Arama sonuçları

Seyreltilmiş yüz yüze eğitim bu sistem ve bu müfredatla mı olacak?

Seyreltilmiş yüz yüze eğitim bu sistem ve bu müfredatla mı olacak?

Seyreltilmiş yüz yüze eğitim bu sistem ve bu müfredatla mı olacak? 1’lerin ardından 1,2, 3, 4, 8 ile 12’nci sınıflarda da yüz yüze eğitim önümüzdeki hafta başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre  kalan diğer sınıflar yani 5, 6, 7, hazırlık, 9, 10 ile 11’nci sınıflar için de karar önümüzdeki hafta verilecek. 1’lerde olduğu gibi yüz yüze eğitime geçilen sınıflarda çocuğunu okula gönderip göndermeme konusunda kararı veli verecek. Yani yüz yüze eğitim zorunlu olmayacak.

Yüz yüze eğitime çocuklarını göndermeyen devlet okulları velileri EBA ile EBA TV kanallarından uzaktan eğitim ile müfredatı takip edecek. Yüz yüze eğitim seyreltilmiş sınıflarda, öğrenci sayısı bölünerek haftada iki gün olarak yapıldığı için yine müfredatın kalan bölümünü öğrenciler aynı kanalları kullanarak, uzaktan alacak. Özel okullarda ise çevrimiçi dersler devam ediyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM BU SİSTEM VE BU MÜFRADAT İLE Mİ OLACAK?

İşte burada da çelişkiler ortaya çıkıyor.

5 günde öğrencilere yüz yüze eğitimde öğretilen aslında öğretilemeyen müfradatın hem 2 gün okula gelen  hem de uzaktan eğitim almaya çalışan öğrencilere aktarılmasının sağlanacağı düşünülüyor.  Bu arada uzaktan eğitime erişemeyen, bilgisayarı olmayan, internet bağlantısı olmayan, çatılara çıkarak internete girmeye çalışan, evdeki tek bilgisayarı ya da televizyonu paylaşmak zorunda kalan çocuklarla.

BAŞARILI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Gerçekten MEB, yüz yüze eğitimde başarılı olamadığı-ulusal sınav sonuçları ortada- bu müfredatı seyreltilmiş eğitim- uzaktan eğitim ile hiç değiştirmeden, seyreltmeden başarılı olacağını düşünüyor. Çünkü öğrenciler sınavlarda tüm konulardan sorumlu olacak. En büyük çelişki de bu olsa gerek.

Diğer sınıflarda yüz yüze eğitim kararının ardından öğretmenler 1’nci sınıflarda yaşanan sıkıntı ve zorlukların seyreltilmiş olarak okula gelen ve eğitime uzaktan devam edecek diğer sınıf kademelerinde de yaşanacağı endişesini taşıyor.

İşte bakın öğretmenler yaşadıklarını nasıl anlatıyor:

UMARIZ AYNI ŞEKİLDE OLMAZ

1’nci sınıf programı okul programını ve ailelerin programını zorlaştırıyor. Çalışan anne babalar gün ortasında gelip çocuğu okuldan akmak, evdeki programı buna göre ayarlamak zorunda. Evde de sürekli birisinin olması gerekiyor. Çünkü çocuk sadece 2 yarım gün okula gidiyor. Bu sistemde öğretmenin programı ve takibi de zorlaşıyor. Öğlene kadar okula derse gelen öğretmen, öğleden sonra gelmeyenlere ders veriyor ve ders saati artıyor. Diğer branşlar da programda sıkışma yaşıyor. 2, 3 ve 4.sınıflar için özel okullar şartları uygunsa tam gün veya hibrit eğitim yapabilir. 1. sınıflar da tam gün veya seyreltilmiş tam gün programı yapabilir. Bu sistem ne okullar, ne öğretmenler, ne öğrenciler ne de ebeveynler için katlanır değil.

DERSE GİRİYORUZ, TENEFFÜSTE NÖBET TUTUYORUZ

Yüz yüze eğitimin çocuk için önemini biliyor ve iki gün okula gelen çocuklarımızı elimizden geldiğince sosyalleşmesi ve yeni düzende eğitim öğretime devam edebilmesi konusunda destekliyoruz .Okullar açılmadan önce tüm velilerle görüşüp çocuğunu okula başlatması konusunda yönlendirmelerde bulunduk .Velilerimizden olumlu dönüşler aldık. Süreci destekleyerek çocuklarını okula gönderdiler. Şimdilik sadece 1’ler okulda. Bizim okul bahçemiz çok küçük. Bazı okullarda bahçe de yok. Teneffüste çocukların birbirine temas etmemeleri için nöbet tutmamız gerekiyor. Yani hem derse giriyoruz hem de teneffüste mola vermeden nöbet tutuyoruz.

HAFTADA 30 SAATE ÇIKTIK

Öğretmenler olarak haftalık 30 saati tamamlamak zorundayız. Bunun 20 saati yüz yüze geri kalan 10 saati uzaktan eğitimle sağlanıyor. Eğer okul yabancı dilde eğitim yapıyorsa bu 40 saat. Yani çocuk günde 8 saat ders görüyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDEN ÇIKIP, UZAKTAN EĞİTİME GEÇİYOR

Çocuk yüz yüze eğitime geliyor, eve gidip uzaktan eğitime başlıyor.Yani aynı gün yüz yüze ve uzaktan eğitim denk gelebiliyor.

VELİ İLE ÇOCUK KARŞI KARŞIYA GELİYOR

Birinci sınıflarla uzaktan eğitim pedogojik açıdan faydalı olmadığı gibi velilerin çocuğuna olumsuz müdahaleleri ile karşılaşıyoruz. Uzaktan eğitimde velilerin çocuklarına şunları dediklerini duyuyoruz: Kalemi sol elinle tutma, sandalyeden kalkma, öğretmeni dinlesene,yanlış yapıyorsun, şimdi bir tane çarpıcam gibi.

BU MÜFREDATLA HAYAL KURUYORLAR

Çocukların beş günde alması gereken ders saatinin iki güne indirilmesi ancak müfredatın azaltılmaması öğretmenleri zor durumda bırakıyor.Ya müfredatı verip çocuğun öğrenme yetisini ölçmeden yeni konuya devam edeceğiz ya da müfredatı yavaşlatıp çocuklarda öğrenme sağlayınca yeni konuya geçeceğiz. Öğretmen çok zor durumda kalıyor. Ne yapacağını bilemiyor.Çocuk ve öğretmen açısından bu süreç çok yorucu. Yüz yüze eğitim için ayrı, uzaktan eğitim için ayrı hazırlık gerekiyor.

ÖĞRETMEN 7-24 ÇALIŞIYOR

Öğretmenler haftanın beş günü değil 7/24 çalışıyor. Ön hazırlık süreci zorlu. Öğretmenin kendi çocuğunun dersleri ve ya hastalığı ile ilgilenecek vakti kalmıyor. Eşlerin ikisi de öğretmense ve çocuğu da okula gidiyorsa ihtiyacı olan bilgisayar sayısı artıyor. Kendi çocuğunun canlı dersiyle ilgilenemiyor çünkü o saatte ders veriyor. Bu maddi manevi öğretmeni hırpalayan bir süreç haline geliyor.

Ayrıca velilerin okul sonrası soruları, whatsapp grubundaki yazışmalara verilmesi gereken cevaplar öğretmenin evdeki vaktini alan bir süreç. Uzaktan eğitim dersleri için ilkokul öğretmenleri EBA’dan harici ders tanımlamak zorunda. Bu tanımlama bile vakit alan bir süreç haline geliyor. Ortaokul ve lisede idare tanımlıyor.

DÖNÜP DURUYORUZ

Kısaca yüz yüze ve uzaktan eğitim için ön hazırlık, velilerle sık iletişime geçme durumu, EBA’da ders tanımlama, okulda yüz yüze eğitim, eve gelip uzaktan eğitime devam etme. Böyle bir döngü içindeyiz. Bu sistemle bu müfredatla ne kadar faydalı olunacağını da bilmiyoruz.

DERSLER NASIL GEÇİYOR?

Yüz yüze işlenen derslere gelince; çocuklar maske kullanımı konusunda zorluk yaşıyorlar. Bu kadar uzun süre maske takmak zorunda kalma durumuna adapte olamıyor ya çıkarıp maskeyle oynuyorlar ya da maske takmak istemediğini nefes alamadığını dile getiriyorlar. Derslerin çoğu maske ,mesafe ve hijyen kurallarını hatırlatma ile geçiyor.

 

05-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş