Arama sonuçları

Sosyal mesafe varsa LGS ve YKS'de sınav anında maske çıkabilir

Sosyal mesafe varsa LGS ve YKS'de sınav anında maske çıkabilir

Sosyal mesafe varsa LGS ve YKS'de maske çıkabilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "maskeli sınav" olacağı açıklanan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Koca, Sağlık Bakanı Koca, LGS ve YKS' ye ilişkin, "Adaylar sırasına maskeyle oturacak, sosyal mesafe uygunsa sınav anında maske çıkarılabilecek" dedi.

SOSYAL MESAFE VARSA LGS VE YKS'DE MASKE ÇIKABİLECEK

Yaklaşık 4.5 milyon öğrenciyi rahatlatan "maske" açıklamasını Sağlık Bakanı Koca'dan geldi. LGS ile YKS'nin maskeli yapılacağı açıklamasından sonra başta gözlük kullanan ve solunum rahatsızlığı olan öğrenciler maske ile sınavın zorluğunu dile getirmişti. Adaylar sınav sırasında maskelerin çıkarılmasını istemişti. 

SIRAYA OTURANA KADAR MASKE VAR

"Maskeli sınavlar" ile ilgili açıklamayı gerektiğini Koca şöyle dedi: "Adaylar sırasına maskeyle oturacak, sosyal mesafe uygunsa sınav anında maske çıkarılabilecek."

Koca'nın açıklaması şöyle:

BİLİM KURULU NE ÖNERDİ?

"Öğrencilerimizle ilgili bu konu Bilim Kurulu'nda birkaç defa görüşüldü. Bugün de bu konu tekrar görüşüldü. Özellikle bu konuyla ilgili bir rehber de yayınlanmış olacak. Ben şimdiden şunu söyleyebilirim; bütün öğrencilerimizin maske ile sırasına oturması istenecek. Yani herkesin maskesiyle imtihana gireceği sıraya oturması sağlanacak ve mesafe korunabiliyor ise bizim belirttiğimiz, rehberde belirtilen mesafeler anlamında söylüyorum. Mesafe korunabilir bir sınıfsa o durumda maskesini çıkarmasını Bilim Kurulu öneriyor. Yani özellikle maskeli olacak, fakat imtihan anında bu maskenin devam etmesi gerekmiyor, maske çıkarılabilir. Bununla ilgili de zaten bir rehber hazırlığı yapılıyor."

BAYRAM SONRASI ÖZGÜR OLABİLİRİZ

Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

Vaka sayısı binin altına düştüğünde, bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır. Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz. Risk hala dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır. Mücadelenin birinci döneminde başardık, bu döneminde de başaracağımızdan kuşku duymuyorum.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI

Yarın itibarıyla iş yerlerinde, o iş yerinde uyulması gereken kuralları gösteren afişler ve rehberlerle karşılacaksınız. Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını "Hayat Eve Sığar" uygulaması aracılığıyla gösterebilecek. Uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak. Sağlık turizmi sezonunu erken başlattık. Talebe, müracaata göre gerektiğinde charter seferler düzenlenebilecek. Kovid-19 testinde, önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz. Yakın zamanda havaalanlarında, yurt dışından gelen yolculara da testin yapılması şeklinde bir çalışmamız var. Gümrük kapıları dahil. OSB'lerde 50 bine yakın kişiye test yapıldı. Bu 50 bin testte pozitif çıkma oranı binde 3,5. Yani çok düşük.

65 YAŞ ÜZERİNE MEMLEKET İZNİ

65 yaş üzeri büyüklerimizden memleketlerine gideceklere, 1 ay dönmemek üzere, bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Eğer kurallara uyarsak önümüzdeki dönemde ikinci dalganın olması söz konusu olmaz. Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde, birçok ülkenin 100, 200, 300'lü vakalarla açıkladığı çalışmaları biz binlerle ifade edilen çalışmalar olarak sunacağız. Aşı konusu hassas bir konu. Umudumuzu koruyalım. Somut bir şey geliştiğinde paylaşırız.

Restoranların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil planlaması yapıldı, rehber hazırlandı.

20-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş