Arama sonuçları

Teminat gösteremeyen özel okul açamayacak

Teminat gösteremeyen özel okul açamayacak

Teminat gösteremeyen özel okul açamayacak. Dershanelerin dönüşüm süreciyle birlikte Türkiye’de özel okulların sayısı da hızla arttı. Bu okullarda öğrenci sayısı 1.3 milyonu aşarken, bu hızlı büyüme beraberinde sorunlar da getirdi. Bir süredir aralarında konkordato ilan eden, kapatma kararı olan okullar ortaya çıkmaya başladı. Bu okulların kapanması ise en başta öğrenci ve velilerin de mağduriyetlerine neden oluyor.

İşte gelecekte olası kapatma olaylarının yaşanmaması, aile ve öğrenciler ile bu okulların öğretmenlerin de mağdur olmaması için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) karar aldı. Bundan sonra isteyen herkes özel okul açamayacak. Özel okul açma talebinde bulunanlardan teminat istenecek.

TEMİNAT GÖSTEREMEYEN ÖZEL OKUL AÇAMAYACAK

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’daki geleneksel eğitim toplantısında özel okulların durumunu Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız ile konuştuk. Bir okul mali krizle karşılaştığında bundan başta veli ve öğrenciler ile öğretmenler olmak üzere tüm kamuoyunun olumsuz etkilendiğini anlatan Yıldız, bu mağduriyetlerin önüne geçmek için bakanlığın önlem alma kararı verdiğini açıkladı. Yıldız’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle oldu?

OKUL AÇMAK İSTEYENLERDEN NASIL BİR TEMİNAT İSTEYECEKSİNİZ?

Bundan sonra özel okul açmak isteyen kişilerden teminat isteyeceğiz. Bu teminat mali olabileceği gibi gayri menkul şeklinde de olabilecek. Bunun amacı kurumun beklenmedik yönetim anlamında mali krize girmesi durumunda, kapatma kararıyla karşı karşıya kaldığında öğrenci ve öğretmenlerini korumak. Eğitimin kesintiye uğramasının önüne geçmek. Kapanma kararının alındığı o yıl için eğitim öğretim sürecini tamamlamasını sağlamak.

TEMİNAT NASIL BELİRLENECEK? ORTAK BİR RAKAM MI OLACAK?

Okul açmak isteyenlerden istenecek teminat öğrenci ve öğretmen kontenjanına ve okul türüne göre belirlenecek. Yani bir lise ile anaokulundan istenecek teminatlar farklı olacak. Öğrenci sayısı 100 ile 500 arasında değişen okullardan da farklı teminat isteyeceğiz. Herkesten aynı mali teminatı istemeyeceğiz. Bu mevzuat düzenlemesi ile yapılabilir.

ÖZEL OKULLARDA YAŞANAN EKONOMİK KRİZ Mİ BU KARARI ALMANIZA NEDEN OLDU?

Evet. Çünkü okullarda kapatma kararı alındığında burada öğrenci ve öğretmenler mağduriyet yaşıyor. Bunun önüne bu teminat ile geçmiş olacağız.

MALİ TEMİNAT DURUMURDA SADECE PARASI OLANLAR MI OKUL AÇABİLECEK?

Biz yönetimsel anlamda sorun yaşayan, kapanma kararı alan okullarda ortaya çıkacak mağduriyetleri en baştan önlemek istiyoruz. Teminat olmadan herkes okul açıyordu. Bundan sonra açamayacak. Bu uygulamayla birlikte daha kontrollü, daha nitelikli ve sorumluluk gerektirecek şekilde okul açılması söz konusu olacak. Bazıları parası olmayan eğitimcilerin okul açamayacağı şeklinde yorumlayabilir, belki teminatı vermekte zorluk çekebilir. Ama şunu da unutmamak gerekir ki kurum açmak bir bütçe ve finans meselesi.

BU DURUMDA BİR OKUL KAPANMA KARARI ALDIĞINDA MEB Mİ DEVREYE GİRECEK?

Evet. Çünkü öğrenci ve öğretmenleri mağdur etmek istemiyoruz. O yıl eğitimin kesintiye uğramadan devam etmesi için biz devreye girmiş olacağız.

SEKTÖRDE YAŞANAN KRİZİN HORMONLU BÜYÜMEDEN KAYNAKLANDIĞINI SÖYLEYEBİLİR MİYİZ?

Biz bu şekilde tanımlamıyoruz. Özel okulların kamu okulları içindeki payı yüzde 8.3 oldu. Bu bizim için çok değerli bir oran ve bunu muhafaza etmek istiyoruz. Tedbirlerle de bu oranın artmasını istiyoruz. Dershanelerin dönüşüm sürecinde birçok kurum özel okul oldu. Ama sıkıntılar yaşandığını da gözlüyoruz. Bunun önüne geçmek, mağduriyet yaratılmasını önlemek için de bu teminatları isteyeceğiz.

31-01-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş