Arama sonuçları

Sözleşmeli öğretmen kadroya geçerken haklarını kaybedecek mi?

Sözleşmeli öğretmen kadroya geçerken haklarını kaybedecek mi?

Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini içeren Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Bu teklifte sözleşmeli öğretmenleri ilgilendiren düzenlemeler de söz konusu. Peki bu düzenlemeler nedir ve öğretmenler bu değişiklikle dezavantajlı duruma mı geliyor?

Teklife göre, bulundukları pozisyon unvanı ile aynı unvanlı memur kadrosu bulunmayanların atanacağı kadrolar Cumhurbaşkanı'nca belirlenecek. Bu personel can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç olmak üzere 3 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Memur kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 1 yıl daha görev yapacak. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların, sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.

TAYİN HAKKI 4 YIL SONRA

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, TBMM’ye sunulan sözleşmelilerin kadroya alınmasıyla ilgili kanun teklifi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Geylan, yeni getirilecek düzenleme ile sözleşmeli öğretmenlerin 4 yılını doldurduktan sonra tayin hakkı kullanabileceğine dikkat çekti. Sendikanın Meclis safhasında süreci yakından takip edeceğinin altını çizen Geylan açıklamasında şunları söyledi:

"Sözleşmelilerin kadroya alınmasına dair TBMM’ye sunulan kanun teklifine göre “Kadroya geçirilen personel sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil dört yıl hizmet süresini tamamladıkları tarihten itibaren nakil hakkına sahip olacaklardır. Bu durum, mevcut sözleşmeli öğretmenlerimizi mağdur edecek bir düzenlemeyi getirmektedir.

HAKLARINI KAYBEDECEKLER

Şöyle ki: Hali hazırdaki mevzuata göre öğretmenlerimiz,3+1 çakılı sözleşmeli olarak atanmaktadır. Göreve başlayan öğretmenlerimiz 3 yıl sözleşmeli 1 yıl da kadrolu olarak atandıkları yerde görev yaptıktan sonra tayin hakkına kavuşmaktadır. Ancak 3. yılın sonunda kadroya geçen öğretmenlerimiz, eş durumundan dolayı mazeret tayini hakkını kullanabilmektedir.

Fakat yeni getirilecek düzenlemeyle, “sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil dört yıl hizmet süresinin tamamladıkları tarihten itibaren nakil hakkına sahip olacaklardır” ifadesiyle, mazeret tayinleri dahil 4. yılın tamamlanmasıyla yapılabilecektir.

Bu ne demektir: Diyelim ki, mevcut mevzuata göre, 2 yıllık hizmeti olan Ayşe öğretmenimiz önümüzdeki yıl 3. hizmet yılını doldurduktan sonra kadroya geçecek ve eş durumundan tayin isteyebilecektir. Ancak şu an TBMM’ye sunulan teklif yasalaşırsa Ayşe öğretmenimiz 4 yılını doldurduktan sonra yani 2 yıl sonra mazeret tayini hakkını kullanabilecektir.

SÜRE ŞARTI OLMAMALI

İşte buna tam anlamıyla Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak denir. Bunu kabul etmiyoruz! Yasa koyucu, çalışanların mevcut hak ve kazanımlarını geriye götüren bir düzenleme yapamaz! Yapılması gereken, süre şartına bağlı kalmaksızın kadroya geçirilen tüm öğretmenlerimizin diğer kadrolu meslektaşlarının sahip olduğu tüm haklardan istisnasız faydalanmasını sağlamaktır.

Aksi takdirde, hem hukuki hem de vicdani büyük bir hata yapılmış olacaktır. TBMM resmi  komisyon aşamasında bu çok arazlı durumun mutlaka düzeltilmesi elzemdir.

14-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş