Arama sonuçları

TEOG kılavuzuna giren yeni lise türleri nedir?

TEOG kılavuzuna giren yeni lise türleri nedir?

TEOG kılavuzuna giren yeni lise türleri nedir? TEOG kılavuzuna 3 yeni lise türü girdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) yayımlanan 2017 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu yerleştirme takvimini de belirledi. Ancak bu yıl kılavuza ilk kez giren lise türleri de var. Bu yıl, tercih yapılabilecek lise türleri arasına musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri, tematik meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezleri olmak üzere 3 yeni okul türü daha eklendi.

TEOG KILAVUZUNA GİREN YENİ LİSE TÜRLERİ

Mesleki eğitim merkezlerinin yasa ile zorunlu öğretim kapsamına alınması ile bu okul türleri de kılavuza girdi. Tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine kesin kayıt işlemleri, diğer liselere tercih işlemleri başlamadan önce tamamlanacak. Klasik Sanatlar ve Musiki, Görsel Sanatlar ve Spor Programı/Projesi Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri ise “Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Okullar” kapsamında değerlendirilecek.  

Kılavuzda yer alan bu okullarla ilgili detaylar ise şöyle: 

Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri: Bir meslek alanında pilot uygulama olarak belirli eğitim reformu ve programları uygulamak ve faaliyet göstermek amacıyla açılan mesleki ve teknik Anadolu liseleridir. Bu okullar meslek alanı ile ilgili orta ve büyük ölçekli işletmeler ile bunların temsilcisi kurum ve kuruluşlarla en az 10 yıl süreli iş birliği protokolleri yapacak. Protokoller, öğrencilerin işletmede beceri eğitimi ve stajı, mezuniyet sonrası istihdamı, öğretmenlerin mesleki gelişimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi gibi konuları içerecek. Bu yıl ilk kez tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine kayıtlar, 3-13 Temmuz'da yapılacak. Öğrenciler, başvuru süresi içinde ilgili okul müdürlüklerine başvuracak. Öğrenciler, ilgili mevzuata göre yapılacak değerlendirme puanının yüzde 30’u ile yerleştirme puanının yüzde 70’inin toplamı ile bulunacak puana göre sıralanacak. Bu puana göre kontenjan kadar öğrenci asıl listede ilan edilecek. Diğer öğrencilere yedek sıra numarası verilecek. Tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine kesin kayıt işlemleri, diğer liselere tercih işlemleri başlamadan önce tamamlanacak.

Mesleki Eğitim Merkezleri: Mesleki eğitim merkezlerinin yasa ile zorunlu öğretim kapsamına alınması ile bu okul türleri de kılavuza girdi. Mesleki eğitim merkezlerine 9'uncu sınıfta doğrudan alan ve dal seçimi yapılarak, işletmeyle sözleşme imzalanması ile eğitime başlanacak. 11'inci sınıfın sonunda "kalfalık belgesi", 12'nci sınıfın sonunda ise "ustalık belgesi" düzenlenecek. 27 alan ve 140 dalda mesleki eğitim verilecek. Alan ve dallarla ilgili bilgiler tercih listelerinden öğrenilebilecek. Ayrıca öğrenciler açık öğretim okullarına kayıt olarak fark dersleri vermek suretiyle diploma sahibi olabilecek. Mesleki eğitimmerkezlerine yerleştirilen öğrenciler çıraklık eğitimine başlayacakları iş yerleri ile yerleştirildikleri tarihten itibaren en geç 2 ay içinde sözleşme imzalayacak. Sözleşme imzalamayanların kayıtları silinerek açık öğretim kurumlarına yönlendirilecek.

Klasik Sanatlar ve Musiki, Görsel Sanatlar ve Spor Programı/Projesi Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin20'nci maddesinin üçüncü fıkrası, 28 Ekim 2016 tarihli ve 29871 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değiştirildi. Buna göre daha önce güzel sanatlar liseleri ve spor liseleri için geçerli olan “yetenek sınav puanıyla öğrenci alan liseler” arasına “klasik sanatlar ve musiki programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri” de eklendi ve bu yıl kılavuzda yer aldı. MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 29 Mayıs 2017’de yayımlanan“Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Okullara Başvuru” genelgesine göre bu okullara başvurular 1-23 Haziran arasında okul müdürlüklerine yapılacak. Yerleştirme işlemleri bu okulların giriş mevzuatı esas alınarak 21 Temmuz 2017 tarihinde tamamlanacak. 

Bu okullar için takvim şöyle işleyecek: 

Başvuruların Alınması: 1 - 23 Haziran 2017
Öğrenci Listelerinin İlanı: 28 - 30 Haziran 2017
Yetenek Sınavının Yapılması​: 3 - 7 Temmuz 2017
Asıl ve Yedek Sıralama Listelerinin İlanı:​7 Temmuz 2017
Kayıtların Yapılması: 10 - 14 Temmuz 2017
Yedek Listeden Kayıtların Yapılması: 17 Temmuz 2017
Boş Kontenjanlar İçin Yedek Listeden Kayıtların Yapılması: 18 - 19 Temmuz 2017
Açık Kontenjanlar İçin Sınav ve Kayıtların Yapılması: 20 - 21 Temmuz 2017

 

07-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş