Sırada Türk-Özbek Üniversitesi kurulması var
Türkiye ile Özbekistan arasındaki yükseköğretim alanındaki iş birliklerini güçlendirmek amacıyla düzenlenen III. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) ev sahipliğinde başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, açılışta yaptığı konuşmada, Türk dünyasının iki önemli devleti olan Türkiye ve Özbekistan’ın, değişen ve dönüşen dünyada ortaya çıkan kriz ve sınamalara her alanda iş birliklerini geliştirerek yanıt verebileceğini belirtti.
Özvar, Türk yükseköğretim sisteminin 208 üniversitesi, 7 milyondan fazla öğrencisi ve 185 bin akademik personeliyle Avrupa Yükseköğretim Alanının en büyük kapasitelerinden birine sahip olduğunu vurguladı. Özvar, “Türk yükseköğretim sistemi başta AKTS olmak üzere Bologna Sürecini büyük bir ciddiyetle yürütmektedir. 2024 yılına ait Bologna Değerlendirme Raporunda Türkiye birçok değerlendirme kriterinde tam puan alarak çok başarılı sonuçlar elde etmiştir” dedi.
350 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ
Özvar, Türkiye'nin uluslararasılaşma anlayışı çerçevesinde nitelikli uluslararası öğrencilerin üniversitelerde öğrenim görmesini desteklediğini belirterek, Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısının 350 bine yaklaştığını ve bu sayıyla Türkiye'nin dünyanın en çok uluslararası öğrenciye sahip 10 ülkesi arasında yer aldığını söyledi.
Özvar, Türkiye'deki üniversitelerdeki Özbek öğrencilerin sayısının 7 bin 500’e yaklaştığını, en çok tercih edilen programların işletme ve tıp olduğunu ayrıca, üniversitelerde 17 Özbek akademisyenin de görev yaptığını aktardı. Özvar, “Türkiye ve Özbekistan yükseköğretim kurumlarının birlikte yürüttüğü mevcut Ortak Eğitim Programı Protokolü sayısı 7 adet olup, 6 protokol daha uygun bulunmuştur. Bu sayılar, Özbek öğrencilerin Türk üniversitelerine ciddi bir ilgi gösterdiğinin ve Türk ve Özbek üniversiteleri arasında kayda değer bir iş birliğinin mevcut olduğunun göstergesidir” şeklinde konuştu.
İKİLİ DİPLOMA PROGRAMLARI
Özvar, Türk üniversiteleri ile Özbek üniversiteleri arasında ikili diploma programlarını teşvik edeceklerini belirterek, Türk üniversitelerini Özbekistan yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yapmaları konusunda teşvik ettiklerini söyledi.
TÜRK-ÖZBEK ÜNİVERSİTESİ
Özvar, “İş birliklerimizi taçlandıracak en önemli adım; tarihsel ve kültürel bağlarla birbirine sıkı sıkıya bağlı olan Türkiye ve Özbekistan'ın bilgi ve birikimlerini bir araya getirerek her iki ülkenin de geleceğine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Türk-Özbek Üniversitesinin kurulması olacaktır” dedi.
Özvar, Türkiye ve Özbekistan arasında başta sağlık, mühendislik ve bilişim olmak üzere Türk üniversitelerinin sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi paylaşabilecekleri ortak bir üniversitenin kurulmasının iki ülke arasındaki ilişkilere önemli bir ivme kazandıracağını vurguladı. Özvar, benzer bir girişimi Azerbaycan’la hayata geçirdiklerini ve ilk öğrencilerin alındığını da belirtti.
Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi Sosyal Kalkınma Dairesi Başkanı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Odil Abdurakhmanov ise Türkiye'nin prestijli üniversiteleriyle karşılıklı yarar sağlayan iş birliklerini genişletmeye büyük ilgi gösterdiklerini belirtti.
Abdurakhmanov bu iş birliğini geliştirmek amacıyla “Akademik hareketlilik ve değişim programları konusunda eğitim standartları ve gereksinimlerini uyumlu hale getirmek için etkili mekanizmalar geliştirilmesi, mühendislik ve teknik eğitim alanlarında çift diploma uygulamalarının genişletilmesi, Türk üniversitelerinde Özbek öğrenciler için yüksek lisans ve doktora eğitimi için burs tahsis edilmesi ve Özbek öğretim üyeleri için Türkiye'deki üniversitelerde mesleki gelişim kursları ve eğitim programları düzenlenmesi” önerilerinde bulundu.
27-09-2024