Arama sonuçları

Spor Politikaları Derneğinden 'Spor Temelli Afet Eğitimi' önerisi

Spor Politikaları Derneğinden 'Spor Temelli Afet Eğitimi' önerisi

Spor Politikaları Derneği (SPOLDER), "Spor Temelli Afet Eğitimi" önerisinde bulundu.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, SPOLDER Başkanı ve Spor Bilimleri Uzmanı Hakan Nergis, Türkiye'nin coğrafi olarak deprem bölgesi olduğuna dikkati çekerek, "Bu gerçekliği kabul ederek ülkemizin tüm gelişme, değişme, dönüşme ve büyüme süreçlerini sevk ve idare etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Hakan Nergis, spor temelli afet eğitiminin önemine değinerek, "İnsanı, kas ve iskelet sistemi olarak somut anlamda tanımlayacak olursak, atma, tutma, yakalama, fırlatma, çekme, itme, yürüme, koşma, denge, hız, sürat, çeviklik, çabukluk, dayanıklılık, koordinasyon, esneklik olarak ifade edebiliriz. Bir arama-kurtarma operasyonunda yukarıda ifade edilen özelliklerin en üst seviyede olması, arama-kurtarma da işlevsel hale gelecektir. Kısacası spor temelli afet eğitimi, bir arama-kurtarma operasyonun oyunlaştırılmış ve sportif becerilerin kullanılarak tatbik edilmiş halidir" değerlendirmesinde bulundu.

Okul öncesi dönemden, lise son sınıfa kadar devam edecek ve üniversitelerde de belli aralıklarla işlevsel hale getirebilecek bir model oluşturmaya ihtiyaç olduğunu aktaran Hakan Nergis, şunları kaydetti:

"Burada Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, AFAD'ın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve YÖK'ün koordinasyonuna ihtiyaç var. Çünkü bu süreci işlevsel hale getirebilmenin yegane yolu herkesin üzerine düşeni yapmasıdır. Bu bakış açısıyla konuya yaklaşılırsa bu modelleme ve müfredat ülkemize doğal bir afet gönüllüsü, aynı zamanda profesyonel bir afet gönüllüsü kazandırma sürecini sağlayacaktır. Bu devlet tarafından afetlerde görevlendirilen kişi ya da kurumların işini kolaylaştıracak, sakinliğiyle ve liderliğiyle afet görevlileri bölgeye ulaşmadan önce bir takım tedbirler, önlemler alacak ve gerekli bilgileri not edecek ve yetkililere verecektir. Bu da afet olan bölgede işlerin daha hızlı yürümesini sağlayacaktır."

04-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş