Psikolojik rehberlik ve danışmanlık) kamu ve özel her 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde(işyeri öğretmenliği) istihdam edilmeleri olanaklı hale getirilmelidir.  

 

TAM GÜN EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR

 

Tam gün eğitim yapan okullarda beslenme ortamları sağlıksız, yemekler paralı ve yetersizdir. Tam gün eğitime geçilen okullarda öğlen yemekleri verilmektedir. Taşımalı okulların dışında kalan okulların büyük bölümünde yemekler paralıdır. Yemek yeme alanları sağlıksızdır. Yemekler günlük kalori üzerinden hazırlanmalı, sağlıklı ortamlarda ve hijyen koşullarında parasız olarak çocuklara sunulması sağlanmalıdır.

 

ERKEK EGEMEN YÖNETİCİLİK YAPISI

 

Yönetimlerin oluşumu anti demokratik atamaya dayalı, erkek egemen bir yapıdadır. Eğitim yönetimleri katılımcı demokrasi esas alınarak demokratik seçimler yapılarak bileşenler tarafından belirlenmeli, seçimlerin cinsiyet eşitliği temelinde yapılmasının yasal alt yapısı oluşturulmalıdır.

 

MÜFREDATIN İÇERİĞİ DE NİTELİĞİ DE SORUNLU

 

Müfredatın içeriği ve niteliği sorunludur. Sistemin amacı çocukları sınavlarda yarıştırmaya odaklanmıştır. Mevcut müfredat çocukların özgürlük, eşitlik ve dayanışma değerleri üzerine nitelikli yurttaşlar olmalarının önünde engel oluşturmaktadır. Müfredat, çocuklar arasında bireysel rekabeti kışkırtmakta büyük bir yarışa dönüştürmektedir. Müfredat, kolektif aklın olguları ve gerekleri ile evrensel bilim ve demokratik esaslar üzerinden yeniden hazırlanmalıdır. Sınavlar araç olmaktan çıkmış tamamen sistemin amacı haline getirilmiştir. Ortaöğretime ve yükseköğretime geçişin sınavsız olması için hazırlanacak çözüm modelleri tartışmaya açılmalı,  3 yıl içerisinde sınavsız geçişin gerçekleştirilmesi amaçlanmalıdır.  

 

OKULLAR DEPREME KARŞI DAYANIKSIZ

 

Depremlerden kamu binaları içinde en çok okullar etkilenmektedir, okullar depremlere karşı dayanıksızdır. Okulların yüzde 70’i 1 ve 2. Deprem bölgelerinde yer alan yerleşim alanlarında bulunmaktadır. Depremlerde ise okullar en çok hasar gören, yıkılan kamu binalarındandır. Deprem bölgelerindeki okulların depreme dayanıksız olanları saptanmalı, bir plan dahilinde yıkılarak yeniden inşası gerçekleştirilmelid

25-04-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş