Arama sonuçları

Sürekli hatırlatma çocuklarda duyarsızlığa neden oluyor

Sürekli hatırlatma çocuklarda duyarsızlığa neden oluyor

Sürekli hatırlatma çocuklarda duyarsızlığa neden oluyor. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Ayas, 15 Şubat'ta kademeli olarak yüz yüze eğitime başlayacak öğrencilerin, Kovid-19 salgını sürecinin olumsuz atmosferinden çıkması için ailelere sağlıklı iletişim kurma ve sosyalleşme tavsiyesinde bulundu. 

SÜREKLİ HATIRLATMA ÇOCUKLARDA DUYARSIZLIĞA NEDEN OLUYOR

Ayas, salgın sürecinin olumsuz etkilerinden birinin de çocukların korku ve kaygılarının artması olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle hijyen açısından sürekli ellerinin yıkanması gibi gösterilen aşırı titiz yaklaşımlar çocuklarda obsesif davranışların ortaya çıkmasında önemli bir faktör. Ailelerin, okullardaki maske, mesafe ve hijyen kuralları konusunda çok aşırı şekilde uyarılarda bulunması ciddi manada çocukların kaygılarının artması, okula gitme korkularının oluşmasına önemli derecede etki edebilir. Yine okullardan belli bir dönem uzak kalan öğrencilerin uyumla ilgili sıkıntıları ortaya çıkabilir. Özellikle okula yeni başlayanlarda daha fazla görülebilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını desteklemesi ve uyum noktasında onlara yardımcı olması gerekir." 

Ayas, salgın tedbirleri konusunda sürekli komutların verilmesinin çocukların kaygılarının artmasındaki en önemli etkenlerden biri olduğuna işaret etti. Ayas, "Sürekli şekilde hatırlatılması, belli bir süreden sonra çocuklarda duyarsızlaşmaya neden olabilir. Bu tür direktiflerin belli aralıklarla verilmesi gerekir" dedi.

AİLELERE HANGİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Ayas, çocukların yüz yüze eğitim sürecinde salgının etkilerini atlatabilmesi için ailelere şu önerilerde bulundu:

"Öğrenciler, sosyal mesafe kurallarına uyarak ya da sanal ortamda arkadaşlarıyla sosyal ilişkilerini geliştirmeli, bağlarını koparmamalı. Salgın sürecinin en olumsuz etkilerinden biri, çocukların sürekli internet ortamına ve ekrana maruz kalmasıyla ortaya çıkan bağımlılıklar ya da dikkat eksikliği konuları. Ailelerin çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurarak bu süreci yönetmesi ve öğrencilere rol model olması gerekiyor." 

12-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş