Arama sonuçları

Stajı bulmak da yapmak da zor

Stajı bulmak da yapmak da zor

Staj yapacak yer bulmak her zaman zordu artık çalışanlar kadar yüksek performans beklenildiği için daha da zorlaştı. Stajyer alan kurum sayısı gittikçe azalıyor. O nedenle başvuruları kaçırmayın.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre, iş başvurularında aranan şartlar arasında deneyim ilk sırada geliyor. En iyi tecrübe de staj yaparken ediniliyor. Bu durumda öğrencilik döneminde yapılan stajlar çok önemli. Ancak staj yeri bulmak çok zor, programları tamamlamak ise bir o kadar güç.

İÇERİKLERİNİ İNCELEMEK GEREK

Öyle ki akademik başarı, yabancı dil bilgisi gibi birçok başvuru kriterinin bulunduğu programların bazıları, stajyerlere tecrübe kazandırıyor bazıları ise ağır çalışma şartlarına sahip. Bu nedenle programların içeriğinin iyi incelenmesinde yarar var. Pek çok şirket staj başvurularını almaya başladı, büyük bir kısmı da bu ayın sonuna kadar kayıtları tamamlayacak. Başvuruları sürenlerden bazıları şöyle:

KOÇLUK SUNULACAK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii: Mühendislik fakültelerinin 3 veya 4. sınıf öğrencilerine yönelik oluşturulan Sky Discover staj programına başvurular, bu ay alınıyor. Mesleki eğitim sigortaları, üniversiteleri tarafından karşılananların başvurabileceği programda, mentorluk ve kariyer koçluğu desteği de sunulacak.

Sabancı Holding: Üniversite 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin 1 ayı aşkın online eğitim almalarını sağlayacak programa başvurular, 31 Mayıs’a kadar devam ediyor. Programda mülakat ve kişilik envanterinden oluşan online değerlendirme yapılacak.

Toyota: Üniversite öğrencileri için haziran-eylül döneminde bir aylık süreyi kapsayan Yaz Staj Programı bulunuyor. Mayıs ayında yapılacak staj görüşmeleri onaylananlar, gerekli şartları sağlayarak staja başlayabiliyorlar.

Opet: İşletme, iktisat ve endüstri mühendisliği bölümlerinde okuyan 3 ve 4. sınıf üniversite öğrencileri için mentorlar eşliğinde staj olanakları sunuluyor. Ön değerlendirmeyi geçenler, haziran–eylül aylarında ofiste ya da online olarak staj yapabiliyorlar.

Cigna: Deprem bölgelerindeki öğrencilere yönelik sertifikalı online staj programı sunuluyor. Finans, bankacılık ve sigortacılık alanlarında kariyer hedefleyenler, 3 Nisan’a kadar programa başvurabilecekler.

YURT DIŞI FIRSATI

Garanti BBVA: 3 ve 4. sınıf üniversite öğrencilerine haziran–ekim ve ekim-haziran dönemlerinde staj olanağının yanı sıra online koçluk desteği sunuluyor. Genel Müdürlük’te staj yapanlar komiteye sundukları proje başarılı olursa Madrid’deki ana merkezi ziyaret edecekler.

Şişecam: 3 ve 4. sınıf lisans öğrencilerine yönelik staj programına başvurular, bu ay alınıyor. Erasmusplus Staj Hareketliliği ile de yurt dışındaki fabrikalarında staj kapısını açan şirket, başvuruları dönemsel kabul ediyor.

Logo Yazılım: Lisans 3 ve 4. sınıf ile ön lisans 2. sınıf öğrencileri için düzenlenen LOG-in staj programının yaz dönemi başvuruları, 29 Mart’a kadar devam ediyor.

PARA YOK SORUMLULUK ÇOK

Stajda kabul süreci kadar çalışma şartları da ağır. Stajyerlerden, deneyimli çalışanlardan istenilen işleri yapmaları beklenirken bazı şirketlerde staj adı altında öğrenciler, uzun mesailerde çalıştırılıyor. Hiçbir ücret verilmediği gibi yol, yemek masrafları da karşılanmıyor. Bu konudaki şikâyetler şöyle:

- 6 ay ücretsiz staj yaptım. Paraya ihtiyacım var dedim dikkate almadılar. İş öğretmek adı altında hukuk öğrencilerine bedavaya ayak işi yaptırıyorlar.

- 7 ay sigortasız, staj adı altında çalıştım. Şirketi küçültüyoruz diyerek işten çıkardılar.

- Stajyerden deneyimli çalışan performansı isteniyor ama ne ücret veriliyor ne de yemek.

22-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş