TEOG nakillerde okullar neden değişmiyor?
Yerleştirildikleri okullardan memnun kalmayan ve zorunlu açık liseye kayıt edilenler ile özel okullardan devlete geçmek isteyen öğrencilerin katıldığı ve üç dönem olarak yapılan TEOG nakil uygulamaları son buldu. Hatırlanacağı gibi ilk yerleştirmenin ardından okullarda yaklaşık 249 bin boş kontenjan kalmıştı. İlk iki nakil döneminde bu oran 230 bine inerken, üçüncü nakil uygulamaları son bulduğunda ise boş kontenjan 227 bin oldu.
Günlerdir ailelerden "Neden tercih yaptığımız halde okullarımız değişmiyor?" ve "200 binin üzerinde boş kontenjan olduğu halde neden bu kontenjanlar dolmuyor?" soruları geliyor.
BOŞ KONTENJAN VAR AMA
Aileler haklı, boş kontenjan varsa neden bu öğrenciler yerleşemiyor?
Ancak bu sorunun yanıtını verebilmek için önce şu iki sorunun yanıtlanması gerekiyor:
Boş kontenjanlar hangi okullarda kaldı? Çocuğunuzun hangi okul türünde okumasını istiyorsunuz?
Boş kontenjan ağırlıklı olarak imam hatip liselerinde bulunuyor. Bu okul türünde ikinci nakil uygulaması bitmesine rağmen, bazı okullarda 500'ü bulan boş kontenjan var. Bu okul türündeki kadar olmasa da yine boş kontenjan meslek liselerinde görülüyor. Fen, sosyal bilimler ile Anadolu liselerinde ise boş kontenjan hemen hiç yok. Bazı okullarda en fazla birer kontenjan olduğu dikkat çekiyor.
Eğer çocuğunuzun Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde okumasını istiyorsanız bu okullarda "sınırlı" sayıda boş kontenjan olduğu için nakil uygulamasında okul değiştiremiyorsunuz. Bu okulların kontenjanları sınırlı ve talep eden öğrenci de fazla olunca yer değiştirmeler de okullara yerleşmiş öğrenciler arasında oluyor. Yani nakil uygulamasında bu okul türündeki öğrenciler aynı türdeki başka okullar arasında geziyor.
Başvuruları bugün biten son nakil uygulaması da gösteriyor ki aileler çocuğum "açık lisede olmasın" diyerek imam hatip ve meslek liselerini tercih etmedi ve tablo yine değişmeyerek 227 bin boş kontenjan kaldı. Açık öğretim kurumlarına yerleşen öğrenciler, istemeleri halinde 10 Eylül'e kadar il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına müracaat ederek, boş kontenjanlar için üç tercih yaparak nakil talebinde bulunabilecek.
Nakil uygulamalarından eli boş dönen ve çocuklarını bu okul türlerinde okutmak istemeyen ailelerin önünde de tek seçenek olarak özel okullar kalacak.
07-09-2015