Arama sonuçları

Sertifika kursları ‘çok’ kazanacak

Sertifika kursları ‘çok’ kazanacak

Sertifika kursları ‘çok’ kazanacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan azaltılmış ders saatleri ile seçmeli dersler ile sertifikalar, portfolyolar üzerine oturan yeni lise modeli tartışılmaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu sistem daha çok tartışılacak. Ancak Selçuk’un açıklamaları dikkate alındığında bu sistem en çok “sertifika veren” kurumların işine yarayacak.

Nasıl mi?

Bir kez Din Kültürü ile Türk Dili ve Edebiyatı derslerini tüm sınıflar için zorunlu hale getiren bu sistemde öğrenciler ilgi alanlarına göre seçmeli dersler alacak.

SERTİFİKA KURSLARI ‘ÇOK’ KAZANACAK

Bu seçmeli derslerden bazılarını akredite edilmiş farklı kurumlardan isterlerse yüz yüze isterlerse uzaktan eğitim yoluyla alabilecek. Bunun anlamı “dershane” gibi bu seçmeli dersleri verecek bazı özel kurslar ortaya çıkacak. Bunlar da ücretsiz bu hizmeti vermeyeceğine göre “seçmeli dersler dershaneleri” oluşacak. Halk Eğitim Merkezlerinin vereceği kursların bazılarının da bu dersleri vermesi planlanıyor. Bunun gerçekliğini de göreceğiz.

KODLAMA İÇİN KURSA MI GİDECEK?

Yine sistemde yeterlilik belgeleri de yer alacak. Bu yeterlilik belgelerini de yine akredite edilen kurumlardan alabilecekler. Örneğin kodlama eğitimi konusunda bir kursa giderek, yeterlilik belgesi alabileceksiniz. Bunu da portfolyo içine koyacaksınız.

Evet belki, Google gibi bazı kurumların bu yeterlilik belgelerini online olarak vermesi mümkün olabilecek. Ya da öğrenci İngilizce biliyorsa belki bazı yeterlilik belgelerini online ücretsiz ya da düşük ücretle alabilir.

SPOR KULÜPLERİ POPÜLER OLACAK

Yine Selçuk öğrencilerin spor çalışmalarının akredite edilmesi için de çalıştıklarını söylüyor. Her okulun bir spor salonu olmadığına göre yine veliler, çocuklarını spor için değişik kulüplere gönderecek. Bu belgeleri de portfolyo içine koyacak.

ÜNİVERSİTE SINAVINI DA DEĞİŞTİRECEK

Gelelim yeni sistemin ilk kez yapılacak yeni üniversite sınavına. Bu sınav 2024 yılında ilk kez uygulanacak. Yine açıklamalardan öğrencilerin Birleşik Krallık’taki gibi üniversite sınavına “ders” bazında gireceklerini anlıyoruz.

Ama sadece üniversiteye geçiş sınava bağlı olmayacak. Amerikan üniversitelerinde olduğu gibi öğrenciler yükseköğretim için bir de “yeterliliklerini” gösterecek portfolya sunacaklar. Bunun içinde toplum hizmeti, spor yeterlilikleri, sanat yeterlilikleri, aldıkları kurslar gibi birçok sertifika olacak. Bunların tümünü okullarından almaları gerekmeyecek. Yeterlilik sertifikası verecek kurslar lisedeki seçmeli dersler gibi yine burada da ortaya çıkacak.

Kısacası bu yine lise modeli de üniversite modeli de sertifika ve yeterlilik belgeleri veren kurslara ‘çok ama çok” kazandıracak. Bu kurslar bir yanda “seçmeli dersler” verecek, bir yandan da “yeterlilik sertifikaları” verecek.

Bakalım bu sistemin yaratacağı “yeni dershane modeli” nasıl olacak?

YÖK İLE KONUŞAN OLDU MU?

 

Ama burada en önemli noktalardan birisi de tüm bunlar YÖK ile konuşularak mı yapıldı? Çünkü yükseköğretim kurumlarına geçiş ile ilgili karar veren tek yetkili kurum YÖK.

Sistemin 2014 yılında başlaması bekleniyor. Ama Selçuk’un açıklamalarından önümüzdeki yıl 12’nci sınıflar için de ders saatlerinin azaltılmasının planlandığı anlaşılıyor. Ama gelecek yıl bu sınıflar üniversite sınavına Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek. Peki burada değişiklik olacak mı da ders saatleri azalacak.

20-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş