Arama sonuçları

Teminat sadece yeni açılacak okullardan mı istenecek?

Teminat sadece yeni açılacak okullardan mı istenecek?

Özel okullarda son bir yıldır yaşanan finansal sıkıntılara son vermek için gündeme gelen ‘teminat’ sadece yeni kurulacak özel okullardan mı istenecek? Yoksa teminatı şu anda var olan 12 bin 84 okul da vermek zorunda mı kalacak? Özel okul sektöründe şu anda yanıtı aranan sorular bunlar.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’da 19’ncu Eğitim Sempozyumu’nda 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile ilgili teknik düzeltmelerin yapıldığını ve önümüzdeki günlerde Meclis’e geleceğini anlattı. Bu kanunda bir süredir gündeme gelen teminat ile ilgili düzenlemenin henüz netleşmediğini ancak öğrenci ve öğretmenlerin haklarını düzenleyici önlemleri getirmek istediklerini dile getirdi.

TEMİNAT YALNIZCA YENİ AÇILACAK OKULLARDAN MI İSTENECEK?

Peki bu kanunda “teminat” nasıl istenecek? Bir süredir sektörde yaşanan kriz, batan okullar ve ortada kalan öğrenci ile öğretmenler ve son olarak da Doğa Koleji’nde yaşananlardan sonra “teminat” konusu gündeme geldi. Sektörün temsilcileri yeni kurulacak özel okullardan belli bir teminat alınmasını talep ettiler.

Ancak gündemde sadece yeni okullardan teminat istenmesi yok. Aynı zamanda kurulmuş tüm okullardan da “eşitlik” adına teminat istenmesi de söz konusu olabilecek.

Edindiğimiz bilgilere göre şu görüşler tartışılıyor:

“Şu anda özel okullarda yaşanan sorun var olan okullardan kaynaklanmıyor mu? Batanlar, finansal sıkıntı yaşayanlar şu anda sektörün içindeki okullar değil mi? Bu düzenleme sadece yeni kurulan okullardan teminat istenmesiyle bu sınırlı mı kalmalı? Tüm bu sorular Meclis’te gündeme gelmeyecek mi? Bakanlık sadece yeni kurulanlardan teminat istenmesiyle ilgili düzenleme yapsa bile Meclis’te var olan okullara da teminat istenmesi söz konusu olacak.”

TEMİNAT HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENECEK?

Peki teminat nasıl istenecek? Kriterleri neler olacak?

Şu anda ortaya çıkan formüle göre 3 “kalem”e bakılacak.

Okulun kontenjanına bağlı olarak alacağı öğretmen sayısı

Okulun binasının kiralık olup olmaması

Yemek, kırtasiye, elektrik, doğalgaz, temizlik gibi diğer giderler.

Bunlar hesaplanarak, okullardan 1 yıl tüm bu giderlerin karşılanacağı teminat göstermesi istenecek. Bu teminat para ya da mülk olacak. Ancak her okul için aynı miktarda teminat istenmeyecek. Okulların kontenjan dahil büyüklüğüne göre teminatın miktarı da değişecek.

MEB OKULLARIN YÖNETİMİNE EL KOYACAK

Ancak burada özel okulların gözden kaçırdığı bir nokta olduğuna da dikkat çekiliyor. O da bu teminatın neden isteneceği. Aslında bunun gerekçesi açık. Okul finansal açıdan zor duruma düştüğünde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulun yönetimine el koyacak. Bunun için de bir yıllık giderlerin karşılanacağı bir teminat isteyecek. Okulların yönetimine el koyma yolu da “finansal sıkıntı” gerekçesiyle açılırsa, gelecekte siyasi karar ile bazı okulların yönetimlerinin değişmesine de tanık olur muyuz?

ÖZEL OKULLARA KOTA GELECEK Mİ?

Peki “kota” gelecek mi? Özel okul kurucularının bir kısmı yeni okul açılmasına sınırlama getirilmesini istiyor. Bunu bakanlıktan da talep ediyor. Bunun anlamı ise “sektöre kolayca kimse girmesin.” Bu talep de bazı okulların yaşadığı finansal sıkıntılar gerekçe gösterilerek dillendiriliyor. Oysa bunun adı “tekel” değil mi? İşte bu gerekçeyle özel okulların dillendirdiği “kota getirilsin” talebinin dikkate alınmayacağını söyleyebiliriz. 

 

 

31-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş