Arama sonuçları

Tek kullanımlık aletlerle birden fazla ameliyat yapılıyor

Tek kullanımlık aletlerle birden fazla ameliyat yapılıyor

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Cem Baykal, Twitter hesabı üzerinden, tek kullanımlık bazı ameliyat malzemelerinin yeniden sterilizasyondan geçirilip birkaç kez kullanıldığını söyledi.  Baykal’ın paylaşımının altına meslektaşlarının yaptığı yorumlar, bunun yaygın bir uygulama olduğunu gösterdi.

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 9 Şubat 2011’de yayınladığı ‘Tıbbi cihazların sterilazyonu genelgesi’ tek kullanımlık aletlerin sterilize edilse bile yeniden  kullanımına izin vermiyor.

YOLU NASIL AÇILDI?
 

Diken’den Mesude Erşan’ın haberine göre bu genelgenin üzerinden sadece 1.5 yıl geçtikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürlüğü, özel sağlık kurumlarından hizmet satın alım sözleşmesinde bulunan “Tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerin kullanımı halinde bedelleri ödenmez ve her bir kullanım için 10 bin TL cezai şart uygulanır” hükmünü zeyilnameyle sözleşme metninden çıkardı. Böylece özel ve vakıf hastanelerinde uygulamanın önü açıldı.

Aleni konuşulmasa bile ilgili herkes sağlık bakanlığı hastaneleri ile tıp fakültesi, vakıf ve özel hastanelerde tek kullanımlık da olsa, yeniden sterilizasyona uygun cerrahi malzemelerin çok kez kullanıldığını biliyor. Pek çok yönetici ve cerrah, alet izin verdiği sürece bunda bir sakınca görmüyor.

Hemen hepsi ithal ve yüksek teknolojiyle üretilen aletlerin hastanelere maliyetinin yüksek, buna karşılık SGK ve özel sağlık sigortaların verdiği paket fiyatların düşük olması uygulamaya zemin hazırlıyor.

UYGULAMA TÜM HASTANELERDE

Üniversite ve özel sektörde farklı hastanelerde çalışan Prof. Dr. Baykal, yeniden kullanımın yerleşik bir uygulama olduğuna dikkati çekiyor. Bütün özel, vakıf ve kamu hastanelerinde uygulamanın yapıldığını belirten Baykal, şöyle devam ediyor:

“Ülkemizde bunun yapılmadığı bir tane hastane yoktur. Yoksa hastanem de ben de isterim ki sigorta firmaları ürün maliyetini tek kullanım için ödesin ve yeniden kullanım yasaklansın. Çünkü bunda hastane ya da doktorun bir karı kazancı yok! Bu ülkenin sorunu. Yıllardır böyle, herkesin bildiği ama sigorta şirketinden devlete kadar herkesin sustuğu bir durum. Çünkü herkesin işine geliyor.

Bu 1000 dolarlık bir malzemenin fiyatının beşe bölünüp faturalanması demek. Her alet satın aldığında tek bir faturası olur. Dolayısıyla ödemeyi yapan kuruluş buna onay vermedikçe reuse (yeniden kullanım) yapılamaz. Her hastanın (SGK’lı, ücretli, özel sigortalı) ameliyat dosyasına sarf edilen malzemenin faturası konuyor. Yani aynı malzeme her hastaya ayrı ayrı fatura edilmiyor ama beş ameliyatta kullanıldığı zaman maliyet düşüyor.

12-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş