Taşımalı eğitim yerine köy okulları açılsın
Taşımalı eğitim yerine köy okulları açılsın. BirGün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, AKP iktidarı döneminde kapanan köy okulları ile sayıları azalan yatılı bölge ortaokullarının (YBO) önemi pandemi döneminde daha da gün yüzüne çıktı.
2002’den bu yana 20 bin köy okulu kapatılıp öğrenciler taşımalı eğitime mecbur bırakıldı. Bu şekilde öğrenciler merkezi noktalara taşındı. Ancak son günlerde yaşananlar da bu sistemin ne kadar aksak bir sistem olduğunu açığa çıkardı. Uzmanların kalabalık ortamlara girmeyin uyarısına rağmen çocukların servislerle taşınacak olması ‘ne yapılacak?’ sorusunu akıllara getiriyor.
TAŞIMALI EĞİTİM YERİNE KÖY OKULLARI AÇILSIN
Ayrıca YBO sayılarındaki düşüş de yine bu dönemde dikkatleri çekti. 2012 – 2013 eğitim öğretim yılında 468 olan yatılı okul sayısı, 2018-2019’da 304’e düştü. Öğrenci sayısı ise yine aynı yıllarda 171 bin 854’ten 70 bin 437’ye geriledi. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 1 milyon 218 bin öğrenci taşımalı olarak eğitim gördü.
Eğitim Uzmanı Ali Taştan taşımalı eğitimden vazgeçilmesi ve köy okullarının yeniden açılması gerektiğini söyledi. Taştan, 2002’den bu yana kapanan köy okul sayısının yaklaşık 20 bin olduğunu belirtti.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yaparak köy okullarının yeniden açılmasını istedi. Açıklama şöyle: “Söz veriyoruz, Tekirdağ ilimizdeki köy okullarının bakımını, onarımını gerekirse malzeme ve donanım ihtiyacını karşılamaya elimizden geldiği kadar hazırız. Yeter ki evladımız evine en yakın yerde güvenli, huzurlu ve kaliteli bir eğitim alsın. Bu okullara atanacak öğretmenlerle, atanmayan öğretmenimiz de kalmaz. Hem aş hem gelecek yaratalım. Okul, öğrenmenin temel merkezi ve hayatın en önemli durağıdır. Eğitim olmazsa üretim de olmaz.”
18-08-2020