Sosyal medyada neden yalan söylüyoruz?
Sosyal medyada neden yalan söylüyoruz? Sosyal medyanın yüzde 60’ı yalan içerik. İbn Haldun Üniversitesi’nde (İHÜ) öğrencilerin katıldığı konferansta sosyal medyada yalan tartışıldı. İHÜ Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakkı Öcal, “Yeni Medyada Nasıl Yalan Söylenir” başlıklı konferansta, sosyal medyada yalanın üretilmesine ve nasıl yayıldığına dair bilgi verdi.
Sosyal medyada yalan içeriğin oranının son yapılan araştırmalara göre yüzde 60’lara dayandığını belirten Öcal, “niye yalan söylüyoruz?” sorusuna şu yanıtı verdi:
SOSYAL MEDYADA NEDEN YALAN SÖYLÜYORUZ?
“İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Bu yüzden bir toplum içinde yaşamak mecburiyetindeyiz. Dahası, daima bir gruba ait olmak isteriz. Yine bir başka özelliğimiz, inanan ve güvenen varlıklar olmamız. İlla birine inanmak, dayanmak ihtiyacı duyuyor, böylece kendimize emniyetli bir alan oluşturmuş oluyoruz.
Sosyal medya da bize aradığımız bu güveni veriyor. Bize yalan söyleten esasında bu kötülüğe teşvik eden şey, bizim inanan ve güvenen bir varlık oluşumuz, yani ‘iyi’ tarafımız. Dolayısıyla bizim iyiliğimiz karşımızdakini kötülüğe teşvik ediyor. İkinci önemli konu ise küçüklükten itibaren insanın sürekli başkalarıyla mukayese edilmesidir. Bu durum bizi de sürekli kıyas yapar hale getiriyor ve yalancılığa sevk ediyor. Biz bu kıyaslamaları en çok sosyal medyada yapıyoruz.”
10-03-2019