Arama sonuçları

Tarsus Amerikan Koleji: Puanları nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor?

Tarsus Amerikan Koleji: Puanları nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor?

Tarsus Amerikan Koleji: Puanları nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor? Tarsus Amerikan Koleji 1888 yılında kuruldu. Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla öğrenci alan lisede yatılı okumak mümkün.

TARSUS AMERİKAN KOLEJİ: PUANLARI NEDİR? HANGİ ÖĞRENCİLERE BURS VERİYOR?

Tarsus Amerikan Koleji (TAC) Müdür Yardımcısı Sinan Öz pervinkaplancom instagram yayınına katılarak sorularımızı yanıtladı.

TABAN PUAN VE KONTENJAN NEDİR?

Birinci ön kayıt dönemi için taban puanımızı 433 olarak açıkladık. Toplam kontenjanımız 120. Bu kontenjanın 60 tanesi erkek,  60 tanesi kız öğrencilerimiz için ayrılmıştır.

YATILIK KONTENJANI NEDİR?

Tarsus Amerikan Koleji’nde yatılı okuma imkânı da vardır. Kız ve erkek yatılı yurtlarımızda; 17 tane kız, 19 tane de erkek kontenjanımız mevcuttur.

HAZIRLIK SINIFI ZORUNLU MU?

Evet, hazırlık sınıfımız zorunlu. Gelen öğrencilerimize online olarak uyguladığımız bir seviye tespit sınavımız var. Bu sınav sonucunda, öğrencilerimizin becerilerini en iyi şekilde kazanabilecekleri kombinasyonlarla 6 sınıf oluşturacağız bu sene. Bir sene boyunca bu sınıflarda en iyi şekilde dil becerilerini geliştirebilmeleri için destekleyeceğiz.

İKİNCİ YABANCI DİL OLANAĞI NEDİR?

Öğrencilerimiz, Fransızca ve Almanca derslerinden birini ikinci yabancı dil olarak seçiyor. Hazırlık, 9. ve 10. sınıflarda haftada 4 saat zorunlu olarak öğrencilerimiz istedikleri ikinci yabancı dil dersinde eğitim görme fırsatını buluyor.

UZAKTAN EĞİTİMDE YABANCI DİL ÖĞRENİLEBİLİR Mİ?

Biz bu konuda şanslı olan okullardandık. Uzaktan eğitime geçildiği anda zaten teknolojik altyapımız hazırdı ve buna göre işliyordu. Öğrencilerimiz zaten kendi bilgisayarlarıyla geliyorlardı, özellikle hazırlık sınıfından başlayarak, online uygulamalara çok alışıklardı. Pandemi döneminde hazırlık sınıfını da online 40 saat olarak öğrencilerimize sunduk. Okulumuzda da uyguladığımız mesela Achive 3000  diye bir programımız vardı, bu öğrencilere kurgu metinlerle hem dil becerilerini geliştirmek hem de kelime hazinelerini geliştirmek için çok büyük fırsatlar sağlayan bir sistemdi, bunu daha çok öne çıkarttık. Yine öğrencilerin yazma ve temel becerilerine yönelik olarak kullandığımız Quill isimli bir program vardı. Bunu çok daha fazla arttırabiliriz. Bu tarz çalışmalara öğrencilerimiz hazır olduğu ve öğretmenlerimiz bu konuda yetkinlikleri yüksek olduğu için bu dönemi başarıyla geçirdik. Sekron derslerin sayısının yüksek olmasıyla öğrenciler hem pratik yapma hem konuşabilme becerilerini de geliştirebildiler. Mümkün olduğu kadar öğrencilerimize bu süreçte maksimum seviyede destek verdiğimize inanıyorum.

OKULDA TOPLAM KAÇ ÖĞRETMEN VAR?

Okulda toplam 85 öğretmenimiz var ve bu öğretmenlerimizin yaklaşık dörtte biri uluslararası yani yabancı öğretmenler. Çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere’den geliyorlar. Yabancı öğretmenlerimiz ağırlıklı olarak matematik ve fen bilimlerinde var ama örneğin görsel sanatlarda da yabancı öğretmenimiz bulunuyor.

YATILI ÖĞRENCİLER HANGİ İLLERDEN GELİYOR?

Tarsus Amerikan Koleji’nde yatılı kontenjanımız toplam 72 kız ve 72 erkek öğrenciden oluşuyor. Yaklaşık 32 farklı şehirden yatılı öğrencimiz var ve bununla her zaman gurur duyuyoruz. Bunların yaklaşık beşte biri İstanbul’dan… Bu da 20 civarında öğrenci demek. Birçok öğrenci artık daha da artan şekilde İstanbul’dan Tarsus’a geliyor. Ama Muş’tan, Mardin’den, Maraş’tan, İzmir’den kısacası Türkiye’nin çok farklı bölgesinden gelen öğrencimiz var. Bu kültür mozaiğini yaratmaktan da her zaman gurur duyuyoruz.

PANDEMİ YATILILIK BAŞVURULARINI ETKİLER Mİ?

Gerçekten çok huzursuz edici bir durum. Ancak çok kısa bir sürede pandemiden uzaklaşacağımıza, normale döneceğimize inanıyorum. Bizim yatakhane koşullarımız bu konuda çok büyük avantaj. Maksimum üç öğrencinin kalacağı şekilde büyük ve modern bir binada hizmet veriyoruz. Okulumuzun bulunduğu çok büyük bir kampüs var. Hem kapalı alan, hem de açık alanda birçok okula göre avantajlıyız. Bu da bizi bu süreçte öne çıkarıyor.

Bu ön kayıt sürecinde arayan, görüştüğümüz velilerin de yatılıya yoğun ilgi gösterdiğini gözlemliyoruz.

YATILILIKTA ABİLİK-ABLALIK, DAYANIŞMA NASILDIR?

Yatılılık, bizim okulumuzun çok köklü geleneklerinden; yatılı olan öğrenciler kendi ayakları üzerinde durmayı, dayanışmayı, bir şeyler yapmayı ve çok küçük yaşlarla olgunlaşmayı öğreniyorlar. Abilik, ablalık bizim okulumuzun geleneklerinden. Sadece yatakhanede de değil aslında. Ancak yatılı öğrenciler için okulun gerçek ruhunu, geleneklerini, Tarsus’u en iyi yaşayanlardır diyebilirim. 7/24 kampüste yaşıyorlar. Olanaklarımız çok iyi. Kütüphanemiz, spor salonumuz, müzik odamız, uluslararası öğretmenlerimiz kampüste bunuluyor. O açıdan yatılılık çok büyük avantaj; kampüsün tüm imkânlarından istedikleri saatte yararlanabiliyorlar.

ULUSLARARASI BAKALORYA (IB) PROGRAMI VAR MI?

Evet, Tarsus Amerikan Koleji’nde Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı var. 10’uncu sınıfın ikinci döneminde isteyen öğrenci IB programını seçebiliyor ve isteyen her öğrenci başvurabiliyor. Ancak bir kriterimiz var; 9 ve 10’uncu sınıfta dört ana branşta, matematik, Türkçe, İngilizce ve fen bilimleri dersinden öğrencilerimizin en az 75 ortalamasının olmasını istiyoruz.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERDE NASIL AVANTAJ SAĞLIYOR?

IB diploması, yurt dışı üniversite kabullerinde büyük avantaj sağlıyor. Ancak IB programını sadece üniversiteye geçişte kullanılacak bir araç, bir SAT sınavı olarak sınırlandırmamak gerekiyor. IB programı bize hem akademik mükemmeliyet kazandırıyor hem de dünya vatandaşı olarak geleceğe hazırlıyor. IB; merhamet, saygı, empati kurma gibi beceriler de kazandırıyor. Özellikle ABD, Kanada ve Avrupa’daki üniversiteler, IB öğrencilerini kabul etme konusunda çok büyük öncelikler sağlıyor.

AP İÇİN AYRI PROGRAM VAR MI?

Ayrıca AP programı sunmuyoruz, ama gerek matematik, gerek fen bilimleri ya da İngilizcede öğrencilerimiz AP sınavlarına girmek isterlerse, uluslararası üniversite ofisimizle birlikte gerekli konularda destek veriyoruz.

BURS OLANAKLARI NELER?

Öğrencilerimizi burslarla desteklemeye hem Tarsus Amerikan Koleji olarak hem de Sağlık ve Eğitim Vakfı olarak çok önem veriyoruz. İlk bursumuz başarı bursu kapsamındaki ‘giriş başarı bursu’dur. LGS’de en yüksek puana sahip ilk 8 öğrenci, 5 yıl devam etmek üzere yüzde 100 burs alıyorlar. Bunun dışında hem başarı hem ihtiyaç hem mali destek bursumuz var. Öğrenci ilk 8’e girmese de ailesinin mali durumu nedeniyle destek isteyebilir ve ön kayıt yaparken bu bursa başvurabilir.  Burs komitemiz bu başvuruyu değerlendiriyor ve yüzde 10 ila yüzde 75 arasında değişen olanaklarla burslar sunuyor. Aynı zamanda mezunlar derneğimizin de burs olanakları var. İlgilenenlerin mutlaka onların sayfalarını da ziyaret etmelerini öneririm. Son olarak da Spor, Sanat ve Bilim bursumuz var. Bu da çok önemli; bu alanlarda güçlü, başarılı öğrencilere kriterlere uymaları durumunda yüzde 50 burs veriyoruz. Bu öğrenciler aynı zamanda ihtiyaçları varsa mali destek bursuna da başvurabiliyor ve her iki burstan da yararlanabiliyor.

MEZUNLARIN YÜZDE KAÇI YURTDIŞINA GİDİYOR?

Öğrencilerimizin ortalama olarak yüzde 25’i, bazı yıllar ise yüzde 30’u yurtdışını tercih ediyor. Öğrencilerimiz hem yurtdışına başvurup hem Türkiye’deki sınava da girebiliyor. Eskiden daha çok ABD üniversiteleri tercih ediliyordu. Ama son birkaç yılda bu eğilimin Avrupa üniversitelerine doğru kaydığını görüyoruz. Özellikle İngiltere, Hollanda, İtalya, Almanya, Belçika gibi ülkelere de birkaç yıldır talep artıyor.

TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTELERE YERLEŞME ORANLARI NEDİR?

Dağılıma baktığımızda; endüstri mühendisliği, bilgisayar, işletme mühendisliği, tıp fakültesi, hukuk, makina mühendisliği, elektrik, elektronik ve son dönemlerde bilgisayar, bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimleri artan, talep gören meslekler arasında sayabiliriz.

YKS İÇİN AYRI KURS AÇILIYOR MU?

Bu sene 11’inc sınıf öğrencilerimiz için hafta içi bir kurs imkânı sağladık. Okul dışından bölgemizde alanında en güçlü olan öğretmenlerle, bu kurs imkânını sunduk. Tabii ki kursun dışında okul içerisinde bizim yurt içi üniversite hazırlık birimimizin planladığı birçok farklı çalışma var. Onlar da tüm öğrencilerimizi bu konuda desteklemeye devam edecekler.

ÖĞRENCİ KULÜPLERİ VE DEĞİŞİM PROGRAMLARI NASIL?

Çok fazla değişim programı olmuyor. Ya AFS ya da Rotary ile oluyor. Bu sene bize Rotary ile gelen Meksika ve Amerika’dan üç öğrencimiz vardı. Bizden de geçmişe nazaran daha az öğrenci yurt dışına değişime gidiyor.

Kulüplere gelirsek, sosyal yaşam bizde çok önemlidir. 60 civarında kulübümüz bulunuyor. Bunların arasında birçoğu uzun yıllardır devam eden kulüplerimiz var. Ancak aynı zamanda öğrencilerin kendi istekleriyle açmak istediği kulüplerimiz de oluyor. Toplum hizmeti bizim okulumuzun vazgeçilmez geleneklerinden birisidir. Hem kulüp gibi hem de biraz farklı bir şekilde değerlendirebiliriz. Mesela bizim Gezici Kütüphane dediğimiz uygulamamız var. Bu, yaklaşık 60 yıldır devam eden bir TAC geleneğidir; çevredeki köy okullarına her hafta sonu öğrencilerimiz arabamızla, kütüphanemizle gidip öğrencilere kitaplar verirler, onlarla vakit geçirirler. Ayrıca altı yıldır da öğrencilerimiz, çevre okullara özellikle devlet okullarındaki öğrencilere ders veriyorlar.

AMERİKAN KOLEJLERİ ARASINDA GEÇİŞ VAR MI?

Hayır yok.

25-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş