Sıra yurtlara geldi: Lise yurtlarına imam ataması
‘Yurtta yalnız değilsiniz’ adlı uygulamayla lise öğrencilerinin kaldığı yurtlara görevlendirilen imam ve vaizler ‘manevi danışmanlık’ adı altında dini sohbetler gerçekleştiriyor. Evrensel’den Damla Kırmızıtaş’ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) devlete ait okullara ‘Çevreme duyarlıyım, değerlerime sahip çıkıyorum (ÇEDES)’ kapsamında okullara ‘manevi danışman’ adı altında görevlendirdiği imamlar şimdi yurtlarda. ÇEDES kapsamında Ankara’daki meslek, fen ve anadolu lisesi olmak üzere toplam üç yatılı okula imam ve vaizler görevlendirildi.
MEB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan ÇEDES uygulamasıyla bu kez gözler öğrenci yurtlarına dikildi. Laik eğitimin tasfiyesi anlamına gelen ve büyük tepkilere neden olan ÇEDES kapsamında lise yurtlarına da ‘manevi danışman’ sıfatıyla imamlar görevlendiriliyor.
REHBER DİN GÖREVLİSİ!
Ankara’da Etimesgut İl Müftülüğünün ‘Yurtta yalnız değilsiniz projesi’, ilçedeki Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özkent Akbilek Fen Lisesi, Şehit Ömer Halisdemir Anadolu Liselerinde yürütülüyor. Proje kapsamında bu okulların yurtlarında kalan öğrencilere ‘rol model’ olarak imam, vaiz, müezzin ve Kur’an kursu öğrencileri gönderiliyor.
Projenin hedef kitlesi arasında 18 yaşından küçük lise öğrencileri de bulunmasına rağmen, velilerin izni alınmıyor. ‘Projenin özel amaçları’ başlıklı kısımda şu ifadeler yer alıyor: “Gençlerin etkili, dengeli ve başarılı bir hayat sürmesi için manevi danışmanlar rehberliğinde doğru karar alma ve seçim yapma yetilerinin geliştirilmesini sağlamak. Gençlerin istediği hedeflere ulaşabilmesi için hayatın akışına uygun bir bakış açısı geliştirmesini sağlamak. Gençlerimizin kendi potansiyelini keşfetmesi ve geliştirmesi için motive etmek.” Ayrıca uygulamayla yurtta kalan öğrencilerin ‘manevi’ yönden sorunlarına çözüm bulmanın amaçladığı ileri sürüldü.
PROGRAM: TİLAVET, SOHBET, İKRAM...
Projeye göre öğrencilerle bir araya gelen imam ve din görevlileri Kur’an-ı Kerim tilaveti ile programları başlatacak. Program akışı ise şöyle: “Programlar Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayacak, sohbet ile devam edecek, duruma göre ilahi ve kaside okunabilecek ve dua ile sona erecektir. Muhatapların ihtiyaçları gözetilerek 10 dakika sohbet yapılacaktır. Sohbetlerde başkanlığımızca hazırlanan ‘Ailemin Sohbet Günlüğü’, ‘Hadislerle İslam’, ‘Kur’andan Öğütler’ vb. eserlerden istifade edilecektir. Program sonunda ihtiyaçlar ve şartlar gözetilerek yemekhane ve kafe bölümlerinde çeşitli ikramlar yapılabilecektir. Mübarek gün ve gecelerde ziyade programlar yapılacak.”
"KİMLERİN EĞİTİM VEREBİLECEĞİ BELLİDİR"
Eğitim Sen MYK Üyesi İzzet İldeş, mevcut iktidarın ihtiyacı olan nesilleri yetiştirmek için gaza bastığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Birçok alanda ‘değerler eğitimi’ kapsamında amacı aynı, ismi farklı uygulamalar hayata geçiriliyor. En son, ‘Sana Emanet’ adlı yarışmayla ismi çocuk tecavüzü skandalına karışmış Ensar Vakfı, aynı gerekçelerle okullara Bakanlık eliyle girdi. Yoksul halk çocuklarının çaresizliklerini Bakan Tekin’in cümleleri ile ‘beşeri bakiye’ olarak değerlendirilmesi asla kabul edilemez. Öğrencilerin hem eğitim hem de barınma hakkı devletin kurucu yasaları ile tanımlanmıştır. Eğitimi kimin vereceği bellidir. Eğitimin içeriği evrensel ve bilimsel normlara uygun olmak zorundadır. Nesil yetiştireceğim derken koca bir neslin karanlığa itilmesine asla sessiz kalmayacağız.”
25 BİN PDR ÖĞRETMENİ ATAMA BEKLİYOR
Okullara, yurtlara manevi danışma adı altında imamlar görevlendirilirken psikolojik danışman ve rehberlik (PDR) öğretmenleri atama bekliyor. Ülke genelinde 25 bin PDR öğretmeninin ataması yapılmıyor.
26-03-2024